Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie dwóch obiegów poprzez wymiennik

jaro123

Recommended Posts

madric

Wspomniana pompka jest potrzebna, bo ona obsługuje obieg grzejnikowy.

Zawory zwrotne nic tu nie pomogą, trzeba prawidłowo połączyć ze sobą obieg grzejnikowy i podłogówki.

To co widać na zdjęciu jest podstawowym błędem popełnianym przez instalatorów w bardzo wielu instalacjach.

nilsan

madric

Teoretycznie ma on zapobiegać odwrotnemu przepływowi wywołanemu przez pompę CO w gałęzi mieszającej zaworu 3D od podłogówki. Z tym, że eliminuje on możliwość prawidłowej pracy zaworu 3D jako mieszacza. W tej konfiguracji zawór 3D powinien być zaworem rozdzielającym, a nie mieszającym, natomiast realizowana regulacja OP będzie ilościowa (przepływu), a nie jakościowa (temperatury). Dodatkowo zmiany ciśnienia w obiegach OP i CO, będą się wzajemnie przenosić, powodując niestabilną pracę obu instalacji OP i CO. Moim zdaniem jest to wyjątkowo nietrafione rozwiązanie.

nilsan

słuchajcie. zapytałem naszego instalatora o to i powiedział, że tak ma być i to nie jest wcale źle. jeszcze to z kimś tam konsultował.

druga rzecz to po prostu przykręciłem zawór 3d i zmniejszyłem grzanie podłogówki i grzejniki od razu zrobiły się cieplejsze.

i z tą sprawą mam ból głowy.

chciałbym jeszcze wrócić do sprawy kotła, czy nie jest on za duży 18-24 KW

i jak ten czujnik skalibrować ??? NAPISZCIE JAK TO ZROBIĆ

słuchajcie. zapytałem naszego instalatora o to i powiedział, że tak ma być i to nie jest wcale źle. jeszcze to z kimś tam konsultował.

druga rzecz to po prostu przykręciłem zawór 3d i zmniejszyłem grzanie podłogówki i grzejniki od razu zrobiły się cieplejsze.

i z tą sprawą mam ból głowy.

Jeżeli chciałeś uzyskać miarodajną opinię, to ci jej udzieliłem i jeszcze raz napiszę, że jest to zrobione źle.

Co z tym dalej zrobisz to już twoja sprawa, ty z tym będziesz się męczył.

Najprawdopodobniej chodzi o pieniądze, które instalator musiał by wyłożyć na poprawienie spartolonej roboty, a twój eksperyment tylko potwierdza moją diagnozę.

nilsan

Jesli wzrok mnie nie zawodzi i poprawnie interpretuje rysynek na etykiecie mieszacza podlogowki to jest on zainstalowany poprawnie. Dziwi mnie jedynie odwrotne podlaczenie wymiennika plytowego (ciepla woda na dole, zimna u gory). Instalatorem ani zadnym znawca tematu nie jestem wiec nie wiem czy takie podlaczenie jest zgodne ze sztuka.

edit:

Jeszcze raz odpalilem fote i teraz widze o co chodzi nilsanowi. Pompa co tloczy wode w podlogowke. Ale czy to jest przyczyna problemow tego nie wiem. W sumie sam mialbym tak jak Ty gdybym przy budowie instalacji w pore nie zainterweniowal.

Edytowane przez aregh24

aregh24

Pomijając już sprawę nieprawidłowej pracy zaworu 3D od podłogówki, jeżeli opór typowej instalacji CO zawiera się w przedziale 10-20kPa, a strata na zaworze 3D, przez którą tłoczy wodę pompa CO w krótkim obiegu, zawiera się w przedziale 1-3kPa, to jest to podstawowa przyczyna słabej pracy grzejników. Dlatego ukłąd trzeba poprawić.

nilsan

Nilsan

Ale przecież to nie jest błąd takie ustawienie zaworu 3d.

Przecież zawór 3d jest od tego żeby mieszał gorącą z zimną (chłodną) wodę. Więc jak może być zawór 3d z połączeniem wejścia na grzejniki? Według mnie musi być to przecież połączone z chłodniejszą wodą wracającą (która jest już schłodzona).

Tak jak jest obecnie.

Jedno mi doradzili ci co byli u nas, żeby zmniejszyć przepływ na podłogówce właśnie z tym zaworem żeby chłodniejszą wodę puszczać na podłogówkę a więcej na grzejniki .... i pomogło.

Pozdrawiam

Jaro

Nilsan

Ale przecież to nie jest błąd takie ustawienie zaworu 3d.

Przecież zawór 3d jest od tego żeby mieszał gorącą z zimną (chłodną) wodę. Więc jak może być zawór 3d z połączeniem wejścia na grzejniki? Według mnie musi być to przecież połączone z chłodniejszą wodą wracającą (która jest już schłodzona).

Tak jak jest obecnie.

Jedno mi doradzili ci co byli u nas, żeby zmniejszyć przepływ na podłogówce właśnie z tym zaworem żeby chłodniejszą wodę puszczać na podłogówkę a więcej na grzejniki .... i pomogło.

Pozdrawiam

Jaro

Przeczytaj jeszcze raz wszystko co ci na ten temat napisałem.

Masz to zrobione źle.

Chcesz mieć dobrze, to zrób jak ci mówię.

Nie chcesz twoja sprawa.

Ze swej strony udzieliłem ci już pełnego wyjaśnienia, błędu popełnionego w twojej instalacji przez instalatorów.

W uzupełnieniu załączam wyjaśnienie, którego udzieliłem na prv jednemu z forumowiczów:

Na wejściu zaworu 3D mieszającego nie może być zamontowana pompa, bo wymusi ona przepływ odwrotny w odgałęzieniu bocznym zaworu, wtłaczając do niego gorącą wodę z zasilania i funkcja podmieszania chłodną wodą z powrotu OP nie będzie mogła być realizowana oraz wywoła wzrost przepływu w obiegu OP, który przy regulacji jakościowej powinien być stały.

Z kolei w przypadku zaworu 3D rozdzielającego pompa powinna być zamontowana na jego wejściu, co z kolei wyklucza montaż pompy OP na jego wyjściu, bo znowuż wywoła ona przepływ odwrotny w odgałęzieniu bocznym zaworu, wtłaczając do niego chłodną wodę z powrotu OP i zakłóci pracę zaworu rozdzielającego powodując jego pracę quazi mieszającą, uniemożliwiając tym samym regulację ilościową w obiegu OP ze stałą temperaturą na zasilaniu.

nilsan

PS

Prawidłowo wykonane podłączenie masz pokazane tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196098-Po%C5%82%C4%85czenie-dw%C3%B3ch-obieg%C3%B3w-poprzez-wymiennik&p=5193766&viewfull=1#post5193766

tylko bez tego zaworu zwrotnego w odgałęzieniu bocznym zaworu 3D.

Edytowane przez nilsan

Oczywiscie, ze to pomoglo. Baaa, malo tego wylaczajac calkowicie obieg podlogowki za pomoca zaworow kulowych rozwiazesz calkowicie swoj problem i wreszcie grzejniki zaczna dzialac tak jak powinny. Pompa podlogowa nie bedzie juz zabierac wody grzejnikom.

Naprawde satysfakcjonuje cie takie rozwiazanie problemu? Nie badz dupa i kaz to natychmiast poprawic. Wszystko co trzeba zrobic to przepiac pompe co za rozgalezienie na podlogowke.

• 2 weeks później...

panowie jeszcze jedno

instalator się nie zgadza i nie chce tego poprawić w tych pieniądzach, mówi że to jest wszystko OK

mam prośbę czy i na co mogę się powołać żeby napisać mu oficjalną reklamację.

chciałbym w niej zawrzeć jakieś dowody słuszności reklamacji.

poradźcie mi na co mam się powoływać.

pozdrawiam

jaro

jaro

Powołaj się na brak możliwości niezależnego regulowania temperatury podłogówki i temperatury podawanej na instalację grzejnikową, na skutek nieprawidłowego włączenia zaworu 3D podłogówki w obieg grzejnikowy za pompą CO, zamiast bezpośrednio do króćca zasilającego w wymienniku płytowym, co objawia się brakiem możliwości osiągnięcia temperatur zadanych zarówno w ogrzewaniu płaszczyznowym jak i grzejnikowym, ze szczególnym osłabieniem funkcjonowania ogrzewania grzejnikowego. Jest to podstawowy błąd popełniany w instalacjach z zaworami 3D. Jak ci napisałem, że instalator wciska ci kit, bo chodzi o kasę, to nie chciałeś wierzyć.

Postrasz go, że oddajesz sprawę do rzecznika praw konsumenta, a on skieruje ją do sądu, który wyznaczy biegłego sądowego do wydania opinii i udupi instalatora na takie pieniądze, że w żaden sposób mu się to nie opłaci. Dodatkowo możesz zażyczyć sobie odszkodowania za brak możliwości normalnego korzystania z instalacji grzewczej w bieżącym sezonie grzewczym, co ów instalator zagwarantował ci podejmując się realizacji kotłowni, na co zgodnie z prawem powinien ci udzielić gwarancji co najmniej na jeden rok od uruchomienia i rękojmi co najmniej przez następny. Jeżeli to nie pomoże idź do rzecznika praw konsumenta i on powie ci co należy dalej zrobić.

Swoją drogą instalator łaski nie robi i po prostu musi to poprawić, bo jest to jego ewidentny błąd.

nilsan

Edytowane przez nilsan