Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybrzyszony parkiet - jak wysuszyć.

RafB

Recommended Posts

klepki widoczne na zdjęciu są przycięte na długości i mają 5,5x18 cm, natomiast normalny wymiar klepki to 5,5x32,5 wymiar bez pióra

Wymiar wyjątkowo nietypowy. Obecnie robi się pełne cm w szerokości i jest trend by stosunek długości do szerokości pozwalał na ułożenie w kwadraty.

Kitu akacja nie ma. Spróbuj z wiśnią lub olchą bo pewnie masz wędzoną. Naturalna akacja jest jasna taka trochę w zieleń ale w parkietach prawie niespotykana.

fredi07 zgadza się, jest lekko zielony, parkietu nie kupowałem, deski suszarni nie widziały, leżały kilkanaście może 20lat złożone i schły naturalnie. Przy świetle dziennym postaram się zrobić jakieś foty tak aby było widać zieleń (ale wątpię żeby się udało)

fredi07 zgadza się, jest lekko zielony, parkietu nie kupowałem, deski suszarni nie widziały, leżały kilkanaście może 20lat złożone i schły naturalnie. Przy świetle dziennym postaram się zrobić jakieś foty tak aby było widać zieleń (ale wątpię żeby się udało)

Zdjęcia możesz sobie darować bo wiem jak wygląda naturalna akacja ale nie mam pojęcia co by do niej pasowało. Ranek bywa mądrzejszy od wieczora i coś pomyślę.Wędzenie i suszarnia to dwa różne tematy. Wędzona ma taki brudno koniakowy kolor a naturalna jest śliczna ale z gotowcy to nic nie będzie pasowało.

Zdjęcia możesz sobie darować bo wiem jak wygląda naturalna akacja ale nie mam pojęcia co by do niej pasowało. Ranek bywa mądrzejszy od wieczora i coś pomyślę.Wędzenie i suszarnia to dwa różne tematy. Wędzona ma taki brudno koniakowy kolor a naturalna jest śliczna ale z gotowcy to nic nie będzie pasowało.

no a ja już narobił zdjęć:), szczeliny miedzy klepkami jak są to mają szerokość kartki papieru, może 1,5 kartki

Edytowane przez RafB

tak mniej więcej to wygląda (zdjęcie robiono po godz 10 wieczorem przy sztucznym świetle)

http://img46.imageshack.us/img46/3133/p10d.jpg między klepkami widać białe plamy, nie wiem co to... kurz?

Zostaw tą akację w spokoju. Takie szparki zimą przy b niskiej wilgotności powietrza to nie dramat. Zacznie lać wiosną to podłoga wróci do normy. A czy kurz to spróbuj odkurzaczem. Masz jakiś rozpuszczalnikowy lakier a to obecnie ostatni szajs, mógł pokleić klepki i przy ich zsychaniu popękał. W miejscach pęknięcia fragmenty odkleiły się od drewna. Taka część lakieru wygląda jak kawałek folii.

5-10-15 coś takiego kupowałem (z polecenia tych co parkiet kładli), nie pamiętam tylko czy to lakier czy klej...

piszesz mógł pokleić klepki i przy ich zsychaniu popękał.W miejscach pęknięcia fragmenty odkleiły się od drewna. Taka część lakieru wygląda jak kawałek folii sorki ale za bardzo nie kumam o co biega?

no a ja już narobił zdjęć:), szczeliny miedzy klepkami jak są to mają szerokość kartki papieru, może 1,5 kartki

Na te warunki klimatyczne jest na razie super. Drewno może byc w drodze. Jest jeszcze zima i ostro grzane w domach zapominając, że cała para wodna z domu zostaje unicestwiona. Postaraj się nawilżyc aby przerwać ewentualne dalsze ssychanie drewna.

5-10-15 coś takiego kupowałem (z polecenia tych co parkiet kładli), nie pamiętam tylko czy to lakier czy klej...

piszesz mógł pokleić klepki i przy ich zsychaniu popękał.W miejscach pęknięcia fragmenty odkleiły się od drewna. Taka część lakieru wygląda jak kawałek folii sorki ale za bardzo nie kumam o co biega?

5-10-15 to klej a lakier też podobno już robią. Klej trzyma jak diabeł sołtysa ale po 5-6 ciu latach potrafi zniknąć. Krystalizuje i zmienia się w taki żółty proszek. Rozmawiałem z producentem i to ponoć zależy jaką kazeinę w Chinach kupią. A ta folia to warstwa lakieru jest taką folią i jak przylega do parkietu to jest ok widać słoje drewno. Zrób test szajsowatą torebkę foliową dociśnij do drewna to widać drewno ale jak ciut podniesiesz to tylko szara folia.

Zrób test szajsowatą torebkę foliową dociśnij do drewna to widać drewno ale jak ciut podniesiesz to tylko szara folia. tzn, że po jakimś czasie, te lakiery z połyskiem stają się taką folią? (rozpuszczalnikowe lakiery)

Profesjonalne lakiery do parkietu nie powinny kleić deszczułek. Parkiet zawsze reaguje na zmiany wilgotności powietrza i jak teraz mróz wymroził wodę+CO to zsycha się na wiór i kurczy. Szajsowate lakiery tworzą szybę na podłodze i jak klepki kurczą się to szyba między nimi pęka. Na krawędziach pęknięciach warstwa lakieru odkleja się od drewna (łuszczy) i jest taka szaro-biała.To nie zależy od czasu tylko pracy drewna. W czasie to rozpuszczalniki żółkną aż do brązu. Ta Twoja akacja kolorystycznie już odjeżdża.

piszesz W czasie to rozpuszczalniki żółkną aż do brązu pamiętam parkiety ze szkoły, wszystkie klepki były w jednym kolorze, takie jakieś berzowe - coś takiego masz na myśli?

A i jeszcze jedno, odpowiednio głęboko wykonano cyklinowanie powinno przywrócić pierwotny kolor drewna?

Edytowane przez RafB

piszesz W czasie to rozpuszczalniki żółkną aż do brązu pamiętam parkiety ze szkoły, wszystkie klepki były w jednym kolorze, takie jakieś berzowe - coś takiego masz na myśli?

A i jeszcze jedno, odpowiednio głęboko wykonano cyklinowanie powinno przywrócić pierwotny kolor drewna?

Normalne cyklinowanie, szpachla bo parkiet się zejdzie ale nie tak do końca i dobry lakier z filtrami UV. Ja robię na Hartzlak,u 2APU co znaczy dwuskładnikowy wodny poliuretan. Wszystkie firmy produkujące profesjonalną chemię do parkietów mają odpowiedniki.Nie kupisz ich w marketach budowlanych.

Normalne cyklinowanie, szpachla bo parkiet się zejdzie ale nie tak do końca i dobry lakier z filtrami UV. Ja robię na Hartzlak,u 2APU co znaczy dwuskładnikowy wodny poliuretan. Wszystkie firmy produkujące profesjonalną chemię do parkietów mają odpowiedniki.Nie kupisz ich w marketach budowlanych.

i jeszcze podkład jest dość ważny jeśli chodzi o kolorystykę drewna, jak chcesz zachować możliwie zbliżoną do naturalnego to podkład na bazie wody, alkoholowe czy rozpuszczalnikowe zazwyczaj ściemniają drzewo. Większość producentów ma taki podkład w ofercie. Więc najlepiej żeby był podkład i lakier nawierzchniowy tej samej firmy.

I taj wspomniał poprzednik w markecie nie kupisz;]