Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty, kilka pytan ogólnych.

m4rsh4ll

Recommended Posts

Chciałem zadać kilka pytań odnośnie fundamentów.

Są to pytania, które mają mi pomóc zrozumieć kolejne etapy budowy.

Otóż pomagałem kiedyś znajomemu(betoniarz, zbrojarz) w pracach przy fundamencie.

Kopałem fundament ręcznie na około 1,4 metra w głąb. Szerokość większa niż 0,5m.

Otóż dokopałem się do gliny i glina była podłożem pierwotnym na które został wylany beton.

Na dnie wykopu ułożyliśmy zbrojenie.

Czytam tematy i nie mogę się doczytać, czy glina to dobre podłoże dla fundamentu.

Jedni piszą że dużo fundamentów jest usadowionych na takim podłożu, z drugiej strony czytam że należy wysypać piasek 20cm i go ubić ?

Która wersja jest właściwa ? Jeśli 20 cm piasku to wykop powinien być na 1,6 m ? Już nie chodzi mi o granicę przemarzania. Jeśli w moim terenie wynosi ona 1,4m to wykop powinien oscylować w granicach 1,6 m ? Czy dobrze myślę ?

Drugie pytanie jaki rodzaju podsypki do wypełnienia miejsca miedzy fundamentami wybrać. Czytam i czytam, niektórzy piszą że piasek, warstwa 60-70 cm od linii fundamentu tak ? Ubijany w warstwach po 20-30 cm ? Czy aby na pewno piasek jest odpowiedni ? Czytałem różne posty i ludzie się ze sobą kłócą.

Ciężko mi wywnioskować jaką podsypkę wybrać.

Gdy robiłem z przyjacielem to na pewno nie wybieraliśmy ziemi między zalanym fundamentem do głębokości 70cm. Raczej 20-30. Do środka

poszedł gruz, tynk i na pewno w grę nie wchodziło żadne ubijanie. Czy zatem po latach gdy wylany zostanie beton i zrobiona posadzka, czy można spodziewać się problemów ?

Czy fundament z zewnątrz powinien być okryty jakąś folią i do jakiej głębokości ?

Nurtują mnie te pytania..

Dodatkowo skoro już jestem przy tych pytaniach, zapytam sie porady specjalistów.

Chodzi o stary dom drewniany. Zostanie on podniesiony i zrobiony zostanie nowy fundament. Czy należy wymienić podłoże, na którym znajduje się obecnie podłoga. Jest to chyba ziemia. Czy lepiej zostawić grunt wewnątrz i go nie ruszać czy także do głębokości 70 cm od linii fundamentu, nawieźć piasku i go

ubić ? Nie będzie podpiwniczenia.

Proszę o odpowiedzi, ponieważ te pytania mnie nurtują.

Pozdrawiam

Marcin

Glina jest gruntem wysadzinowym.

W przypadku gruntów słabych wymienia się je na piasek, żwir, pospółkę.

Jeśli granica przemarzania wynosi 1,4 m to minimum na takiej głębokości musi być spód ławy.

Piasek jest ok, najlepsza by była pospółka. Co do utwardzania co 20 - 30 cm masz rację. Najlepiej sprawdzić utwardzenie prętem np. fi 12. Nie powinno się go dać wbić. Co do tematu pozostawienia rodzimego gruntu i utwardzenia tylko 30 cm warstwy wierzchniej się nie wypowiem.