Wawrzont 07.02.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 To jak, docieplać mur wieńca także od wewnątrz? A jeśli tak, to folię termorefleksyjną dawać na mur czy na tę dodaną wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wawrzont 08.02.2012 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Wkleiłem, są na poprzedniej stronie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wawrzont 08.02.2012 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Tam nie było nic ciekawego - żadnych przedmuchów, jednolity odczyt ok. 13-15 stopni, tyle co w pomieszczeniu. Przy kontroli mogę poprosić Gregora, by pstryknął zdjęcie i wtedy wstawię.Mógłbyś odpowiedzieć na moje pytania? Oto one: Muszę osiągnąć trzy cele: 1. Zapobiec przemarzaniu muru, 2. Zapobiec wykraplaniu się wilgoci na wewnętrznej stronie muru, bo zgnije mi murłata, 3. Uszczelnić całe to tałatajstwo. W trójkątną przestrzeń pod połacią między okapem a murem chcę wdmuchać wełnę, żeby zaizolować mur od zewnątrz, a tym samym zapobiec jego przemarzaniu i przenieść punkt rosy dalej od środka pomieszczenia. Potem myślałem, żeby położyć dodatkową wełnę na mur od środka aż do ziemi i dopiero na tą wełnę wywinąć folię, przeklejając ją szczelnie do podłogi. Zastanawiam się też, czy ściana nie przemarza tak naprawdę od góry - przestrzeń od wierzchu wieńca do deskowania jest tam stosunkowo mała. Myślałem jeszcze, czy folia schodząca z połaci nie powinna iść po wierzchu muru w tamtą przestrzeń do okapu, żeby ta cholerna murłata nie zgniła. No ale wtedy to już na pewno będę miał przedmuchy między wierzchem muru a folią, bo nijak jej tam nie przykleję. Więc chyba jednak folią do podłogi. Pytanie tylko, czy mam okładać mur wełną także od wewnątrz - czy tak opatulona murłata się nie ugotuje. Jest jeszcze trzeci wariant - że ściana nie przemarza, tylko cały ten mróz jest z przedmuchów. Wtedy uszczelnienie załatwiłoby sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts