Gość masterkula 04.02.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) _ Edytowane 1 Listopada 2019 przez masterkula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baranek32 07.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam !!! Też od kilku dni siedzę nad tematem szalunku z xps w moim przypadku jest to dosyć duży wydatek 117 mb ławy 90x60 wychodzi jakieś 12 tys. + xps na ściany piwnicy też jakieś 7 tys ( masakra). Na forach niestety mało jest opinii na temat tych szalunków więcej jest już na temat szkła piankowego. Na logikę ma to sens ale kiedy się to zwróci. Czy ktoś umie policzyć ile ucieka ciepła przez ławę posadowioną na głębokości ok 2,5m ?. Spotkałem się nawet z opiniami że taka ława to nawet grzeje bo pod ziemią jest stała temp. na pewnej głębokości, ale takie stwierdzenia wydają się nielogiczne. Bo nawet jeżeli pod ziemią będzie +4 , +5 st. to i tak różnica pomiędzy tepm. w pomieszczeniach wychodzi kilkanaście stopni.Rozmawiałem nawet z wynalazcą tego szalunku - rozsądnie wszystko argumentuje ale potrzebowałbym jeszcze niezależnej opinii do podjęcia decyzji bo kasa do wydania jest znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 08.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Wszystko ładnie i fajnie ale ze zdjęć widzę (tylko ze zdjęć) że podczas wibrowania betonu buławą wszystko by się rozlało i nie wyglądało tak pięknie . a nie zauważyłem tam nikogo z buławą wogóle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 20.02.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam szalunek tracony XPS napewno zmniejszy nieco straty ciepla przez lawe, oraz lawa bedzie rowna i jednolita co bedzie mialo wplyw na jej wytrzymalosc. Aby dodatkowo zmniejszyc straty przez fundament, sciany fundamentowe mozna wykonac z bloczkow keramzytobetonowych ktore maja ponad dwukrotnie mniejszy wspolczynnik lambda niz beton. Jednak przy wysokim poziomie wod gruntowych to nic nie da i lepiej wykonac plyte fundamentowa, ktorej warstwy nie beda mialy styku z woda gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gulabon2 22.10.2024 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2024 W dniu 9.02.2012 o 02:29, smigloxxx napisał: Wszystko ładnie i fajnie ale ze zdjęć widzę (tylko ze zdjęć) że podczas wibrowania betonu buławą wszystko by się rozlało i nie wyglądało tak pięknie . a nie zauważyłem tam nikogo z buławą wogóle:) https://9apps.ooo/ I got this,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts