Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy piec DEFRO AKM II

Banialuka

Recommended Posts

Witam. Właśnie kupuję piec z podajnikiem. W internecie natknąłem się na taki model DEFRO AKM II 22KW. Na stronie DEFRO ten piec występuje jako nowość. Wie może ktoś od kiedy ten piec jest w produkcji, sprzedaży ? A może ktoś już zainstalował to cudo. Piec chyba bardzo świeży i nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat. Pozdrawiam

Domek 170m2. Ogrzewania podłogowa + 3 grzejniki, ocieplony wełną 15, dach wełna 20, okna 3 szyby, fundament ocieplony. Domek w górach.

Ogólnie nowe AKM-y mają sporo usprawnień od swoich poprzedników:)

Najważniejsze dla nowego użytkownika to zmiana konstrukcji szuflady i usunięcie pewnych błędów z poprzedniej wersji.

Łożyska boczne i dolne zostały wyciągnięte z komory szuflady do bocznych kieszenie co zwiększa żywotność łożysk i łatwość serwisu.

Akm zmieniał się co do liczby łożysk od 4 potem 6 potem ośmiu.

W starych akm-ach były łożyska w kasecie i często przy paleniu miałem i braku kontroli sznurów uszczelniających kasetę miał się dostawa pod szufladę i robił z łożyskami nieciekawe rzeczy.

Następnie zmieniono wałek dzielony w poprzedniej wersji na wałek w jednym "kawałku"

Wałki dzielone często ulegały uszkodzeniu.

Zmieniono silniki i przełożenie motoreduktora, w nowych akm-ach mam wolniej pracującą szufladę i lepszy silnik..

Co za tym idzie mamy trwalszy i lepszy istotny element kotła :)

Zmieniono też sposób montażu sterownika z płytą, bezpieczniejsze i łatwiejsze do serwisu rozwiązanie..

Oczywiście kocioł miał także troszkę liftingu :)

A i zapomniałbym o jeszcze jednym dorzucili dodatkowy nawiew powietrza od tyłu kasety :)

Dzięki temu rozwiązaniu i nowemu uni udało się odejść od retorty obrotowej i mam nadziej że niedługo też od stałej :)

Teraz pytanko troszkę z innej beczki.

Czy orientuje się Ktoś gdzie można zobaczyć taki piec w rejonie Gliwic, Zabrza, Bytomia czy Katowic ?

Pozdrawiam;)

Jak działający to pogadam z jakimś klientem gdzie byłem na serwisie :)

Jeżeli chcesz zobaczyć np szufladę i ją rozebrać to w tygodniu zawsze gdzieś tam jestem w okolicy i mam takową na samochodzie :)

Jak działający to pogadam z jakimś klientem gdzie byłem na serwisie

Jeżeli chcesz zobaczyć np szufladę i ją rozebrać to w tygodniu zawsze gdzieś tam jestem w okolicy i mam takową na samochodzie

Bardzo chętnie zobaczył bym jak taki piec pracuje, jeśli jest taka możliwość, nie ukrywam że bardzo mnie to interesuje, a nie widziałem jeszcze pracy kotłów z podajnikiem.

Pozdrawiam

W wypadku defro to z doświadczenie wiem że mieli sporo kłopotów z retortą obrotową więc produkują tylko z stałą..

Najmniej awaryjne są UNI i AKM II..

AKM pierwszej generacji miał awaryjną szufladę..

W nowym tygodniu będę wymieniał w AKM szufladę na nową od AKMII jak chcesz możesz podjechać i pogadać z właścicielem i zobaczyć różnice pomiędzy jedną a drugą :)

Pozdrawiam

Bardzo chętnie, a w jakim mieście to będzie ?

EDIT:

Miałem okazję pooglądania kotłów DEFRO mogę powiedzieć że są wykonane bardzo estetycznie i przyjaźnie dla użytkownika, wyglądają też bardzo solidnie, myślę że godne polecenia.

Mam pytanie do kolegi miki121, jak wygląda sprawa serwisu, czy serwisanci mają swoje rejony czy jeżdżą zawsze z siedziby firmy ?

Pozdrawiam

Edytowane przez maciek0000

• 1 month później...

To jest nowy kocioł którego pierwszy model został wyprodukowany na początku 2011 roku.

I od tego momentu do września trwały jego testy na stanowisku laboratoryjnym i u kilku klientów w kotłowniach.

W sprzedaży pojawił się w połowie 2011 roku ale tylko w firmie EKO DOM ponieważ został wykonany na jej zlecenie i przy jej współpracy.

Pierwsze egzemplarze trafiały wyłącznie do klientów tej firmy w celach sprawdzenia kotła na tym rynku gdzie najwięcej sprzedaje się kotłów z podajnikiem tłokowym.

Oficjalnie do sprzedaży w Firmie Defro wszedł w grudniu 2011.

I od razu stał się hitem. Zawdzięcza to swojej konstrukcji.

Łatwy do ustawienia w małej kotłowni, żeliwne palenisko i wiele innych nowości.

Kocioł można obejrzeć zarówno w Jaworznie jak i Oświęcimiu.

• 4 months później...

WITAM:

Ustawienia letnie – moje 30 kw zasobnik 200L

Paliwo miał – na lato się lepiej sprawdza ..

Podawanie 2,5 m

Podawanie Podtrzymania 23 m

Nadmuch 35% co 15 minut

Przysłona dmuchawy 50 %

Sprawdzić czy ta klapka z śrubami na dmuchawie po pracy domyka przelot .

Warto co jakiś czas zdemontować z palnika rusztom z dziurkami pod którym zbiera się popiół i zmniejsza przepust powietrza z dmuchawy.

pozdrawiam ..:bye:

• 1 month później...

Witam od paru dni użytkuje kocioł akm II 22 kw ogrzewam nim dom o pow. 190 m2 i bojler z wężownicą poj.140 l dom nie ocieplony Palę ekogroszkiem z marketu nie potrafię poprawnie ustalić parametrów pracy tego kotła płomień nie znajduje się na srodku paleniska wydaje mi się ze cofa się do szuflady.

aktualnie podczas pracy paliwo podaje co 3 mn nadmuch 20% czas podczymania 50 mn proszę bardziej zorjentowanych o pomoc

• 3 weeks później...

WITAM - od miesiąca użytkuję ten kocioł o mocy 22 kW. Ogrzewam tylko dom o pow. ~150 m 2, nie mam bojlera. Na wszystkich grzejnikach termostaty. Utrzymuję temperaturę w mieszkaniach do 22oC. Dom stary, nieocieplony, ale ściany solidne ok. 0,5m grubości, otynkowane. Palę miałem 25MJ/kg.

Ustawienia :

- wentylator 22%, przysłona ok. 25%

- przerwa podawania (praca) 2min 30s.

- podtrzymanie 30 min

- wentylator w podtrzymaniu - praca 20 s. -przerwa 15 min.

- histereza 3oC

Wcześniej wentylator miałem ustawiony na 35%, ale robiły się spieki. Obecnie spieki są niewielkie. Dodam, że komin ma 10 m wysokości, ciąg jest b. dobry. Ok. 2 tygodni temp. zadana ustawiona na 60oC, spalanie było prawidłowe - ok . 18kg/dobę. Wydawało mi się, że mogę obiżyć temperaturę na piecu, bo w kotłowni zrobiło się cieplej niż w pomieszczeniach z grzejnikami. Wczoraj obniżyłem temp. zad. do 54 OC nie zmieniaąc innych nastaw i dzisiaj zaskoczenie - piec niedopala paliwa, w popiele ok 30% czarnego miału.

Mam pytanie do użytkowników tego typu kotłow i fachowców: czy po zmianie temperatury zdanej trzeba dostosowywać inne ustawiena kotła?

Edytowane przez Kazzel

• 2 weeks później...
Witam. Mam ten sam problem z tym piecem co Lisu1313. Palę w tym piecu od tygodnia, próbowałem różnych ustawień i niestety mam problem z płomieniem na palenisku. Otóż największy płomień jest na samym początku paleniska, a nawet wystaje z pod dziurkowanej blachy przy wyjściu z podajnika. Mało tego, jak zaglądam w głąb tunelu gdzie pracuje szuflada to widzę, że już w połowie kanału zaczyna się palić węgiel. 3/4 paleniska to wypalony węgiel, bez żaru, płomienia i temperatury. Rury z wodą nad paleniskiem są nieogrzewane. Tylko pierwsza i ewentualnie druga jest nad płomieniem. Kiedy przechodzę w tryb ręczny i przesuwam paliwo poprzez załączenie podajnika na 4 minuty to wszystko wraca do normy. Ogień, żar jest na całym palenisku, wszystkie rury są ogrzewane, temperatura szybko rośnie. Włączam tryb automatyczny i po 15-20 minutach znowu płomień cofa się do kanału. Kiedy zmniejszyłem czas pomiędzy podawaniami, aby węgiel się szybciej przesuwał to kończyło się tym, że do popielnika wpadały niespalone bryłki ekogroszku. Wygląda to tak jak by powietrze nie dostawało się pod całe palenisko tylko do jego zewnętrznej części. Czy to jest możliwe, może jakieś porady ????? Edytowane przez Banialuka

Banialuka - nie podałeś ustawień kotła. Ja zmieniłem ustawienia, te które podałem w poprzednim poście są już nieaktualne. Otóż w trybie praca czas przerwy podawania ustawiłem 1 min 40s, (zgodnie z zaleceniem z instrukcji, dla kotła 22kW Defro podaje 85 s tj. 1min 25s.). W trybie podtrzymania czas przerwy podajnika dałem na 18 min, a wentylator dmucha co 6 min po 25 s, siła nadmuchu17%. Histereza - 2oC.

Wentylator musisz ustawić do ciągu komina, ale najlepiej poznasz po płomieniu - patrz strona producenta. Polecam również unstrukcję palenia w kotłach z podajnikiem tłokowym:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9143-poradnik-jak-palic-w-kotle-z-podajnikiem-tlokowym/ - sporo wyjaśnia.

Po zmianie ustawień piec spala idealnie, przy ok 00C pracuje na podtrzymaniu ok 1 godz., w trybie praca szybko dochodzi do temperatury zadanej, spala +/-22 kg miału na dobę.

Myślę, że przy paleniu groszkiem można dać dłuższy czas przerwy podawania w trybie podtrzymania. Jak widzisz ja ponad miesiąc ustawiałem kocioł. Na pewno nie pozbędziecie się dymu z komina przy pracy wentylatora - przy tłokowcach to prawie niemożliwe.

Edytowane przez Kazzel
zmiana ustawień + spalanie

• 1 month później...

witam odświeżę trochę temat i pytanie kierowane do Banialuka i maciek0000 ,

interesuje mnie czy zakupiliście ten piec AKM 2 jak sie wam sprawuje. Ja obecnie jestem na etapie zakupu pieca i sam już nie wiem jaki wybrać najbardziej pasował by mi właśnie DEFRO AKM 2 Linia Lux nie wiem jeszcze czy 17 KW czy 22 KW kieruje się głównie tym ze jest z szuflada tłokową ma dodatkowy ruszt wodny ( i tu nie wiem czy jest to zaleta czy wada) jest to dokładnie taki piec http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-akm/defro-akm-ii do ogrzania będzie nowo wybudowany dom wg. projektu http://extradom.pl/projekt-domu-hektor-g2-WRW1038 . Ściany wykonane są z bloczka typu suporeks 24 cm + styropian 12 cm ,okna trzy szybowe przenikalność ciepła 0,6 ,podasze ocieplone wełna mineralna 25 cm . W projekcie podana jest powierzchnia użytkowa 136 m2 ,a po zliczeniu wszystkich pomieszczeń wychodzi mi 174 m2 do ogrzania + zbiornik ciepłej wody 250 l (pionowy) i 4 obwody podłogówki . Jakiej mocy kupić piec ? czy AKM II 17 KW nie będzie za mały czy może lepiej AKM II 22KW :confused: