dudi82 03.02.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Planuje zrobić w kuchni zabudowę szachtu instalacji wod-kan-gaz w bloku z wielkiej płyty. Chcę to zrobić tak jak na rysunkach poniżej. Do wysokości około 160cm zabudowa z 5cm grubości bloczków gazobetonu a wyżej zabudowa z płyt g-k. Ta wyższa część będzie cofnięta o 10cm w głąb i dzięki temu powstanie miejsce na 2-3 półki. W niższej części 2 otwory. Pierwszy jako dostęp do wodomierzy a drugi do gazomierza. Na dole i górze po 4 otwory wentylacyjne (taki wymóg spółdzielni). Szukam kilku porad. Jak zamontować drzwiczki na otworach do liczników? Drzwiczki planuje ze zwykłej płyty meblowej 18mm, ale jak je zamontować na bloczkach z gazobetonu? Myślę o wstawieniu w otwory ramy z płyty meblowej, ramę przykręcić do bloczków i do ramy przykręcić zawiasy puszkowe. Może ktoś ma lepsze pomysły? Jak zamontować półki wyżej? Zrobić stałe z g-k, czy też we wnęce zrobić najpierw ramę z płyty meblowej i na niej oprzeć półki tak jak w zwykłych meblach? Największy problem. Jak zamontować g-k wyżej? Wszelkie wiercenie pod konstrukcję z profili odpada, bo z boku szachtu są piony wentylacyjne. Przewiercenie się grozi odłamaniem kawałka betonu, który może wypaść przez kratkę wentylacyjną sąsiadom niżej. Samo oparcie ciężaru g-k na murku niżej może nie wystarczyć i g-k może pękać. Jedyne co przychodzi mi do głowy to wykorzystanie konstrukcji z kątowników, która teraz trzyma płytę wiórową zasłaniającą szacht. W kątowniki są wkręcone śruby, które zapierają o boczne ściany szachtu. Można by kątowniki cofnąć w głąb i dopiero do nich przykręcić konstrukcję z profili UD czy CD. Wszelkie wizje, pomysły, porady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 15.03.2012 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Zabudowa "się robi" i został mi jeden problem do rozwiązania, a mianowicie: "Jak zamontować drzwiczki na otworach do liczników? Drzwiczki planuje ze zwykłej płyty meblowej 18mm, ale jak je zamontować na bloczkach z gazobetonu? Myślę o wstawieniu w otwory ramy z płyty meblowej, ramę przykręcić do bloczków i do ramy przykręcić zawiasy puszkowe. Może ktoś ma lepsze pomysły?" Może jednak ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts