mnowak355 07.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 WitamChciałbym zapytać jakie obecnie obowiązują przepisy dot. podatku od sprzedaży nieruchomości.W 2010r kupiłem kawałek ziemi rolnej, niestety muszę ją teraz sprzedać. Podpowiecie jak naliczyć podatek od różnicy między ceną sprzedaży a zakupu. Może jest jakiś przepis dzięki któremu można nie zapłacić podatku?Dziękuję za wszystkie wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.02.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jest to typowy podatek dochodowy – od zarobku.Wynosi on 19% od dochodu, czyli różnicy miedzy ceną zapłaconą za tą działkę + koszty jej zakupu (opłaty notarialne, prowizje pośrednika jeśli były, podatek od czynności cywilnoprawnych), a ceną jej sprzedaży pomniejszonej o koszty sprzedaży (jeśli występują). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 07.02.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzięki, tak myślałem ale nie byłem pewien bo przepisy ta szybko się zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 09.02.2012 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A czy orientujecie się może, jeśli pieniądze uzyskane ze sprzedaży przeznaczy się na jakiś cel np. zakup innej nieruchomości można nie zapłacić tego podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 09.02.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Zdaje mi sie ze jesli pieniadze bys wydal w przeciagu 5 lat na remont lub kupno nieruchomosci to jestes zwolniony (dowiedz sie na 100% w u siebie w US) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.02.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 w ciągu 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.02.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Było tak -chyba do 2007r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 10.02.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Dlatego najlepiej przejsc sie do US i zapytac..Kto pyta nie bladzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 11.02.2012 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Byłem w US i Pani nota bene bardzo miła podała mi przepis art. 21 ust. 1 pkt 28 jest to rozdział Zwolnienia. Cytuję: Rozdział 3Zwolnienia przedmiotoweArt. 21.1. Wolne od podatku dochodowego są: "28 przychody uzyskane z tytułu sprzedaży całości lub części nieruchomościwchodzących w skład gospodarstwa rolnego; zwolnienie nie dotyczy przychodu uzyskanego ze sprzedaży gruntów, które w związku z tą sprzedażą utraciły charakter rolny;" Nic nie pisze tam jednak o długości posiadania nieruchomości więc wysłałem prośbę o interpretację z opisem sytuacji. Jak dostanę odpowiedź będę miał pewność czy płacić podatek czy nie. W US nic na pewno nie chcą powiedzieć.Jak wg Was interpretować ten przepis?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.02.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Obowiązująca definicja gospodarstwa rolnego, zgodnie ustawą o podatku rolnym Art. 2. 1. Za gospodarstwo rolne uważa się obszar gruntów, o których mowa w art. 1, o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej, osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej, w tym spółki, nieposiadającej osobowości prawnej. dość jasno precyzuje, że warunkiem jest areał – czyli jeśli całość gruntów rolnych, będąca w Twoim posiadaniu, przekracza wielkość 1ha – wspomniane zwolnienie jest obligatoryjne (bez dodatkowych warunków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 11.02.2012 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Obowiązująca definicja gospodarstwa rolnego, zgodnie ustawą o podatku rolnym dość jasno precyzuje, że warunkiem jest areał – czyli jeśli całość gruntów rolnych, będąca w Twoim posiadaniu, przekracza wielkość 1ha – wspomniane zwolnienie jest obligatoryjne (bez dodatkowych warunków). Wiesz, dla świętego spokoju i za marne pieniądze -4 dychy będę miał to napisane czarno na białym. Znając nasze US sprawdzili by akt własności pewnie w czwartym roku od podpisania i kazali zapłacić podatek z odsetkami oczywiście. Wtedy byłbym w czarnej d.... A tak będzie interpretacja będzie spokój. Pozdrawiam dziękuję za odp. napiszę jak będzie interpretacja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts