Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewane - czy Wasz dom jest przygotowany na tęgi mróz?

Redakcja

Czy ogrzewanie jest wydajne w mrozy - jest ciepło? Czy trzeba się dogrzewać?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ogrzewanie jest wydajne w mrozy - jest ciepło? Czy trzeba się dogrzewać?

• Ogrzwanie radzi sobie z dużymi mrozami
      52
    • Ogrzewanie nie radzi sobie - muszę dogrzewać
      4
    • Nie poradziło sobie! To przykra niespodzianka
      0

Recommended Posts

Powierzchnia 240m2, ogrzewanie węgiel eko groszek, piec Defro Duo 24KW, podłogówka w holu, wiatrołapie, łazienkach, kuchni, kaloryfery w salonie, pokojach i w wiatrołapie; dom ocieplony 15cm styropianem, poddasze 20cm wełny. Zadana temperatura 21st osiągana jest bez problemu, piec zużywa 6 worków 25kg eko groszku w ciagu 5 dni w obecne mrozy, przy temp. zewnętrznej do -10st taki załadunek wystarcza na 8-9dni.

Dla porównania: znajomi mają dom o podobnym metrażu, ten sam piec, opał z tego samego składu i zużywaja 2,5 worka na dobę, zadana temperatura 24st nie jest osiagana, max dochodzi do 22st ( na parterze) mimo że dom ocieplony szarym 24centymetrowej grubości styropianem:o różnice między naszymi budynkami to: brak kaloryferów, cały parter ogrzewa podłogówka i nie wydzielony zamknięty wiatrołapacz.

Przy tem.-20 C ,trudno byłoby mi ogrzać dom ( 180 m) do 20 C. Poniżej 0 stopni rozpalam w Jotulu i pali się w nim do końca zimy ( potrzebuje mało drewna,popiół raz na miesiąc, żar 10 godzin). Gdy palę w kominku większa część grzejników jest zakręcona, natomiast zawsze działa podłogówka.

Kuchnia , przedpokój , łazienki- podłogówka .Piec kondensacyjny Broetje .Gaz ziemny.

Średni koszt gazu na rok to 4 tys. zł .Latem działają solary płaskie.

Edytowane przez evendi

Nie bardzo się znam ale też nie rozumiem stwierdzenia; "zasilanie podłogówki +29C". Temp. ciała to 36,6 a podłoga w dotyku przynajmniej u mnie jest ciepła, czyli ma więcej niż ciało (nastawiona na 45st), możesz mi to wyjaśnić w miarę zrozumiale?;) Edytowane przez Amelia 2

To może ja odpowiem. Mam podobnie jak Piczman - sama podłogówka na dole, domek prawie tak smo ocieplony - przy temperaturze zewnętrznej - 32 stopnie - w podłogę szło +35 stopni - temperatura w domku +22 stopnie. Przy temperaturach zewnętrznych rzędu -15 stopni w podłoge idzie woda o temperaturze 30 stopni.

Dobrze zrobionej podłogówki przy mrozach rzędu -20 stopni nie powinno się odczuwać jako ciepłej podłogi. W domku powinno być ciepło, a posadzka powinna mieć temperaturę neutralną.

Pozdro

Przy 0 C za oknem zasilanie podłogówki ma +24 C co daje tę samą temp. podłogi co powietrza .

W duże mrozy podłoga ma zaledwie kilka C więcej niż powietrze .

Taka podłogówka jest zdrowa i zarazem przyjemna w odczuciu .

chociaż czasem chciało by się mieć ją cieplejszą np. w łazience :)

U mnie podobnie, wszędzie podłogówka i tylko w łazienkach dwa grzejniki do suszenia ręczników. 180 m, zmieszczę się w sezonie w 3 tys zł. Nie mam jeszcze oddzielonego wiatrołapu od reszty chałupy i trochę przez to więcej strat ale kocioł 10 kW daje radę bez problemu pracując z buforem 1000L. Bufor ładuję do 50 st i z tego potem zasilam cwu i ogrzewanie podłogowe. W podłogi idzie 27-30 st - to już sobie rozdzielacze regulują samodzielnie. Nie wiem do ilu na minusie moja chałupka wytrzyma ale takie -30 to na luzie :) podłogi - 35-38 styro, ściany - 15 cm szarego styro, poddasze - 30 wełny o najlepszych parametrach :)

Ludziska - ocieplajcie swoje domki a nie pożałujecie :)

120 m2 dom nie ocieplony dodatkowo oprócz 2 warstw w murach. piec robiony na zamówienie typowo na miał o mocy nominalnej 38 KW ( w planach montaż mniejszego pieca pod ta instalację) dom 2 pietra mieszkam na 2 pierwsze i parter tez ogrzewam choc na przyszlos bedą odciete tam grzejniki ( nie na 100% tylko ustwaie na 10%) grzejniki stare zeliwne jak i stara instalacja C.O . Temperatura w domu 19-20 C na piecu max 65. Typ opału tak zwana mieszanka miału i ozecha( u nas zwane to jako odsiewka z wegla cena 510 zl tona) a na normalne dni drzewo plus miał zwykły.

w chwili, gdy w nocy temperatura spadała poniżej 20 stopni, to ogrzewanie nie radziło sobie kompletnie. poza tym zimno mocno wchodzi w mury, a ja mam nieocieplane ściany, więc rano, pomimo ogrzewania w domu było zaledwie ok. 13-14 stopni.

• 2 weeks później...
Witam...u mnie dom 215 m2, pierwszy sezon, mieszkam od 31.12.2011, rodzina 4-osobowa, ogrzewanie: dół domu podłogówka plus łazienka na górze, pokoje na górze kaloryfery. Kocioł na pellet moc 21 kW, temp. na dole w domu około 21-22 stopnie, w pokojach na górze podobnie ( tam dzieciaki same sobie regulują ). Przy nawet największych mrozach kocioł radził sobie z utrzymaniem zadanej temp. ( jedynie co mnie mroziło to zużycie pelletu :))...ale tak jak powiedziałem jestem świeżym użytkownikiem tego domku i dopiero się uczę jego eksploatacji i ustawień kotła.