Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wentylator łazienkowy z automatyczną żaluzją ?

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

1. wychodzę i ma wtedy zaczynać działać wentylator.

2. Podaj przykład proponowanego przez Ciebie wentylatora.

ad.1 - wymień włącznik na taki, który posiada styki zwierne i rozwierne. Przemysłowe widziałem, domowe - nie (może ktoś zna?)

ad.2 - w każdym markecie można kupić (np. Dom-Went)

Instalacja do wentylatora jest juz dawno ułożona. Sa tam trzy przewody faza, zero i faza po wyłączniku oswietlenia. Powiedz mi jak wykorzystać ten styk rozwierny bo jakoś (mimo że jestem elektrykiem) nie widzę jego tu zastosowania. W puszce pod wyłacznik oswietlenia sa tylko dwa przewody.

Dom-Went i inne markety - a tak dokładnie to byłbys tak miły i wskazał taki mi potrzebny wetylator. Bo szukałem, szukałem ale takiego nie znalazłem.

Gość Konto usunięte_12*

Jest tego "od groma" - np.:

http://jbklima.pl/2011/06/wentylatory-hardi/

oraz na stronach Dospel, Hardi i innych

Ja co prawda elektrykiem nie jestem, ale mój kolega-elektryk wykorzystywał styki normalnie zamknięte (n.z.) do zainicjowania cyklu pracy wentylatora z nastawą czasową. Przy włączeniu światła w łazience następowało "zerowanie" układu (rozłączenie styków n.z.), a po wyłączeniu - wykorzystanie tych styków n.z. do zapoczątkowania cyklu pracy wentylatora, po czym sam się wyłączał i czekał na kolejne "zerowanie".

Nie wiem, czy to nie nazbyt zawile przekazałem, ale to TY jesteś elektrykiem i pewnie "załapiesz" ;)

P.S. chyba ten mój koleś wykorzystywał jeszcze w tym układzie jakiś prosty przekaźnik, ale już dokładnie nie pamiętam :rolleyes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Gdy czegoś nie ma, to trzeba sobie zrobić :yes:. Dlatego i ja zostałem sobieradkiem :D

Podobnie, jak mam z włącznikiem pompy cyrkulacyjnej z lampką kontrolną podającej ciepłą wodę "na życzenie". Nikt nie wpadł na pomysł produkcji takiego włącznika, który by miał dużą diodę kontrolną świecącą się (tym razem) podczas włączenia, a nie po wyłączeniu (poza oczywiście przemysłowymi). I dlatego muszę sobie taki zrobić

(części już kupiłem) ;)

Gość Konto usunięte_12*
Będę musiał kupic skrzynke piwa i pomysleć nad tym wentylatorem.

To elektrykowi potrzeba aż ...skrzynki piwa :confused:

Ja co prawda jestem tylko mechanikiem, a do wyprodukowania takiego wentylatora potrzebowałbym tylko jedno (he, he, he :lol2:)

P.S. - przekaźnik R15 (do samopodtrzymania) albo stary RTx-32 (gdy wentylator nie posiada "czasówki") :D

Rozwiązanie Twojego problemu istnieje na rynku.

Przekaźnik czasowy PCS-506, produkuje to polska firma F&F.

Ciebie powinny zainteresować dwie funkcje:

F - sterowanie zboczem opadającym

H - dedykowany do sterowania wentylatorami, ale głównie do WC-tów

Może być potrzebny dodatkowy przekaźnik który będzie blokował wentylator dopóki siedzisz w wannie lub ktoś kto po Tobie chce się wykąpać.

Mówisz że jesteś elektrykiem, więc temat opanujesz w ciągu kwadransu.

A piwko możesz mi wysłać do Gliwic, może być w puszce żeby się nie potłukło po drodze :)

Alternatywą do F&F jest drugi polski producent - ZAMEL.

ZAMEL produkuje podobny układ czasowy dedykowany do wentylatorów - PCM-06/U

Jednak jak się wczytasz bardziej, to F&F i ma większe możliwości ustawiania czasu zwłoki.

---------------------

Jeśli chodzi o cyrkulację ciepłej wody.

Mój sposób to wykorzystanie przekaźników z regulacją czasów t1 i t2 (praca i przerwa).

Ze stajni F&F - PCU-507, PCU-520 i PCS-517

Ze stajni ZAMEL - PCM-10 i PCM-07/U

Moje domyślne ustawienia to 1-2 min pracy i 20-30 minut przerwy.

Późniejszą dokładną regulację czasu pracy i przerwy zostawiam użytkownikowi (klientowi).

Przekaźnik czasowy to moja podstawa bazowa, teraz można dołożyć:

1) Zwykły programator czasowy - blokujesz w ten sposób pracę pompki w nocy i środku dnia (o ile prowadzisz jakiś ustalony tryb życia),

2) Zwykły przekaźnik wpięty do centralki alarmowej - blokujesz w ten sposób pracę pompki po uzbrojeniu alarmu (sposób dobry dla ludzi, którzy żyją w domu o różnych porach),

3) Czujnik temperatury umieszczony na powrocie CWU - blokujesz w ten sposób pracę pompki do momentu aż cyrkulacja ostygnie (dobre jeśli palisz węglem, drzewem, pelletem....).

Widziałem w sieci inne pomysły, aby cyrkulacją sterować jakimś przyciskiem albo czujkami ruchu w łazienkach albo prostymi sterownikami gniazdkowymi z Castoramy.

E....e tam. ten pierwszy mi sie bardziej podoba.

Pisałem o tej cyrkulacji ale troche w innym kontekście. Na poczutku grudnia zainstalowałem sobie solara do cwu. zasobnik solara jest podłaczony w szereg z zasobnikiem cwu pieca. Instalator porobił mi cała mase zaworów umozliwiających robienie róznych obejść np. z zasobnika solara bezpośrednio do instalacji domowej. Ale np, obecnie mam taka sytuacje że w zasobniku solara mam 30 stp. a zasobniku pieca np. 20 i jak wg programu włacza sie podgrzewanie wody w piecu to grzeje mi od tych 20 mimo ze obok stoi 30. I tak sobie mysle o jakieś wewnetrznej cyrkulacji ale to chyba wymagało by ponowne przerobienie instalacji w kotłowni.

Nie jestem hydraulikiem, ale szukałbym rozwiązania albo w kierunku jakiejś pompki cyrkulacyjnej (do przemieszania zawartości zbiorników) albo elektrozaworu (samo się wymiesza tylko potrzeba czasu).

Jak rozwiążesz to od strony hydraulicznej to sterownik temperatury i taki prosty algorytm będzie Panem Pikusiem.

• 1 month później...
Kupiłem ten przekaźnik PCS-506. Zrobiłem test układu z wentylatorem. Na stole wszystko chodziło OK. Tryb F. Ale po zmontowaniu w łazience okazało się że wylączenie oświetlenia- zbocze opadajace nie inicjuje pracy wentylatora. Bezpośrednie rozłączenie obwodu sterowania - inicjowało pracę wentylatora. O co tu chodzi ? Sprawdzałem, mierzyłem napięcia obwodu sterowania - wygląda że OK. Edytowane przez OldDiver