Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Manometr do kitu?

ArKaMa

Recommended Posts

Dostałem takie oto zapytanie?

"

Zgodnie z obietnicą przesyłam listę spostrzeżeń dotyczących mojego pieca. Oto one:

- piec cały czas funkcjonuje, nie wyłącza się, ani nie sygnalizuje błędów;

- wskazówka manometru na piecu wskazuje 0 - taki stan jest już od ponad roku lub półtora;

- nikt z sąsiadów nie zgłasza do mnie ani do zarządcy, że ma nacieki i jestem ich potencjalnym sprawcą;

- jeżeli próbuje przy stanie 0 na manometrze uzupełnić piec wodą (aby uzyskać na manometrze 1,5 bara) to w krótkim czasie (obecnie kilka godzin) wskazówka opada do poziomu 0 i mogę obserwować częściowy odpływ wody poprzez zawór bezpieczeństwa (rurkę podłączoną do zaworu mam umieszczoną w wiaderku);

- ilość wody jaka wypływa jest niewielka;

- okresowo piec rosi wodę z zaworu bezpieczeństwa;

- zawór bezpieczeństwa był wymieniany późną jesienią ubiegłego roku;

- w roku 2010 wymieniane były: zbiornik oraz naczynie wyrównujące ciśnienie

- piec tylko jeden raz wyrzucił błąd (chyba oznaczony jako F3) jednak po uzupełnieniu wodą wszystko wróciło do normy – to zdarzenie miało miejsce późnym latem 2011 r. kiedy ogrzewanie nie było włączone.

- na przełomie lata i jesieni ubiegłego roku zaobserwowałem, że póki piec nie obsługuje kaloryferów to ciśnienie na manometrze utrzymuje się dłużej około 2-3 tygodni"

Stawiam na wadliwy manometr - a wy?