jaro123 03.02.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Mam taki problem. Mam połączone dwa obiegi - krótki z kotła węglowego 20KW - długi grzejniki 13 szt i około 42m ogrzewania podłogowegoKubatura 541m3 O taki domek chodzi http://www.dobredomy.pl/projekt/virgoII1 Na piecu ustawiam temperaturę 70*CNa wyjściu z wymiennika długiego obiegu mam około 60-64*C a grzejniki wcale nie są tak gorące Poza tym przy ustawieniu kotła na 70*C Defro Optima Komfort Plus często dochodzi do temperatury około 84*C (na sterowniku) natomiast na na termometrze "analogowym" kotła temperatura waha się około 60*C i zbliżona temperatura jest właśnie na wyjściu z wymiennika na długim obiegu. Dlaczego grzejniki grzejniki nie mają nawet 50*C, skoro na termometrze elektronicznym na wyjściu z tego długiego obiegu pokazywana jest temperatura około 60*C i nie idzie dotknąć ręką Poza tym mam pytanie na jakie biegi ustawić te dwie pompy na tych obiegach?Dlaczego na kotle jest tak duża różnica temperatur? Pomiędzy elektronicznym a analogowym termometrem nawet do 15 stopni C.Czy kocioł może jest za duży? Dodam, że został dołożony grzejnik w garażu i ogrzewa około 27m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jeżeli możesz to możliwie najdokładniej narysuj schemat swojej instalacji i wklej. Według twojego opisu masz najprawdopodobniej nieprawidłowe przepływy wody w obiegach kotłowym i instalacyjnym. Wstępnie podnieś o jeden stopień prędkość obrotową pompy w obiegu kotłowym. Powinna ci się obniżyć temperatura na kotle i podnieść na zasilaniu instalacji CO. Jeśli możesz, to podaj jakie masz temperatury na zasilaniu i powrocie po obu stronach wymiennika. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro123 06.02.2012 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Nie wiem jak to narysować, ale to są dwa obiegi: krótki kotła połączony przez wymiennik z długim CO Temperatury na krótkim:70 na elektronicznym termometrze na kotle60 na "analogowym" termometrze na kotle50 na wyjściu z wymiennika Temperatury na długim:54 na elektronicznym i analogowym na wyjściu z wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.02.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 narysuj na kartce i zamieść skan albo zrób aparatem czy tel fotki i wklej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.02.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Nie wiem jak to narysować, ale to są dwa obiegi: krótki kotła połączony przez wymiennik z długim CO Temperatury na krótkim: 70 na elektronicznym termometrze na kotle 60 na "analogowym" termometrze na kotle 50 na wyjściu z wymiennika Temperatury na długim: 54 na elektronicznym i analogowym na wyjściu z wymiennika Różnica wskazań pomiędzy termometrem analogowym i elektronicznym na kotle może wynikać z braku kalibracji czujnika termometru elektronicznego. Na wątku o "Ogniwie eco plus" opisane są metody kalibracji czujników temperatury. Ja bardziej wierzyłbym wskazaniom termometru analogowego. Z resztą wynika to z podanych przez ciebie temperatur na wejściu i wyjściu z wymiennika płytowego. Moim zdaniem masz za mocno podławione przepływy poprzez grzejniki. Zdemontuj głowice termostatyczne, zanotuj nastawy wstępne na wkładkach/zaworach termostatycznych. Zmień nastawy podnosząc o jeden i odczekaj pół godziny. Następnie sprawdź efekt swoich działań. Jeżeli nie będzie satysfakcjonujący, to podnieś o jeden stopień prędkość obrotową pompy po stronie instalacyjnej i odczekaj następne pół godziny. Jeżeli efekt dalej nie będzie satysfakcjonujący to znowu zwiększ o jeden nastawy wstępne na zaworach/wkładkach termostatycznych. Powinieneś już uzyskać pożądany rezultat. Teraz kolej na obieg kotłowy. Podnosząc prędkość obrotową pompy kotłowej doprowadź do sytuacji, w której różnica temperatur pomiędzy temperaturą zasilania na wejściu i wyjściu z wymiennika płytowego wynosiła ok.10*C, a spadki temperatur po stronie kotłowej i instalacyjnej wymiennika płytowego wynosiły ok. 15-20*C. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro123 07.02.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 a mógłbyś mi podać bezpośredni link do tego fragmentu? ze względu na brak czasu nie mogę wszystkich stron przewertować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro123 07.02.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 chodzi mi o kalibrację czujnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro123 07.02.2012 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 dodam, że grzejniki są firmy purmo i nie mam termostatów. Ponoć są w nich głowice, ale kurki są odkręcone na maxa. Jak to z tym sobie poradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.02.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Grzejniki masz zasilane od dołu, czy z boku?Czy masz pozakładane głowice termostatyczne? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro123 07.02.2012 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 grzejniki są zasilane od dołu głowice są ponoć wmontowane w grzejnikach, ale nie ma tego pokrętła termostatycznego tylko zwykłe kurki, którym można regulować przepływ wody w grzejniku albo je pozakręcać. (zdjęcie kotłowni i grzejników zrobię jutro) proszę daj mi link do kalibracji termometru na kotle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Odkręć te kolorowe kapturki (czerwone lub żółte). Znajdziesz pod nimi wkładki termostatyczne oraz pokrętło z cyferkami. Tym pokrętłem możesz regulować maksymalny przepływ wody przez grzejnik. Napisz na podanym przeze mnie wątku posta z prośbą o podanie metody kalibracji czujników temperatury. Znawcy tematu udzielą ci odpowiedzi. To jest wątek gigant i nie chce mi się kopać w nim w poszukiwaniu informacji. Z tego co pamiętam robią to zanurzając czujnik w wodzie z lodem i ustawiając odpowiednią odchyłkę w sterowniku. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Napisz na podanym przeze mnie wątku posta z prośbą o podanie metody kalibracji czujników temperatury. Znawcy tematu udzielą ci odpowiedzi. To jest wątek gigant i nie chce mi się kopać w nim w poszukiwaniu informacji. Z tego co pamiętam robią to zanurzając czujnik w wodzie z lodem i ustawiając odpowiednią odchyłkę w sterowniku. nilsan Jeszcze jeden spam?? mogłeś udzielić odppowiedzi.... sam sobie skalibruj czujnik w wodzie z lodem....woda+lód to dobra sprawa do whisky,ale nie do kalibracji czujników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Skoro jesteś taki biegły to pomóż jaro, bo ja tego nigdy nie robiłem. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 wyjmij czujnik powieś go (tak zeby z każdej strony owiewało go powietrze) na jednej wysokości postaw termometr pokojowy i kalibruj wg wskazań termometru pokojowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Można również wsadzić czujnik w torebce foliowej do wody z lodem i też go skalibrować. Wiadomo, że temperatura takiej mieszaniny będzie około +4*C. Ale nie wiem jak to się ustawia w sterowniku. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro123 08.02.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) zdjęcia napiszcie krok po kroku jak kalibrować ten czujnik Edytowane 8 Lutego 2012 przez jaro123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.02.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 zaawansowana edycja -zarządzaj załącznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 jaro Przyczyną twoich problemów z grzejnikami jest nieprawidłowo włączony zawór 3D do podłogówki.Króciec zasilający zwór 3D powinien być włączony w tym samym miejscu co pompa obiegowa CO, czyli bezpośrednio na wyjściu z wymiennika płytowego. W tej chwili jest on włączony za pompą obiegową CO, przez co woda zasilająca CO przepływa poprzez króciec mieszający zaworu 3D i wraca spowrotem do wymiennika płytowego zamiast płynąć na grzejniki. Oprócz tego powoduje ona nieprawidłową pracę zaworu 3D i zbyt wysoką temperaturę na zasilaniu OP.Instalacja wykonana bardzo ładnie. Widać, że hydraulik się starał, tylko zabrakło mu trochę wiedzy. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.02.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja tam nic nie mogę odczytać z tej plątaniny rur....żeby chociaz jakiś opis był... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 12.02.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Nilsen: A nie wystarczy tam od góry 3d wstawić zawór zwrotny (czyli na podmieszaniu)? Z drugiej strony ta pompka za wymiennikiem a przed 3d jest w sumie nie potrzeba skoro za 3d jest następna. Mam rację? Teraz widzę, że tam chyba jest ZZ, albo mi sie wydaje.Pozdrawiam Edytowane 12 Lutego 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts