Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor - problem

void

Recommended Posts

Witam serdecznie,

zima jak to zima stwarza wiele problemów oraz pokazuje nam nasze słabe strony (tzn strony naszych domków) :)

Ale do rzeczy...

W piątek zamarzła mi woda. Udało się ją jakoś rozmrozić mało inwazyjnie. Po wymianie kolanka wszystko wróciło do normy. Załączony hydrofor działał bez problemów. Niestety po południu okazało się że jednak coś jest nie tak. Pompa od hydroforu załącza się i nie może nabić ciśnienia. Nie wiem co jest tego przyczyną. Odpowietrzałem cały układ, kombinowałem z ciśnieniem w zbiorniku hydroforu i nie przynosi to rezultatów. Woda sączy się ledwo ledwo ( w sumie z kranu ma mniejsze ciśnienie niż to co leci z samej pompy - tak na oko).

A teraz o zestawie hydroforowym jaki posiadam:

pompa ESPA - Aspri 25

zbiornik przeponowy 80 L

Jeżeli ktoś będzie wiedział co może być przyczyną tego zjawiska to będę wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam

Karol

nie tam nic nie ruszałem. Pękło kolanko od niebieskiej rury do wody (w miejscu połączenia rury stalowej z niebieską rurą doprowadzającą wodę do domu). Kolanko jest za zaworem zwrotnym. (od studni mamy kawałek rury stalowej, zawór zwrotny, trójnik gdzie jest podłączony kranik spustowy, do trójnika wchodzi kolanko od niebieskiej rury wodnej, dalej do domu niebieska rura 32 mm która wchodzi do zestawu hydroforowego).

• 1 year później...
Mam następujący problem, otóż szwagier chce podłączyć dwa hydrofory szeregowo do jednej pompy. Jeden ma pojemność 300L a drugi 200L pionowe ocynkowane zwykłe bez membrany. Pytanie do znawców tematu. czy taki zestaw będzie działał prawidłowo? Cała ta kombinacja wynikła z tego, że do tej pory miał tylko hydrofor 300L ale zwiększył obsadę bydła w oborze i tym samym znacznie zwiększył się pobór wody. Sąsiad miał na zbyciu za friko 200litrowy więc próbujemy zwiększyć zasobność wody podłączając go w szereg. Układ jest taki: pompa ssąco tłocząca - hydr.200L - hydr.300L i z niego wyjście na dom i oborę. obydwa hydrofory połączone są dołem zwykłą dwuzłączką.

Hydrofor.jpg

Edytowane przez marcelixx
dodanie schematu poglądowego

Mam następujący problem, otóż szwagier chce podłączyć dwa hydrofory szeregowo do jednej pompy. Jeden ma pojemność 300L a drugi 200L pionowe ocynkowane zwykłe bez membrany. Pytanie do znawców tematu. czy taki zestaw będzie działał prawidłowo? Cała ta kombinacja wynikła z tego, że do tej pory miał tylko hydrofor 300L ale zwiększył obsadę bydła w oborze i tym samym znacznie zwiększył się pobór wody. Sąsiad miał na zbyciu za friko 200litrowy więc próbujemy zwiększyć zasobność wody podłączając go w szereg. Układ jest taki: pompa ssąco tłocząca - hydr.200L - hydr.300L i z niego wyjście na dom i oborę. obydwa hydrofory połączone są dołem zwykłą dwuzłączką.

Moim zdaniem wszystkjo bedzie dzialac normalnie.

Wyobraz sobie ze łączysz oba hydrofory nie rurka 1, 5/4 cala. tylko rurka nie wiem, 10 cali. To wtedy wyglada jak jeden duzy hydrofor z " 10" przewezeniem". A hydraulicznie to to samo co polaczone rurka 1 calowa.

marcin

Moim zdaniem wszystkjo bedzie dzialac normalnie.

Wyobraz sobie ze łączysz oba hydrofory nie rurka 1, 5/4 cala. tylko rurka nie wiem, 10 cali. To wtedy wyglada jak jeden duzy hydrofor z " 10" przewezeniem". A hydraulicznie to to samo co polaczone rurka 1 calowa.

Żeby tak było, to trzeba by jeszcze połączyć oba zbiorniki górą - tak żeby miały wspólną poduszkę powietrzną.

Jastrząb dzięki za odpowiedź. Panowie już wszystko podłączone i przeprowadzone próby. Jak na razie wszystko działa jak należy i jest większy uzysk wody między cyklami. Szwagier jet zadowolony. pompa dostała nowe uszczelnienie dławic - nic nie cieknie, nie kapie jednym słowem super.

Pamietaj o tym co pisal Beja. To nie dziala w 100% jak pojedyczny zbiornik. Obie poduszki powietrzne sa osobne i moga nierownomiernie zanikac. Czyli kazdy zbiornik trzeba osobno kontrolowac i dopompowywac.

marcin