Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaloryfery grzeją tylko górą.

maga76

Recommended Posts

Mam problem z dwoma kaloryferami. Z powodu remontu były zdjęte w grudniu i założone przez hydraulika. Znajdują się w pokojach dzieci. Zakładał też dwa kaloryfery w łazience. W łazience grzeją mocno, natomiast w pokojach tylko górą i to nie tak gorąco jak w łazience i innych pomieszczeniach. Nie są zapowietrzone ponieważ sprawdzaliśmy. Czy ktoś orientuje się czy musimy wołać znowu hydraulika czy możemy spróbować zadziałać sami? Co może być przyczyną. Przed zdjęciem działały bez problemu, wręcz musiałam czasem przykręcać bo dzieciom było gorąco, teraz jest im zimno.

maga

Czy grzejniki zasilane są od dołu, czy z boku?

Jeżeli od dołu, to sprawdź czy w pełni otwarte są zawory odcinające w zespole podłączeniowym.

Jeżeli z boku, to sprawdź czy w pełni został otwarty zawór powrotny, ten poniżej termostatycznego.

Jeżeli zasilanie jest z rozdzielacza, to sprawdź czy tam zostały otwarte do końca zawory odcinające, mają plastikowe rączki, które często się urywają. Wygląda, że zawór jest otwarty, a w rzeczywistości tak nie jest.

nilsan

To jest chyba objaw prawidłowej pracy grzejnika.

W grzejniku po prostu woda oddając ciepło się wychładza i na dole grzejnik jest zimniejszy .

Jeśli nowe grzejniki w łazience grzeją mocno to pewnie odebrały część ciepłej wody która wcześniej była dostarczona do pokoju dziecięcego.

Może wystarczy skryzować grzejniki w łazience a odkryzować te w pokoju?

Może się okazać teraz że przekrój rur jest za mały.

Brak pełnych danych.

To tyle co mi do głowy przyszło.

Pozdrawiam.

Edytowane przez ochus