Kazzel 16.01.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Do Caroline & Lukas w sprawie rusztu wodnego.Witam. Ja posiadam kocioł AKM II właśnie z rusztem wodnym. Pochytrzyłem się na to rozwiązanie, gdyż z ubiegłej zimy pozostało mi ponad 2t węgla (orzech). Trochę nim paliłem w jesieni, reszta czeka na wiosnę i następne okresy, kiedy trzeba tylko przepalać w piecu. Dzisiaj już bym nie kupił kotła z rusztem. Na pewno spalanie jest gorsze, nie dopalają się dobrze części lotne powstające przy destylacji węgla. Dlatego dym jest czarny, wymienniki ciepła w kotle zachodzą sadzą, a na ruszcie wodnym w ciągu tygodnia zbiera się ok 2 l drobnego szarego popiołu. Po 2 tygodniach , jeśli go nie usunąłem, to praktycznie zasłonił cały prześwit na ruszcie. Uważam, że lepszym rozwiązaniem, choć mniej praktycznym jest ruszt montowany w razie konieczności - awaryjnie. Co do mocy, to trudno mi się wypowiedzieć, bo metraż jest właśnie na granicy 17 i 22 kW. Osobiście brałbym większy. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Kazzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namo 24.01.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jakby ktoś szukał, to mam używkę z 2012 r. AKM 2 22kW do sprzedania http://allegro.pl/piec-defro-akm-2-22-kw-roczniak-z-gwarancja-i3903074335.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts