Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja środowiskowa.

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Koledzy wracam na chwilę do starej sprawy (Ci do których to piszę wiedzą o co chodzi:bye:). Porządkowałem ostatnio dokumenty związane ze starym postępowaniem i chciałbym zapytać o taką sprawę: świetle obowiązujących przepisów w 2006r czyli ustawy Prawo ochrony środowiska,Wójt gminy występował do Wojewody o opinię czy przedsięwzięcie wymaga wykonania raportu. Wojewoda wydawał opinię. I tutaj moje pytanie w jakiej formie powinna być wydana taka opinia, w formie zaskarżalnego postanowienia czy innej?

Dodam że obowiązek sporządzenia raportu został na mnie nałożony na podstawie art51 ust.3 pkt. 4 ustawy Prawo ochrony środowiska.

Dziwnie popisane są te ustawy nie mogę tego skumać.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Wiesz to dość ważne. Bo jeśli był obowiązek (dla gminy) uzyskać opinię wojewody w formie zaskarżalnego postanowienia to wójt nie powinien wydać decyzji o konieczności sporządzenia raportu. Doszukałem się w SKO uchylenia decyzji właśnie dlatego że nie było w aktach sprawy postanowienia wojewody.

W przepisie który przywołałem jest (dla mnie) niejasno napisane w jakiej formie opinia ta ma być wyrażona. Dlatego pozwoliłem sobie zapytać.

Pozdrawiam

Gdyby opinia była w formie „decyzyjnej” (postanowienia, decyzji) to po co dodatkowa decyzja (postanowienie) starosty ?

Opinię można wziąć pod uwagę lub nie – decyzję (postanowienie) wydaje starosta, a nie wojewoda.