Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek,nakaz płatniczy

ponury64

Recommended Posts

W 2005 r kupiłem działkę była to rola niezabudowana klasa VI, w 2007 r uchwalono plan zagospodarowania przestrzennego który zmienił ten grunt na budowlany z symbolem MN. Zrobiłem informację do podatku w 2006 opisując działkę jako rolę niezabudowaną.W 2008 r .przystąpiłem po uzyskaniu pozwolenia do budowy.Aktualnie na działce jest budynek w stanie surowym zamkniętym.Nie otrzymuję żadnego nakazu z gminy do podatku,urzędnicy tłumaczą że grunt jest nadal rolą , budynek nie jest oddany do użytku a w przypadku klasy VI stawka podatku jest zero i oni takich nakazów nie wysyłają. Obawiam się żeby nie narosły mi jakieś zaległości podatkowe. Mam pytanie -czy na moje żądanie gmina ma obowiązek wydać mi nakaz płatniczy jak twierdzą z stawką zerową,lub udzielić mi odpowiedzi na piśmie?

Generalnie podatki płaci się do Urzędu Skarbowego. W przypadku podatków od nieruchomości gmina jest pośrednikiem, ale w Twoim imieniu odprowadza podatek do US. Zapytaj o sprawę w US, może Ci coś podpowiedzą.

nie wprowadzaj w błąd - gmina nie jest żadnym pośrednikiem i w przypadku tego podatku nie odprowadza nic w czyimś imieniu do US.

Podatek od nieruchomości zasila wyłącznie kase gminną.

Jeżeli jest VI klasa to podatek 0. Gmina nie wysyła wtedy decyzji wymiarowej, bo nie ma zobowiązania podatkowego i miałaby straty - na polecony ze zwrotką musiałaby wydać. Jak zaczniesz mieszkać (zgłosisz to użytkowania), to musisz też złożyć nową deklarację w gminie. Podstawą do zmiany wysokości podatku będzie zmiana w ewidencji gruntów z RVI na B (jeżeli to zwykła działka budowlana). Jeżeli jest to siedlisko rolnicze to zmiana będzie na B-RVI i wysokość podatku od gruntu nie ulegnie zmianie. Opodatkowany zawsze będzie budynek wg jego powierzchni.

• 2 weeks później...

Pamiętaj także, aby w tym samym piśmie, zapytać także o naliczanie „podatku” za psa, którego nie posiadasz.:rolleyes:

Nie nakaz płatniczy, tylko coroczna decyzja o wysokości podatku rolnego, wystawiona przez gminę – nie ma decyzji, nie ma obowiązku podatkowego.

Natomiast podatek od nieruchomości będzie naliczany od dnia 01 stycznia roku następnego, po oddaniu (zgłoszeniu) budynku do użytkowania.