Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kratka wentylacyjna a zabudowa pod sufit w kuchni

Recommended Posts

Witam

Ze względu na to, że będę posiadał małą kuchnię zamierzam wstawić w kuchni szafki wiszące pod sam sufit.

Niestety zasłonią one kratki wentylacyjne( na rysunku zaznaczone na zielono), a konkretnie jedną(w rogu powyżej), druga

zostanie użyta do pochłaniacza. Czy są jakieś patenty na to żeby móc korzystać z szafek i żeby kratka wentylacyjna

działała sprawnie? Czy myślicie, że da się np. puścić rurę z komina przez szafkę i zakończyć prostokątną atrapą nad drzwiczkami?

Czy będzie potrzebny dodatkowy wiatrak np. 12V?

Czekam na podpowiedzi.

pozdrawiam

BoB

kuchnia.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Nie należy mylić pochłaniacza z wyciągiem kominowym. Dla pochłaniacza nie potrzeba żadnej kratki, bo pracuje w "obiegu zamkniętym". Jeśli ma być wyciąg, to musi być też i druga kratka (o ile są tam urządzenia gazowe lub emitujące spaliny jak np. piec na paliwa stałe) oraz zapewnienie odpowiedniego nawiewu powietrza.

Napiszę jeszcze raz bo chyba się precyzyjnie nie wypowiedziałem. Miejsca zaznaczone na zielono to otwory wentylacyjne w

szybie. Dolny chciałbym wykorzystać do podłączenia pochłaniacza(okapu). Będzie kuchenka gazowa, czy więc mogę zrobić zabudowę szafek do sufitu z możliwością zapewnienia odpowiedniego nawiewu powietrza?(górny otwór).

Gość Konto usunięte_12*
Napiszę jeszcze raz bo chyba się precyzyjnie nie wypowiedziałem. Miejsca zaznaczone na zielono to otwory wentylacyjne w szybie(?). Dolny chciałbym wykorzystać do podłączenia pochłaniacza (?) (okapu). Będzie kuchenka gazowa, czy więc mogę zrobić zabudowę szafek do sufitu z możliwością zapewnienia odpowiedniego nawiewu powietrza?(górny otwór).

1. To i ja jeszcze raz powtórzę precyzyjnie: POCHŁANIACZA do niczego się nie podłącza, bo przefiltrowane opary pochłania i wywiewa z powrotem na kuchnię powietrze już (nieco) oczyszczone. U Ciebie ma być WYCIĄG (okap) kominowy z podłączeniem do KOMINA WENTYLACYJNEGO. Czy to ten sam jeden kanał kominowy, czy masz dwa oddzielne?

2. kratka wentylacyjna ma służyć do WYWIEWU a nie do NAWIEWU!! Aby podczas pracy wyciągu nadkuchennego nie "ciągnęło" z drugiej kratki (ona zgodnie z przepisami ma pełnić funkcję bezpieczeństwa), musi być zapewniony nawiew z innych źródeł.

Jeśli nie zapewnisz odpowiedniego nawiewu dla zaspokojenia "apetytu" okapu, to będzie ci ciągnęło z komina różne bakterie i grzyby groźne dla zdrowia domowników!!

3. Zgodnie z przepisami ta "kratka bezpieczeństwa" nie może być niczym zabudowana i musi być STALE OTWARTA!!

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
Czyli pozostanie mi obniżenie szafek tak żeby kratka była odkryta>?

:yes:

ale też podczas pracy okapu "pizgać" z niej będzie - zimą zimnem, a latem ..."grzybkami" :sick:

Edytowane przez Konto usunięte_12*