salata123 04.02.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam. Mam taki problem z grzejnikami ( standartowe płytowe ) jakbym nie ustawiał ( kryzował ) to w najlepszym wypadku grzeje 1/4 górna grzejnika, woda wchodząca go grzejnika jest gorąca a wychodząca lodowata, w grzejniku łazienkowym ( drabinka ) jest chyba dobrze bo woda wychodząca z grzejnika jest tylko nieco chłodniejsza od wchodzącej. Dotychczas grzałem niskimi temperaturami ( do 42 stopni ) i myślałem że tak ma być ale w te mrozy na piecu mam 55 stopni i dalej nie grzeją całe grzejniki. Odpowietrzałem je, oraz zawory przy rozdzielaczach wszystko jest OK. Czy może jest za słaba pompka przy piecu ? Mam 10 grzejników i 50 metrów podłogówki, piec Immergas 12 kW. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 04.02.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 salata Masz za bardzo zdławione przepływy przez grzejniki, które reguluje się kryzami nastawnymi we wkładkach termostatycznych w grzejnikach.Zdejmij z wkładek termostatycznych w grzejnikach głowice termostatyczne i zwiększ nastawy wstępne podnosząc o jeden np. z 2 na 3.Opis znajdziesz tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195968-Nastawa-Wst%C4%99pna-Zaworu-W-Grzejniku-O-Co-Tu-Chodzi&p=5173661&viewfull=1#post5173661 Odczekaj z godzinę i jeżeli się jeszcze za mało poprawi, to zwiększ nastawy o jeszcze jeden stopień.Proponuję jednak najpierw spisać na kartce istniejące nastawy, żebyś zawsze mógł do nich powrócić, gdyby jednak okazało się, że to nie tylko jest przyczyną nieprawidłowej pracy grzejników.Powinieneś również podnieść krzywą grzewczą w kotle, bo przy obecnych temperaturach zewnętrznych masz za niską temperaturę na wyjściu z kotła.Powinna być ona na poziomie ok. 65*C. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts