Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje miejsce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 214
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jednak się nie zajmę - za wcześnie. Nic nie szkodzi. Zrezygnowałam jak na razie z montażu parapetów. Poczekam na tynki boję sie, że mogą się zniszczyć a raczej ktoś je może uszkodzić przy tynkach. A skoro mowa o tynkach to wypadałoby się zagłębić w tym temacie i kogoś poszukać.

Z najbliższych akcji na budowie to montaż rolet, tablicy rozdzielczej do prądu, i tynki, później ocieplenie poddasza.

Coś się zmienił sposób wklejania zdjęć na muratorze jak to ogarnę to wkleję.

Ok próba wklejenia zdjęcia powyżej się udała.

Mamy stan surowy zamknięty:) Fajnie. teraz trwa przygotowywanie się do tynków tzn. wybieramy ekipe, rodzaj tynków itp. itd.

http://img15.imageshack.us/img15/5733/dscn1497g.jpg

http://img855.imageshack.us/img855/3829/dscn1499j.jpg

http://img152.imageshack.us/img152/5872/dscn1500h.jpg

http://img215.imageshack.us/img215/2227/dscn1507m.jpg

Witam!Widzę, że już pora na tynki:) super sprawa, od razu budowa zacznie wyglądać inaczej, jak prawdziwy dom...Świetne uczucie, zobaczysz:)Powodzenia, trzymam kciuki, jak już wybierzesz ekipę, to sprawdź sobie ich wcześniejsze wykonania, my byśmy się nacięli, bo już mieliśmy prawie dograną ekipę, jeszcze tylko pojechaliśmy sobie zobaczyć ich wykonanie, a tam klapa, ściany szczególnie przy oknach, źle wyprowadzone kanty, (nie wiem jak to nazwać),Na pierwszy rzut oka wyglądało ok, ale jak się przyjrzeliśmy, to masakra, zrezygnowaliśmy, i znaleźliśmy inną ekipę (musieliśmy na nią czekać bo byli zarobieni:) ) ale za to zrobili równiuteńko, tak, że można od razu malować :) Trzymaj się i powodzenia!

Dzisiaj w ramach "rozrywki" odwiedziłam Zakład Komunalny w celu podpisania dokumentów odbioru przyłącza wody i kanalizacji. Po złożeniu kilku autografów pojechaliśmy z Panem "x" na budowe i tam doszło do zapląbowania 2 liczników. Ale nie na długo bo pewno przed zimą trzeba będzie zdjąć to oprzyrządowanie, żeby nie zamarzło, a po zimie znowu założyć pląbe - ale zabawa - w ściąganie i zakładanie. Mniej się pewno będę bawić jak mi wystawią fakturę. Co zrobić taki los budujących.

Dzisiaj ruszę sie w końcu pościągać naklejki z okien, a co, czas pokazać światu co się pod nimi kryje.

Tynkarzy jeszcze nie wybrałam, ale czas się pośpieszyć żeby to zdążyło wyschnąć.

Zakupy na tynki 900 kg wapna, 600 kg cementu (10 worków mamy) i 12 kubików piasku oto co mam kupić. Dodatkowo 8 desek na 2m i gwoździe- na palenie wapna. Nie tam żadne wanny i inne pojemniki. Pan od tynków odwiedził dzisiaj moje ranczo i orzekł, że metrów ścian to jest jakieś 500- 550. I może ma racje bo jak liczyliśmy dół to wyszło jakieś 350 albo i więcej juz dokładnie nie pamiętam. Zachęcił mnie do osadzenia parapetów w korporacji się ucieszą.

Wakacje się skończyły czas do pracy budowa czeka. No cóż dawno nic się nie działo w lipcu elektryka w sierpniu okna we wrześniu moze więcej coś porobię. :) 17.09. mają zacząć.

Tak MaritkaT dzięki za miłe słowa.

Czas ogarnąć wrzśniowe plany trochę już zrobiłam nie wiele przcież jestem taka mała. Co ja mogę? Przywiozłam wapno, cement zorganizowałam wywóz pozostałości pustaków pełne 3 palety zwrot kasiurki niespodziewanie 1100zł. Przed momentem przywieziono na bdowę ponad 10 ton piasku. A wjechanie na nią to nie taka prosta sprawa tu kołek tam palik od wytyczonego prądu, pustaki cement wapno. Na szczęście pan super dał sobie radę posiłkując się działką sąsiada, dla uspokojenia powiedział tylk,ze delikatnie zachaczy o dach co za ulga "delikatnie" ;) Poszło sprawnie piasek wysypany za tonę liczone 39 zł. Transport 200. Ale piasek I klasa pogoda wspaniała gdybym tak miała czas na nim posiedzieć to czułabym się jak w Karwi na plaży - pzecież lato trwa. Ach pomażyć można.

Ponieważ Panowie tynkaże poprosili o montaż parapetów zadzwoniłam do korporacji i mają wykonać zadanie do 17.09. I tak płynie czas na okołobudowlanych robotach które na mnie co jakiś czas spadają. Działać trzeba. Na razie tyle czas do pracy.

Wczoraj odwiedził nas projektant gazu, który zbierał podpisy wszystkich współwłaścicieli drogi i działek po których będzie "przechodzi"ł gaz. Stwierdził że 10 % spraw przebiega jak nasza tzn. że wszyscy sie zgadzają na wejście w teren. O jak dobrze że należymy- tym razem do tej mniejszości. Jeszcze tydzień oczekiwania drobnych przygotowań i tynki oby parapety i rlety udało się wmontować. I co najważniejsze oby to wszystko pasowało do siebie. Tak na marginesie powysyłałam jakiś czas temu do ok.20 biur różnych arhitektów pytanie czy moja wizja grafitowego dachu okien palisander szarych rolet i białej elewacji to dobre połączenie. Otrzmałam wiele pozytywnyh opini, a jedno biuro odpowiedziało i mnie urzekło "Jeżeli Pani czuje ze to dobry zestaw to tak jest. W końcu to Pani będzie tam mieszkała przez kolejne lata i opinia z zewnątrz nawet najlepszego architekta tak naprawdę nie ma tu znaczenia (uśmiech)"

Mam nadzieję że mi nie wyślą rachunku za doradztwo bo zamiast białej elewacji zostanie szara z braku funduszy na kolor;)

Więc może juz na tych eksperymentach zkończę przynajmniej z zewnatrz. A co tam w srodku też zaszaleję.;)

Budowlany stres mnie dopadł. Akcja montaż parapetów miała być w tym tygodniu a ja jak to zwykle bywa stwierdziłam "za 5 dwunasta" , że moje parapety są za szerokie no i te 35 cm które zamówiłam nijak nie wygląda po przyłożeniu do okna. Więc telefon 1,2,3 i dowiedziałam sie że w zakładzie kamieniarskim mogą mi przyciąć.Zapakowałam się z towarem wczoraj po południu i dzisiaj rano odwiozłam moje parapeciki do przyciecia. Jest bardzo mało czasu zrobią mi to na jutro bądź sobotę oby pierwszy termin wypalił. Tylko co zrobić jak korporacja się odezwie ze chce je zamontować do okien. Udawać geka "Jakie parapety", czy lepsza gatka będzie "Właśnie wyjechaliśmy na wycieczke i nikogo ie ma w domu do niedzieli" . Trzecia opcja nie odbierać telefonu.

Jednak licze że zdążą uciąć. Zaleciłam skrót o całe 11 cm.

Dzwoniłam do Pana od rolet tam małe opóźnienie prowadnice jeszcze są oklejane palisandrem w Krakowie i nie doszły może jutro sie uda, bo dobrze by było przed tynkami zamontować. A skoro mowa o tynkach to termin17-18. 09. aktualny jak najbardziej. Oj robi się ciasno z czasem.

Wybrałam opje trzecią, spoglądam na telefon 3 połączenia nieodebrane ups. Chcą montować myślę sobie. Po pracy stwierdziłam ze pojadę zobaczyć kiedy te parapety autentycznie zostaną zrobione. Przyjezdżam pod zakład i pytam, a tam Pan mi odpowiada, że szefowa do pani dzwoniła ale nikt nie odbierał w każdym razie parapety już gotowe. I wszystko jasne. Zapłaciłam za tą przysługę 50 zł. Udało się parapety super.

Tylko dlaczego nikt nie dzwoni z korporacji?

Z innej beczki rolety jednak mogą być po tynkach wmontowane. I dobrze.

Ale stresa dalej mam tylko związanego z prądem z kąd ja go pociągnę sąsiad też robi tynki i juz sobie jedno gniazdko zają. Tzeba pogłówkować.

Sytuacja z lekka opanowana prąd powinien być jest jakiś rozdzielnik. Dzisiaj zakupiłam dski 8 szt. po 2m. i gwoździe po zbiciu tego towaru pod odpowiednimi kątami i według nakreślonego wzoru powinien powstać pojemnik na gaszenie wapna. Do tego folia na dno i gotowe.

Korporacja się nie odzywa pewnie zapomnieli o moich parapetach. A one teraz takie ładne i gotowe do montażu.

Mam rolety, rolety mam. Bieganina od rana ale w końcu zamontowali. Kolor ok, szary prowadnice w palisandrze nie różni się od okien. Wszystkie ręcznie podnoszone dwie korbki dostałam do tych największych. Super sprawa. Jutro porobię zdjęcia.

Zadzwonił dzisiaj Pan z korporacji i powiadomił mnie że jutro mi zamontują parapety a w środe już do akcji mają wkroczyć tynkarze. Troszkę się opóźnia ale na korzyść. Jest czas na montaż tego co moim zdaniem juz dawno powinno być zamontowane. Ale to jest budowa i niespodzianek całe mnóstwo się pojawia tu i tam. Najważniejsze, że mam rolety, rolety mam :)

Wracając do wczorajszego dnia inwestycja rolet na 5 oknach w tym dwa na korbę a trzy podnoszone ręcznie montaż, okleina palisander prowadnic kosztowały nas 4100.

Wczoraj poczułam się na budowie po raz kolejny jak blondynka ( w rzeczywistości nią nie jestem, ale zachowanie można podporządkować temu "zjawisku") wybrałąm się do sąsiada po prąd z moim nowym wypasionym 50m przedłużaczem problem w tym, że poszłam z nie tą końcówką co trzeba - oj Panowie tynkarze u sąsiada pewnie mieli ze mnie polewkę przez pół dnia. Zdarza sie.

Dzisiaj za to na tapecie parapety z lady sklepowej ucięte na zgrabne parapeciki w nowoczesnym stylu. Już się motują.

Z rana zrobiłam małą sesję parapety rolety. Na zdjęciah kolor rolet z człą pewnością nie wygląda szaro ale w rzeczywistości jest. Oświetlenie pora dnia cień to wszystko zmienia rzeczywisty braz sytuacji moich wyborów.

http://imageshack.us/a/img842/4194/dscn1598v.jpg

http://imageshack.us/a/img821/9522/dscn1599v.jpg

http://imageshack.us/a/img94/9472/dscn1605q.jpg