Przemolo 06.02.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witajcie! Od niedawna jestem właścicielem segmentu szeregowego. Dom z ok. 1983 roku. Budowany głównie z cegły, stropy z tego co widzę z płyt żelbetowych. Planuję ocieplenie ścian, więc przyjrzałem się obecnemu tynkowi i na narożniku domu zaobserwowałem pęknięcie tynku idące od narożnika ponad 1m w jedną stronę (zdjęcie p1) - po czym pęknięcie chowa się za sąsiednim segmentem. W drugą stronę pęknięcie ma ok. 2,5m. Mniej-więcej na wysokości pęknięcia jest płyta stropowa. Powyżej stropu jest stropodach - kryty również zbrojonymi płytami betonowymi. W środku domu pęknięć nie widać -z resztą one są raczej albo na wysokości samego stropu albo nawet powyżej - w ścianie stropodachu. Dom znajduje się na Śląsku, a więc swoje na pewno już przeżył. Pytanie do Was - czy i co z tym zrobić przed oklejeniem domu styropianem? skąd tak na oko to pęknięcie może być? czy wygląda poważnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 20.02.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Od niedawna jestem właścicielem segmentu szeregowego. Dom z ok. 1983 roku. Budowany głównie z cegły, stropy z tego co widzę z płyt żelbetowych. Planuję ocieplenie ścian, więc przyjrzałem się obecnemu tynkowi i na narożniku domu zaobserwowałem pęknięcie tynku idące od narożnika ponad 1m w jedną stronę (zdjęcie p1) - po czym pęknięcie chowa się za sąsiednim segmentem. Witam! Poziome rysy na tynku zewnętrznym mogą świadczyć o jego zniszczeniu przez czynniki atmosferyczne (trochę lat już ma). Jeśli w środku budynku nie są widoczne pionowe rysy czy pęknięcia to nie ma obaw o naruszenie konstrukcji budynku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 24.02.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Moim zdaniem:Ad1. - poziome rysy na wysokości spodu płyty żelbetowej to klasyczny efekt pracy termicznej stropodachu z uwagi na brak dobrej izolacji termicznej pokrycia jak również błędy wykonawcze w postaci braku warstwy poślizgowej z papy pod wieńcem stropodachuAd.2 - jeżeli więcej pęknięć budynek nie posiada, w szczególności na wysokości nadproży okiennych piętra lub w piwnicach to z zdjęć wnioskuję że pęknięcia nie są poważne, jednak z zdjęć nie powinno się oceniać konstrukcji nie moją oglądu całego budynkuAd.3 - przed ociepleniem nie widzę powodu aby naprawiać przedmiotowe zarysowania, proponuje skuć ewentualny luźny tynk i uzupełnić nowym; w przyszłości proponuje wykonać dobrą izolację termiczną dachu co odciąży termicznie stropodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts