kajusia 04.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam, Na wiosnę zaczynamy budowę domku parterowego z poddaszem użytkowym - powierzchnia 115m2 (trochę zmieniony projekt MARO).Powoli przymierzamy się do zakupu materiałów. W projekcie mamy strop wylewany, jednak w hurtowniach budowlanych powiedzieli, że takich się już nie robi i doradzają strop z Porothermu. Co myślicie o stropie z Porothermu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOMGOD 04.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 A to dobre "w hurtowniach budowlanych powiedzieli, że takich się już nie robi" no a co mieli powiedzieć?? oni nie sprzedają stropów "wylewanych" czyli monolitów więc proponują to na czym mogą zarobić Stropy monolityczne "wylewane" są stosowane od dawna i będą stosowane tak długo jak będzie stosowany beton! Radzę nie kierować się radami marketingowców z hurtowni bo oni są od tego żeby sprzedawać i cytować mądrości z ulotek reklamowych. W projekcie z katalogu najczęściej jest proponowany strop monolityczny, ponieważ najłatwiej go zaprojektować na każdą rozpiętość. Minusem monolitu jest koszt szalunku,choć znam takich co deski szalunkowe zabezpieczyli folią i później wykorzystali je do deskowania dachu. Przy niewielkich rozpiętościach jak w Twoim projekcie można zastosować płyty stropowe z betonu koszt około 65zł m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.02.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Sam mam strop porothermowski i jest OK , ale oczywiście mozesz zrobić monolit jeśli wolisz lub masz takie warunki które go uzasadniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 07.02.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 To, z czego wykonany jest strop ustalałam na etapie adaptacji projektu - potem już "klamka zapadła". Mam stropy wylewane - koszt materiałów na ten strop w moim wypadku (projekt sonia midi lux) to ok. 10 tysięcy - 6000 drut i 4000 beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 13.03.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Przy monolicie nie ma problemów ze ściankami działowymi na górze. Mogą być z dowolnego materiału i można je dowolnie przesuwać. W projekcie miałam monolit i pomimo tego, że projektant adaptujący oraz wykonawca próbowali nas namówic na zmianę, pozostaliśmy przy monolicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie do końca prawda bo przy cięzszych działówkach np silka 15-18cm musisz to przewidzieć wcześniej oraz pamiętaj przed zaleniem o wszelkich przejściach instalacynych przez strop ( po wylaniu robienie przejście w stropie monolitycznym może być kłopotliwe ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 11.04.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jeśli działówki będą z silki to wystarczy 12cm - wtedy nie ma problemu. Co do otworów instalacyjnych- surgi22 dodał bardzo ważną uwagę. Nasz KB zasugerował, aby zrobić 2-3 otwory więcej, bo łatwiej je później "zakleić" niż kuć, gdyby była taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 11.04.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie słuchaj tego co mówią w hurtowni. Ktoś zaprojektował ten strop i jest on elementem całej konstrukcji domu. Można oczywiście zmienić konstrukcję stropu ale powinien zrobic to uprawniony konstruktor bo tylko on będzie miał ku temu wystarczające kompetencje. A pan z hurtowni może co najwyżej...nie ważne zresztą...A stropy monolityczne jak najbardziej wykonuje się w dalszym ciągu - sam taki mam w swoim domu, którego budowa zaczyna się za tydzień. Przewaga na stropem gęstożebrowym polega na mniejszej podatności na zarysowania, oraz mniejszej grubości - dostajesz więcej "powietrza" nad głową - ja bym ten strop zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 11.04.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ... oraz pamiętaj przed zaleniem o wszelkich przejściach instalacynych przez strop ( po wylaniu robienie przejście w stropie monolitycznym może być kłopotliwe ). Tak samo kłopotliwe jak i przy gęstożebrowym. A powiedziałbym ,że może nawet mniej. W przypadku otworowania stropów w domkach w grę wchodzą raczej tylko jakies otwory pod kanalizację czy DGP - czyli stosunkowo niewielkie. Takie otwory mozna bezproblemowo zrobic w płycie prawie gdziekolwiek. W stropie gęstożebrowym trzeba "uważać" na żebra nośne więc swoboda jest mniejsza....Ale generalnie niewielkie otworowanie jest mozliwe po wykonaniu stropów w obu rodzajach konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.04.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Tak samo kłopotliwe jak i przy gęstożebrowym. A powiedziałbym ,że może nawet mniej. W przypadku otworowania stropów w domkach w grę wchodzą raczej tylko jakies otwory pod kanalizację czy DGP - czyli stosunkowo niewielkie. Takie otwory mozna bezproblemowo zrobic w płycie prawie gdziekolwiek. W stropie gęstożebrowym trzeba "uważać" na żebra nośne więc swoboda jest mniejsza....Ale generalnie niewielkie otworowanie jest mozliwe po wykonaniu stropów w obu rodzajach konstrukcji. Dokładnie tak! Ja mam strop monolityczny i tak jak kolega napisał wyżej, ma on mniejszą grubość i na etapie budowy kiedy nagle zamarzy nam się przesunąć jakąś ściankę to też ma problemów. A co do wiercenia otworów to żaden problem jeśli ma się wiertnicę do betonu, a każdy szanujący się instalator takową zapewne posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 21.06.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Pamiętajcie, że jeszcze oprócz standardowego monolitu jest jego 'szybka' wersja bezszalunkowa, czyli strop typu filigran. Warto się nim zainteresować. Daje wiele możliwości, choćby brak konieczności szalowania, a jedynie podpory pod elementy. Firmy wykonujace takie stropy (w mojej okolicy choćby Betard), mają najczęściej projektantów którzy od razu przygotowują projekt wykonawczy. Cała zabawa polega na dowiezieniu na bodowę, ustawieniu na podparciu płyt storpu, położeniu na nim zbrojenia w postaci siatek i zalaniu betonem. Duzo mniej zabawy niż z szalowanym monolitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts