OldDiver 05.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ale z takim programem aby wentylator załączał się po wyjściu (zgaszeniu światła) i po nastawionym czasie wyłaczał sie a żaluzje opuszczały się. Googluję i czegoś takiego nie mogę znaleźć lub takiej opcji nie mogę wyczytać. (Fi 100) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.02.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A może coś prostszego i tańszego? Np. wentylator z "timer'em"+ zawór zwrotny ("klapka"). Takie samo działanie, a na pewno znacznie tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 05.02.2012 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Nie chodzi o cenę ale o zasadę działania - wychodzę i ma wtedy zaczynać działać wentylator. Mam taki na fotokomórke ale włącza sie po zapaleniu światła i pracując (np podczas kąpieli) wychładza łazienkę. Podaj przykład proponowanego przez Ciebie wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.02.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 1. wychodzę i ma wtedy zaczynać działać wentylator. 2. Podaj przykład proponowanego przez Ciebie wentylatora. ad.1 - wymień włącznik na taki, który posiada styki zwierne i rozwierne. Przemysłowe widziałem, domowe - nie (może ktoś zna?) ad.2 - w każdym markecie można kupić (np. Dom-Went) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 05.02.2012 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Instalacja do wentylatora jest juz dawno ułożona. Sa tam trzy przewody faza, zero i faza po wyłączniku oswietlenia. Powiedz mi jak wykorzystać ten styk rozwierny bo jakoś (mimo że jestem elektrykiem) nie widzę jego tu zastosowania. W puszce pod wyłacznik oswietlenia sa tylko dwa przewody. Dom-Went i inne markety - a tak dokładnie to byłbys tak miły i wskazał taki mi potrzebny wetylator. Bo szukałem, szukałem ale takiego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Jest tego "od groma" - np.: http://jbklima.pl/2011/06/wentylatory-hardi/ oraz na stronach Dospel, Hardi i innych Ja co prawda elektrykiem nie jestem, ale mój kolega-elektryk wykorzystywał styki normalnie zamknięte (n.z.) do zainicjowania cyklu pracy wentylatora z nastawą czasową. Przy włączeniu światła w łazience następowało "zerowanie" układu (rozłączenie styków n.z.), a po wyłączeniu - wykorzystanie tych styków n.z. do zapoczątkowania cyklu pracy wentylatora, po czym sam się wyłączał i czekał na kolejne "zerowanie". Nie wiem, czy to nie nazbyt zawile przekazałem, ale to TY jesteś elektrykiem i pewnie "załapiesz" P.S. chyba ten mój koleś wykorzystywał jeszcze w tym układzie jakiś prosty przekaźnik, ale już dokładnie nie pamiętam Edytowane 5 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 05.02.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Tak na gorąco. Moze i by sie dało to zrobić z jakimś przekażnikiem ale mam nadzieje ze nabędę jakis wetylator bez tych ceregieli. Rzucę okiem na te zaproponowane przez Ciebie firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 06.02.2012 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Postawię taka prowokacyjną tezę. NIE MA takich wentylatorów jak ja chcę - włączenie się po wyjściu/ zgaszeniu światła z łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.02.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Gdy czegoś nie ma, to trzeba sobie zrobić . Dlatego i ja zostałem sobieradkiem Podobnie, jak mam z włącznikiem pompy cyrkulacyjnej z lampką kontrolną podającej ciepłą wodę "na życzenie". Nikt nie wpadł na pomysł produkcji takiego włącznika, który by miał dużą diodę kontrolną świecącą się (tym razem) podczas włączenia, a nie po wyłączeniu (poza oczywiście przemysłowymi). I dlatego muszę sobie taki zrobić (części już kupiłem) Edytowane 6 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 06.02.2012 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Będę musiał kupic skrzynke piwa i pomysleć nad tym wentylatorem. A rozwiń temat tej pompy cyrkulacyjnej bo też chodzi mi po głowie potrzeba dodania takiej pompy do c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.02.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Będę musiał kupic skrzynke piwa i pomysleć nad tym wentylatorem. To elektrykowi potrzeba aż ...skrzynki piwa Ja co prawda jestem tylko mechanikiem, a do wyprodukowania takiego wentylatora potrzebowałbym tylko jedno (he, he, he ) P.S. - przekaźnik R15 (do samopodtrzymania) albo stary RTx-32 (gdy wentylator nie posiada "czasówki") Edytowane 6 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 06.02.2012 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Nie o to chodzi aby złowić króliczka tylko aby gonić Go .... z piwem w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.02.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Rozwiązanie Twojego problemu istnieje na rynku. Przekaźnik czasowy PCS-506, produkuje to polska firma F&F. Ciebie powinny zainteresować dwie funkcje: F - sterowanie zboczem opadającym H - dedykowany do sterowania wentylatorami, ale głównie do WC-tów Może być potrzebny dodatkowy przekaźnik który będzie blokował wentylator dopóki siedzisz w wannie lub ktoś kto po Tobie chce się wykąpać. Mówisz że jesteś elektrykiem, więc temat opanujesz w ciągu kwadransu. A piwko możesz mi wysłać do Gliwic, może być w puszce żeby się nie potłukło po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 07.02.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzięki ! "Otarłem" sie już o przekaźniki tej firmy ale jeszcze raz dokładnie pochylę sie (z piwem w reku) nad tym typem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 07.02.2012 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Podoba mi się tryb H z znormalizowanym minimalnym czasem ..... kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.02.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Alternatywą do F&F jest drugi polski producent - ZAMEL.ZAMEL produkuje podobny układ czasowy dedykowany do wentylatorów - PCM-06/UJednak jak się wczytasz bardziej, to F&F i ma większe możliwości ustawiania czasu zwłoki. ---------------------Jeśli chodzi o cyrkulację ciepłej wody.Mój sposób to wykorzystanie przekaźników z regulacją czasów t1 i t2 (praca i przerwa).Ze stajni F&F - PCU-507, PCU-520 i PCS-517Ze stajni ZAMEL - PCM-10 i PCM-07/UMoje domyślne ustawienia to 1-2 min pracy i 20-30 minut przerwy. Późniejszą dokładną regulację czasu pracy i przerwy zostawiam użytkownikowi (klientowi). Przekaźnik czasowy to moja podstawa bazowa, teraz można dołożyć:1) Zwykły programator czasowy - blokujesz w ten sposób pracę pompki w nocy i środku dnia (o ile prowadzisz jakiś ustalony tryb życia),2) Zwykły przekaźnik wpięty do centralki alarmowej - blokujesz w ten sposób pracę pompki po uzbrojeniu alarmu (sposób dobry dla ludzi, którzy żyją w domu o różnych porach),3) Czujnik temperatury umieszczony na powrocie CWU - blokujesz w ten sposób pracę pompki do momentu aż cyrkulacja ostygnie (dobre jeśli palisz węglem, drzewem, pelletem....). Widziałem w sieci inne pomysły, aby cyrkulacją sterować jakimś przyciskiem albo czujkami ruchu w łazienkach albo prostymi sterownikami gniazdkowymi z Castoramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 07.02.2012 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 E....e tam. ten pierwszy mi sie bardziej podoba. Pisałem o tej cyrkulacji ale troche w innym kontekście. Na poczutku grudnia zainstalowałem sobie solara do cwu. zasobnik solara jest podłaczony w szereg z zasobnikiem cwu pieca. Instalator porobił mi cała mase zaworów umozliwiających robienie róznych obejść np. z zasobnika solara bezpośrednio do instalacji domowej. Ale np, obecnie mam taka sytuacje że w zasobniku solara mam 30 stp. a zasobniku pieca np. 20 i jak wg programu włacza sie podgrzewanie wody w piecu to grzeje mi od tych 20 mimo ze obok stoi 30. I tak sobie mysle o jakieś wewnetrznej cyrkulacji ale to chyba wymagało by ponowne przerobienie instalacji w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Nie jestem hydraulikiem, ale szukałbym rozwiązania albo w kierunku jakiejś pompki cyrkulacyjnej (do przemieszania zawartości zbiorników) albo elektrozaworu (samo się wymiesza tylko potrzeba czasu).Jak rozwiążesz to od strony hydraulicznej to sterownik temperatury i taki prosty algorytm będzie Panem Pikusiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 08.02.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Wiem. Musze zinwentaryzować rurunek w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 10.03.2012 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Kupiłem ten przekaźnik PCS-506. Zrobiłem test układu z wentylatorem. Na stole wszystko chodziło OK. Tryb F. Ale po zmontowaniu w łazience okazało się że wylączenie oświetlenia- zbocze opadajace nie inicjuje pracy wentylatora. Bezpośrednie rozłączenie obwodu sterowania - inicjowało pracę wentylatora. O co tu chodzi ? Sprawdzałem, mierzyłem napięcia obwodu sterowania - wygląda że OK. Edytowane 11 Marca 2012 przez OldDiver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts