Tomasz Antkowiak 04.04.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 przeciez nowa przyczepa ma tabliczke znamionowa na ktorej sa okreslone wszelkie jej parametry na jakie otrzymala homologacje, wiec nie bardzo rozumiem gdzie tu miejsce na dowolnosc? ale spierac sie nie ma chyba o co:) ty jestes zadowolony, ja rowniez, i chyba o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 11.04.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie słuchaj głupot o samoróbkach. Wystarczy porównać materiał z którego masz zrobione a te przyczepki z marketu. Odnośnie prowadzenia, nacisku na hak itp. to trzeba wziąć wymiary z "markowej" i tak zrobić tylko dokładnie i nie ma mowy o problemach w trakcie prowadzenia. Odnośnie twojej przyczepki, podpowiem (też mam samoróbkę tylko z kiprem i wiem z doświadczenia) pewne zmiany 1.otwierana przednia burta - super rozwiązanie, najczyściej używane na budowie 2. wyższe burty min. 40cm 3. delikatnie podnieś błotniki tak do ok 10cm nad oponą ... i ciesz się z użytkowania przyczepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.04.2012 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 dzis przywiozlem tone piasku... troche mialem obawy bo nieodpowiedzialny koparkowy po prostu z wielkiej lyzki nasypal mi z gory na przyczepke az jeknela, ale kurz opadl a przyczepka stala dalej mialo byc 500kg zeby bylo bezpiecznie, nasypalo mu sie tone i tez dalo ade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Dobosz 25.04.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Muszę przyznać Tomaszu, że jeśli przyczepka tak dobrze się sprawuje jak wygląda, to jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcio00 15.08.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Widzę że powstała super przyczepka Uważam że jeśli się chce i przemyśli kilka rzeczy to naprawdę można zrobić w prosty sposób fajną przyczepke. Dowodem tego będzie moja Konstrukcja już zarejstrowana i sprawdzona pod znacznie wiekszym obciążeniem. ( prowadzi się świetnie tylko sprzęgło w mojej foce cierpiało przy ruszaniu z obciążeniem jakieś 1200kg) Wymiary paki to 2300mm na 1420mm więc spora Jeśli chodzi o koszt budowy takiego cuda to w moim przypadku: profile 100x100 to zderzaki od naczep schmitz - zdobyte za darmo jako odpad trochę dokupionej stali na resztę konstrukcji - 100 PLN kompletna oś od ducato z resorami i kołami ze złomu 300 PLN zaczep do samochodu + zamki9 do burt + oświetlenie i kabel - 150PLN deski na burty i podłogę - 130 PLN Farba + śruby 40PLN Chlapacze 14 PLN Gaz do spawarki mała butla 50 PLN Cała reszta to moja praca Dyszel troszke śmiesznie wyszedł ale za to jest teraz mocny Musiałem dać go niżej bo przyczepka jest na kołach 16" Dodam że koszt przeglądu z nabiciem numerów i tabliczką w Poznaniu to 163 PLN Tablica rejstracyjna coś koło 130 PLN Ubezpieczenie PZU przy zniżkach max 41 PLN Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez tomcio00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.08.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Możecie opisać procedurę rejestracji takiej samoróbki? Jakieś rysunki są potrzebne? Jacyś rzeczoznawcy? No i koszty papierologii, te są też chyba istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcio00 15.08.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Compi, w moim przypadku było tak: poszedłem do wydziału komunikacji i złożyłem wniosek o rejstrację przyczepki lekkiej sam: opłata 20PLN Dostałem skierowanie na stację diagnostyczną wybraną przeze mnie. Zanim wybrałem stacje to podzwoniłem i dopytałem co wymagają. ( jedni chcieli rzeczoznawcę a inni nie, wybrałem tą gdzie nie wymagali Pojechałem na stację diagnostyczną trzeba mieć ze sobą skierowanie, 4 zdjęcia przyczepki , rysunek ramy przyczepki z wymiarami odręczny, i kwit z wagi z masą przyczepki. Koszt 163 PLN Po badaniu wracasz z papierami do komunikacji i skłarasz wniosek o tablice 15min i przyczepka zarejstrowana Koszt 130PLN Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez tomcio00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.08.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Dzięki za info. Czy w tym kraju musi zawsze być tak, że przepisy są różnie interpretowane(choćby sprawa oczyszczalni eko)? Przymierzałem się do rejestracji przyczepki, ale koszty wyszły mi na poziomie 450-600zł, właśnie ze względu na rzeczoznawcę z NOT-u, zamieszanie na stacjach(niektóre nie chciały w ogóle się tym zająć) i bełkotem urzędników. Spróbuję ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 15.08.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 chcialbym przypomienic moim szacownym przedmowca ,iz robienie dzis samemu przyczepy nie ma zadnego sensu ekonomicznego,gdyz w sieci jest od groma roznych nizerajestrowanych przyczep ,samorobek itp ,wystawionych czesto w cenach nieomal zlomowych czyli np: 200-300zl.Lepij wiec kupic taka i najwyzej ja przerobic.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1301 25.10.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam, przyłączam sie do tematu. Otórz buduje przyczepke samochodową wymiary 310x160 cm czy rama główna z profila 50x50 albo 60x40 wytrzyma?? czy trzeba dać coś mocniejszego?? przewidywane obciążenie przyczepki to około 700-1000kgDzięi i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 25.10.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 ....w trącę pare swoich groszy. Adrian radzę obejrzeć gotowe przyczepki z oczekiwaną przez Ciebie ładownością. Wg zasady lepiej stosować profil o wższej ściance niż podstawie (tzn. w tych dwóch mocniejszy będzie 60x40), nie napisałeś nic o grubości ścianki, a to jest równie ważne - wniosek, jeśli nie masz podparcia w obliczeniach - zobacz gotowe i skopiuj. Tomcio000 - ładne i schludne wykonanie ramy - jednak uprzedzę, obejrzyj sobie czasami miejsca spawów dyszla do skrzyni - gdy budowałem swoją przyczepkę, czytałem kilka mądrych książek i w każdej napisane było, że dyszel powinien być z jednego kawałka profilu lub rury (tak jak kręgosłup) przez całą długość od zaczepu pod belkę tylną i do tego dopiero się spawa poprzecznie elementy podłogi i ramy. Przyczepka w czasie jazdy pracuje - dyszel najbardziej i to w miejscu przedniej burty. Masz to wzmocnione , więc ok, ale jest to niestety niezgodne ze sztuką i zasadami konstrukcji stalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 23.02.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 odgrzeję kotleta , ale może komuś się przyda , gotowy projekt przyczepki samochodowej wraz z wymiarami i wyszczególnionymi materiałami , znalezione w sieci , wstawiłem na swojego chomika aby nie zaginęło http://chomikuj.pl/mietek440/Dokumenty/Budowa+i+rejestracja+przyczepy+-+2009,804116937.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asdozaur 17.07.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 odgrzeję kotleta , ale może komuś się przyda , gotowy projekt przyczepki samochodowej wraz z wymiarami i wyszczególnionymi materiałami , znalezione w sieci , wstawiłem na swojego chomika aby nie zaginęło http://chomikuj.pl/mietek440/Dokumenty/Budowa+i+rejestracja+przyczepy+-+2009,804116937.pdf Super że wrzuciłeś, dzięki! Czy ktoś może przerabiał jak po zmianach przepisów z 2013 roku wygląda sprawa rejestracja przyczepki SAM? Z tego co się doczytałem, to potrzebne jest świadectwo homologacji. W ustawie o wysokości stawek (o ile dobrze wyczytałem) wydanie takiego świadectwa to 350zł czy 400zł. Ale jak takie coś uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 17.07.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Najpewniejsze informacje uzyskasz w wydziale komunikacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts