mnowak355 07.02.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 WitamKoledzy wracam na chwilę do starej sprawy (Ci do których to piszę wiedzą o co chodzi:bye:). Porządkowałem ostatnio dokumenty związane ze starym postępowaniem i chciałbym zapytać o taką sprawę: świetle obowiązujących przepisów w 2006r czyli ustawy Prawo ochrony środowiska,Wójt gminy występował do Wojewody o opinię czy przedsięwzięcie wymaga wykonania raportu. Wojewoda wydawał opinię. I tutaj moje pytanie w jakiej formie powinna być wydana taka opinia, w formie zaskarżalnego postanowienia czy innej?Dodam że obowiązek sporządzenia raportu został na mnie nałożony na podstawie art51 ust.3 pkt. 4 ustawy Prawo ochrony środowiska.Dziwnie popisane są te ustawy nie mogę tego skumać.Będę wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Opinia, to tylko opinia – nie ma mocy administracyjnej (decyzyjnej).Z opinią albo się zgadza, albo nie, a wtedy wnioskuje się o jej zmianę na podstawie …….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 07.02.2012 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Wiesz to dość ważne. Bo jeśli był obowiązek (dla gminy) uzyskać opinię wojewody w formie zaskarżalnego postanowienia to wójt nie powinien wydać decyzji o konieczności sporządzenia raportu. Doszukałem się w SKO uchylenia decyzji właśnie dlatego że nie było w aktach sprawy postanowienia wojewody.W przepisie który przywołałem jest (dla mnie) niejasno napisane w jakiej formie opinia ta ma być wyrażona. Dlatego pozwoliłem sobie zapytać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.02.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Gdyby opinia była w formie „decyzyjnej” (postanowienia, decyzji) to po co dodatkowa decyzja (postanowienie) starosty ?Opinię można wziąć pod uwagę lub nie – decyzję (postanowienie) wydaje starosta, a nie wojewoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 07.02.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Tego próbuje się dowiedzieć. Podobno był przepis że właśnie opinia wojewody powinna mieć postać zaskarżalnego postanowienia, a dopiero na jej podstawie wójt wydawał decyzję czy postanowieniu o obowiązku sporządzenia raportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 14.02.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Nie było przepisu że opinia powinna być wydana w formie postanowienia.W formie postanowienia miało być stwierdzenie konieczności sporządzenia raportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts