srolu 04.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym prosić o opinie użytkowników pompy ciepła powietrze woda firmy Atlantic Excelia Tri (bądź Fujitsu Waterstage, bo to podobno to samo). Interesuje mnie ta pompa i chciałbym ją zainstalować w moim domku (140 m2 użytkowej z poddaszem, wszędzie podłogówka). Moc którą musiałbym mieć to 11kW, dostałem tabelę z informacją jak pompa zachowuje się w minusowych temperaturach i wychodzi, że do -15 stopni trzyma 11kW, dopiero przy -20 stopniach daje ok 10kW, co wg mnie jest dobrym wynikiem. Co o tym sądzicie? COP przy -20 ok 2,09. Hydrauli . tu pytanie do Ciebie jako instalatora - co ile są wymagane przeglądy tej pompy w okresie gwarancyjnym, i jaki jest średni koszt takiego przeglądu. Aha i i jaki u Ciebie wychodzi koszt instalacji kotłowni z tą pompą? Dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2012 przez srolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 10.06.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Cześć Od prawie roku śledzę różne tematy na forach Muratora.Kończę aktualnie budowę swojego domu.Jestem na etapie wyboru ogrzewania - źródła ogrzewania - mam już zrobioną instalację podłogową w całym domu (160m2) + 2 grzejniki łazienkowe, podłączone do 2 rozdzielaczy podłogowych.Jeden z polecanych forumowiczów zrobił dla mojego domu OZC - wyszło zapotrzebowanie ok. 8kW.Wiem, że nie będę miał gazu (aktualnie ponad 100m od mojego domu).Jeden z moich znajomych ma zamontowaną pompę ciepła powietrze-woda (montaż dokonany też przez forumowicza), grzał już 3 zimy i jest zadowolony, koszty ogrzewania są do przyjęcia, ma założony ciepłomierz i licznik energii, i jak pokazywał mi wyliczenia, koszty są porównywalne z kosztami gazu (gdyby go miał).Proszę o pomoc w doborze pompy + bojlera (cwu chcę dla 4 osób, myślę, że coś k. 300l?).Czekam na propozycje i oferty, mogą być na PRIV. Aha, rury PP fi 32 od 2 rozdzielaczy podłogowych doprowadzone są do kotłowni. Dziękuję za uwagę i czekam Krzysiek PS.Ten sam wpis zamieściłem na forum - temat: Pompy ciepła powietrze woda, Post #11762 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts