Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarznięta woda w rurach i mój (trochę szalony) pomysł

babel2012

Recommended Posts

Witajcie! :)

Nigdy mi nie przyszło zmierzyć z takim problemem jak zamarznięta rura z wodą, a mieszkam już 14 lat w mieszkaniu. Wszystko przez te mrozy, ale do rzeczy. Moje pierwsze pytanie brzmi, czy można coś z tym zrobić czy tylko czekanie na odwilż? Rura biegnie gdzieś koło przewodów kominowych, gdzie jest mroźne powietrze i pewnej nocy zmroziło na amen. Więc nie ma bezpośredniego do niej dostępu.

Przyszedł jednak mi do głowy taki pomysł, trochę szalony. U mnie jest tak, że rura z zimną wodą idzie do piecyka "Junkersa", od którego biegnie woda z ciepłą wodą w dwie strony: do pobliskiego kranu w kuchni (który działa!) i do łazienki (ta rura feralnie przechodzi przez przewód kominowy i zamarzła). I tu mi się nasunął szalony (?) pomysł, żeby może do kranu kuchennego przykręcić taki jakiś wąż ogrodowy i puścić go przez mieszkanie aż do łazienki i spokojnie się kąpać, trzymając w ręce właśnie ten wąż. Rodzina pomogłaby mi włączać kurki w kuchni, więc to nie problem. Zatem kran w łazience byłby nieużywany. Czy takim szaleństwem przypadkiem nie zaleję jakoś sąsiadów? Czy ciśnienie będzie dostateczne? Czy nie "rozwali" gdzieś czegoś przy okazji? Węża musiałbym się pożyczyć, więc sprawa też jest delikatna ze względu na jej komiczność. :D Mimo wszystko proszę o poważne mnie potraktowanie.

Jeszcze ostatnie pytanie: czy gdybym tego feralnego wieczora, po kąpieli zakręcił wszystkie "wajchy" przy rurach i odkręcił na jakiś czas krany, żeby ta woda jakoś spłynęła (tylko właśnie, tylko czy ona by spłynęła...), to by ewentualnie nie zamarzała rura? Jak można taką rurę "wypróżnić" z wody? Takie pytanie na przyszłość.

Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź,

Bąbel

Gość Konto usunięte_12*

A co to za przewód kominowy? Wentylacyjny? Możesz sfotografować (narysować) to miejsce przejścia rury przez ten kanał (komin)?

Czy jest tam jakieś dojście (np. drzwiczki rewizyjne), czy żadnego dojścia nie ma?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

pewnie kratką wentylacyjną zamiast wywiewać to nawiewało mroźne powietrze i rura zamarzła. ktoś pewnie wymienił okna na PCV, wentylacja grawitacyjna przestała dzialaś i zamarzło. jak byś wiedziała w którym dokładnie kanale jest ta rura, to możesz podłączyć jakiś wentylator i wdmuchiwać ciepłe powietrze z domu to wkoncu odmarznie.

Gość Konto usunięte_12*
Czy zatem można po prostu podłączyć węża do kranu i przeciągnąć go przez mieszkanie? Będzie dobre ciśnienie?

Jeśli masz zaufanie do szczelności tych połączeń, to rób sobie w bloku ogródek ;)

Ciśnienia na pewno starczy :)

Czy masz ubezpieczenie OC od zalania sąsiadów poniżej :confused:

A na przyszłość nauczony tegorocznym doświadczeniem zamontuj szczelne drzwiczki rewizyjne w tym kominie wentylacyjnym i na zimę zainstaluj na tej rurze kabel grzejny (wystarczy taki 15 W do terrarium - są na allegro). I nigdy ci już nie zamarznie :D

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Ale jak niby miałoby być nieszczelne? Przecież przy kranie w kuchni byłby wpięty wąż i ktoś pilnował tego wszystkiego, a ja w łazience z drugą końcówką węża. Bez żadnych przełączek, przedłużaczy itd.

Co do kabla grzewczego, to szansa na montaż jest zerowa, gdyż nie mam zamiaru remontować kuchni, a to wszystko jest za ścianą.