Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie krawędzi dachu, podbitka

woodek

Recommended Posts

Witam

http://www.dompasja.pl/projekt-domu/denver/rzuty

Budują teki projekt domu. mam pytanie czy ktoś się spotkał z tak wykonywaną podbitką aby była w kolorze i strukturze elewacji?

I czy istnieją sposoby aby te krawędzie dachu były tak wykończone, że nie widać dachówek skrajnych?

Po tym jak ekipy budowlane powiedziały mi że nie wiedzą jak to wykonać, zadzwoniłem do projektanta, który mi powiedział że to błąd w wizualizacji. Ma mi niby przygotować rysunek jak to zrobić. Ale jestem ciekawy, może ktoś z forum się spotkał z czymś podobnym. Nie ukrywam że nadaje to bardzo fajny klimacik całemu domowi.

Pozdrawiam

Tak jak Dachołaz mówi będzie ok. Deska wysunięta do góry na wysokość dachówek. Trzeba zrobić obróbkę z 2 części . Pierwszą pod dachówkę i zagiąć w górę do krawędzi deski ( można przegiąć na deskę ) . Drugą tzw. czapkę na wierzch z kapinosem wypuszczonym 3 cm i zachodzącą na dachówkę.Farmer z góry w dechę . Jan.

W temacie podbitki może ja podpowiem :)

Kłopot to żaden aby podbitka miała strukturę i kolor elewacji budynku ale wiąże się to z wykorzystaniem płyt wiórowo-cementowych które napędzą Ci trochę większe koszty a i robocizna będzie droższa.

Jeżeli wykona to ekipa w tym temacie zorientowana pod kontem teoretyczno-praktycznym to efekt jest "murowany"

Sugerowałbym wykonanie domu tak jak na wizualizacji gdyż naje to smak temu budynkowi. Rozwiązanie jest bardzo proste tak jak już wspomnieli szanowni przedmówcy. Można to wykonać wystawiając deskę lub grubą płytę OSB i mocując do niej mechanicznie twardy styropian elewacyjny grubości 2 cm. Dalej to już tak jak ściana. Zaoszczędzisz na dachówkach skrajnych i nie będziesz miał żadnych problemów ze zgraniem szerokości połaci dachu z wielokrotnością materiału pokryciowego. Pozdrawiam.

Wykonawca mojego dachu zaproponawał aby zamiast podbitki przy pełnym deskowaniu wykończyć falami krokwie pomalować je i tak ma zostać, pokazywał mi jak to wygląda na innym domku i spodobało mi się. Jakie jest wasze zdanie odnośnie takiego rozwiązania, czy jest dużo gorsze od standardowej podbitki z drewna lub sidingu?

Zapytam dla pewności...masz na myśli nadbitkę z wyeksponowanymi elementami konstrukcji? czy tylko o wyrobionych krokwiach mowa?

Chodzi mi o tę częśc dachu która wystaje poza ściany czyli krokwie, cały dach będzie deskowany, część która będzie widoczna czyli wyeksponowana ma być ładnie wykończona, krokwie pofalowane specjalnym narzędziem a deski pomalowane na brązowo. Przeglądałem budynki w moim sasiedztwie i róznie z tym jest ale zazwyczaj większośc ma podbitkę, czy rozwiązanie na które ja się zdecydowałem jest gorsze?

Czyli kompletna nadbitka :) bo się bać zacząłem że tylko krokwie będą wykończone.

Dlaczego uważasz że to gorsza opcja?.

W bardzo wielu przypadkach jest to opcja najlepsza, najładniejsza pod warunkiem że wykonana ze smakiem którego to wymaga przy zastosowaniu odpowiednio dobrego (drogiego) impregnatu i wysokiej jakości deski czy boazerii.

Wszystko to oczywiście rzecz gustu i upodobań oraz charakteru samego budynku na którym to ma być wykonane, bo trzeba mieć świadomość że nie wszystkie bryły budynków współgrają w tego typu wykończeniami.

Deski, które będą widoczne powinny być szlifowane , malowane na dole i najlepiej na wpust. Jan.

I właśnie tak ma być zrobione u mnie. Myślałem, że takie rozwiązanie może być gorsze ponieważ znajomy powiedział mi, że bez podbitki na poddaszu będzie zimno i że podbitka to zawsze jakaś izolacja od wiatru. Jeśli chodzi o względy estetyczne to bardziej podobało mi się odkryte drewno ładnie wykończone.

• 2 weeks później...
a ja mam nadal wątpliwości jak schować rynnę dachową. Dom mam dwukondygnacyjny w nowoczesnej bryle i zależy mi aby podbitka była w kolorze elewacji. Czy dobrym rozwiązaniem jest wysunąć strop monolityczny piętra czy też wykonać konstrukcję lekką i nałożyć tynk. Co w przypadku zalegania śniegu w takim przypadku lub wilgoci po deszczu? Czy lekka konstrukcja po pewnym czasie nie ulegnie zniszczeniu? czy są już przyjęte rozwiązania? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi