michalkrk 06.02.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam wszystkich,Chciałem poszukać porady odnośnie problemu, na który natrafiłem podczas urządzania mieszkania (w bloku).Posiadam materiał na podłogę - deski z modrzewia, który rósł w ogródku u dziadka. Drzewo oddałem do tartaku, gdzie przerobili je na deski (pióro - wpust) o grubości 28 mm. Problem w tym, że aby była jak najmniejsza strata materiału zgodziłem się na wyrobienie desek o różnej szerokości i długości (brak pióro wpustu na czele desek). Deski maja długość od 1,5 m do 3,6 m a szerokość od 10,5 cm do 17 cm. W tartaku zapewniali, że nie będzie problemu z ułożeniem tego na klej, jednak mój fachowiec uważa, że położenie tych desek jest wręcz niemożliwe, gdyż jest za wiele długości, szerokości i brak pióro-wpustów na czele desek. Zostałem z materiałem ,z którym nic nie mogę zrobić. Zanim się poddam i z powodu ilości utopionych pieniędzy zdecyduje się na panele z supermarketu, chciałbym poznać opinie na temat tej podłogi. Może jest ktoś z Krakowa i okolic kto podjął by się tego zadania (ułożenie na klej)? Dziękuję i pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.02.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam wszystkich, Chciałem poszukać porady odnośnie problemu, na który natrafiłem podczas urządzania mieszkania (w bloku). Posiadam materiał na podłogę - deski z modrzewia, który rósł w ogródku u dziadka. Drzewo oddałem do tartaku, gdzie przerobili je na deski (pióro - wpust) o grubości 28 mm. Problem w tym, że aby była jak najmniejsza strata materiału zgodziłem się na wyrobienie desek o różnej szerokości i długości (brak pióro wpustu na czele desek). Deski maja długość od 1,5 m do 3,6 m a szerokość od 10,5 cm do 17 cm. W tartaku zapewniali, że nie będzie problemu z ułożeniem tego na klej, jednak mój fachowiec uważa, że położenie tych desek jest wręcz niemożliwe, gdyż jest za wiele długości, szerokości i brak pióro-wpustów na czele desek. Zostałem z materiałem ,z którym nic nie mogę zrobić. Zanim się poddam i z powodu ilości utopionych pieniędzy zdecyduje się na panele z supermarketu, chciałbym poznać opinie na temat tej podłogi. Może jest ktoś z Krakowa i okolic kto podjął by się tego zadania (ułożenie na klej)? Dziękuję i pozdrawiam, Michał WZÓR FRANCUSKI to określenie podłogi drewnianej wykonanej z elementów o różnej długości i szerokości ułożonych w sposób bezładny, w układzie gdzie wszyskie elementy są ułożone do siebie równolegle. Powyższy sposób daje pełny obraz natury - faktury drewna pozostawiając siatkę geometryczną w tle. Ułożenie wymaga większego zaangażowania wykonawcy jednak efekty wizualne warte są tego wysiłku, szczególnie przy drewnie z modrzewia. Minusem Twoich desek jest brak wpustów i wypustów w czołach desek. Można je pminąć przy bardzo wąskich parkietach, deski bez względu na szerokość powinny takie wypusty i wpusty posiadać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam wszystkich, Chciałem poszukać porady odnośnie problemu, na który natrafiłem podczas urządzania mieszkania (w bloku). Posiadam materiał na podłogę - deski z modrzewia, który rósł w ogródku u dziadka. Drzewo oddałem do tartaku, gdzie przerobili je na deski (pióro - wpust) o grubości 28 mm. Problem w tym, że aby była jak najmniejsza strata materiału zgodziłem się na wyrobienie desek o różnej szerokości i długości (brak pióro wpustu na czele desek). Deski maja długość od 1,5 m do 3,6 m a szerokość od 10,5 cm do 17 cm. W tartaku zapewniali, że nie będzie problemu z ułożeniem tego na klej, jednak mój fachowiec uważa, że położenie tych desek jest wręcz niemożliwe, gdyż jest za wiele długości, szerokości i brak pióro-wpustów na czele desek. Zostałem z materiałem ,z którym nic nie mogę zrobić. Zanim się poddam i z powodu ilości utopionych pieniędzy zdecyduje się na panele z supermarketu, chciałbym poznać opinie na temat tej podłogi. Może jest ktoś z Krakowa i okolic kto podjął by się tego zadania (ułożenie na klej)? Dziękuję i pozdrawiam, Michał Nie piszesz czy zostały wysuszone? Jeżeli tak to jaką mają wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalkrk 07.02.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Parkietkomplex, dzieki za informacje. W takim razie jeszcze sie nie poddaje i poszukam opini innego fachowca. Mam nadzieje, ze brak pioro-wpustu na czolach desek da sie uzupelnic w mieszkaniu przerabiajac kazda z desek. Jesli bedzie trzeba zawiesc to do stolarni to tez jestem w stanie to zrobic. Jarekkur, deski byly suszone najpierw na powietrzu po scieciu drzewa i pocieciu go na "platy" (przez okolo 8 miesiecy) a pozniej po wyrobieniu desek w tartaku byly 2 tygodnie w piecu/suszarni. Niestety niewiem jaka jest wilgotnosc. Dziekuje,Micha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 07.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Parkieciarz powinien zmierzyć Ci wilgotność drewna. Jak chcesz możesz podjechać do mnie z kilkoma deskami to zmierzę Ci ich wilgotność. Parkietkomplex, dzieki za informacje. W takim razie jeszcze sie nie poddaje i poszukam opini innego fachowca. Mam nadzieje, ze brak pioro-wpustu na czolach desek da sie uzupelnic w mieszkaniu przerabiajac kazda z desek. Jesli bedzie trzeba zawiesc to do stolarni to tez jestem w stanie to zrobic. Jarekkur, deski byly suszone najpierw na powietrzu po scieciu drzewa i pocieciu go na "platy" (przez okolo 8 miesiecy) a pozniej po wyrobieniu desek w tartaku byly 2 tygodnie w piecu/suszarni. Niestety niewiem jaka jest wilgotnosc. Dziekuje, Micha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 07.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Można to ułożyć przy tej długości desek na klej problemem będzie ich śmigłowanie. Normalnie takie deski bije się gwoździami (wkrętami) do legarów ale w bloku nie ma z zasady miejsca na podnoszenie podłogi. By docisnąć do kleju i podłoża można użyć w prężących miejscach flekownicy i kołków szybkiego montażu. Tylko sprawdź czy masz jakieś media w podłożu by nie powiercić rur lub kabli. Deski posortować według szerokości jeden pas jedna szerokość. Brak pióra wpustu na czołach nie jest aż takim problemem. Dać trochę więcej kleju w spodzie łączenia na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalkrk 07.02.2012 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ade, dzieki, jakby co bede sie odzywal. Fredi07, dzieki za konkrena porade, jutro widze sie z fachowcem i przedstawie mu pomysly. stokroc dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts