Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozgrzewanie poddasza

Wawrzont

Recommended Posts

Tam nie było nic ciekawego - żadnych przedmuchów, jednolity odczyt ok. 13-15 stopni, tyle co w pomieszczeniu. Przy kontroli mogę poprosić Gregora, by pstryknął zdjęcie i wtedy wstawię.

Mógłbyś odpowiedzieć na moje pytania? Oto one:

Muszę osiągnąć trzy cele: 1. Zapobiec przemarzaniu muru, 2. Zapobiec wykraplaniu się wilgoci na wewnętrznej stronie muru, bo zgnije mi murłata, 3. Uszczelnić całe to tałatajstwo.

W trójkątną przestrzeń pod połacią między okapem a murem chcę wdmuchać wełnę, żeby zaizolować mur od zewnątrz, a tym samym zapobiec jego przemarzaniu i przenieść punkt rosy dalej od środka pomieszczenia. Potem myślałem, żeby położyć dodatkową wełnę na mur od środka aż do ziemi i dopiero na tą wełnę wywinąć folię, przeklejając ją szczelnie do podłogi.

Zastanawiam się też, czy ściana nie przemarza tak naprawdę od góry - przestrzeń od wierzchu wieńca do deskowania jest tam stosunkowo mała. Myślałem jeszcze, czy folia schodząca z połaci nie powinna iść po wierzchu muru w tamtą przestrzeń do okapu, żeby ta cholerna murłata nie zgniła. No ale wtedy to już na pewno będę miał przedmuchy między wierzchem muru a folią, bo nijak jej tam nie przykleję. Więc chyba jednak folią do podłogi. Pytanie tylko, czy mam okładać mur wełną także od wewnątrz - czy tak opatulona murłata się nie ugotuje.

Jest jeszcze trzeci wariant - że ściana nie przemarza, tylko cały ten mróz jest z przedmuchów. Wtedy uszczelnienie załatwiłoby sprawę.