Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze woda Atlantic Alfea Excelia Tri

srolu

Recommended Posts

Witam. Chciałbym prosić o opinie użytkowników pompy ciepła powietrze woda firmy Atlantic Excelia Tri (bądź Fujitsu Waterstage, bo to podobno to samo). Interesuje mnie ta pompa i chciałbym ją zainstalować w moim domku (140 m2 użytkowej z poddaszem, wszędzie podłogówka).

Moc którą musiałbym mieć to 11kW, dostałem tabelę z informacją jak pompa zachowuje się w minusowych temperaturach i wychodzi, że do -15 stopni trzyma 11kW, dopiero przy -20 stopniach daje ok 10kW, co wg mnie jest dobrym wynikiem. Co o tym sądzicie? COP przy -20 ok 2,09.

Hydrauli . tu pytanie do Ciebie jako instalatora - co ile są wymagane przeglądy tej pompy w okresie gwarancyjnym, i jaki jest średni koszt takiego przeglądu. Aha i i jaki u Ciebie wychodzi koszt instalacji kotłowni z tą pompą?

Dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Edytowane przez srolu

• 1 year później...

Cześć

Od prawie roku śledzę różne tematy na forach Muratora.

Kończę aktualnie budowę swojego domu.

Jestem na etapie wyboru ogrzewania - źródła ogrzewania - mam już zrobioną instalację podłogową w całym domu (160m2) + 2 grzejniki łazienkowe, podłączone do 2 rozdzielaczy podłogowych.

Jeden z polecanych forumowiczów zrobił dla mojego domu OZC - wyszło zapotrzebowanie ok. 8kW.

Wiem, że nie będę miał gazu (aktualnie ponad 100m od mojego domu).

Jeden z moich znajomych ma zamontowaną pompę ciepła powietrze-woda (montaż dokonany też przez forumowicza), grzał już 3 zimy i jest zadowolony, koszty ogrzewania są do przyjęcia, ma założony ciepłomierz i licznik energii, i jak pokazywał mi wyliczenia, koszty są porównywalne z kosztami gazu (gdyby go miał).

Proszę o pomoc w doborze pompy + bojlera (cwu chcę dla 4 osób, myślę, że coś k. 300l?).

Czekam na propozycje i oferty, mogą być na PRIV.

Aha, rury PP fi 32 od 2 rozdzielaczy podłogowych doprowadzone są do kotłowni.

Dziękuję za uwagę i czekam

Krzysiek

PS.

Ten sam wpis zamieściłem na forum - temat: Pompy ciepła powietrze woda, Post #11762