pepe2009 06.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam. Pytanie jak w temacie. Od jutra planuje zgrzewać pp. Niestety temp. w budynku jest poniżej zera. Można? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 06.02.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Ciekaw jestem dlaczego Jesteś tak zdesperowany . Taką temperaturę można odchorować . Jeśli jest taka konieczność to na Twoim miejscu wykonałbym kilka próbnych zgrzewów na ścinkach rur . Następnie taki zgrzew można przeciąć ucinakami aby obejrzeć efekty. Warto pomysleć też o ewentualnym dogrzaniu pomieszczenia nagrzewnicą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Można. Spora część mojej instalacji powstała przy takiej właśnie temperaturze, bądź nawet niższej, potem bez problemu przeszła próbę ciśnieniową (ciśnienie 8 barów zostawione na dobę), a od półtora roku jest użytkowana bez żadnych problemów. Rurki się normalnie zgrzewają, zgrzewarka i tak je podgrzewa do niemal dwustu stopni, więc dycha w tę, czy wewtę nie robi jej specjalnej różnicy, to najwyżej kwestia wydłużenia czasu grzania o sekundę. Jedyne, na co musisz uważać, to fakt, że przy takich temperaturach te rury tracę elastyczność, lepiej ich wtedy nie rzucać na ziemię, starać się nie zginać, a i ciąć nożycami ostrożnie, najlepiej wcześniej lekko rozgrzewając miejsce cięcia, choćby dłonią, inaczej cięta rura ma tendencję do pękania w połowie cięcia. Pęka w kierunku cięcia, więc niby to nie problem, ale jakoś nie miałem zaufania do takiego przełomu i w takiej sytuacji jeszcze raz ścinałem cienki plasterek. Jedyny poważny problem, to sam operator zgrzewarki. Warto się wyposażyć w cokolwiek, co pozwoli się rozgrzać samemu. U mnie była to rozpalona do czerwoności koza w jednym pomieszczeniu, a na niej, na przekładce z cegły duży gar pełen cały czas gorącej herbaty, prócz herbaty zdarzały się i inne napoje , prócz tego elektryczny stary piecyk typu "słoneczko" stawiany lokalnie, w miejscu prowadzenia robót. Jeszcze lepsza byłaby Farelka, ale nie miałem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 07.02.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Pamiętaj o problemie z kompensacją - przy takiej temperaturze montażu będziesz miał większa rozszerzalność cieplną instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 07.02.2012 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dziękuję za rady - faktycznie zgrzewa się bez problemów, pomieszczenia jednak dogrzewam kozą i nagrzewnicą gazową więc temperatura jest wyższa niż - 8c Próba ciśnieniowa zrobiona na krótkim odcinku i jest wszystko ok - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts