Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa garażu - jak ?

misztal

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Na wstępie chciałbym się z wszystkimi przywitać gdyż jest to mój pierwszy post.

Mam nadzieje że któryś z forumowiczów będzie mógł mi pomóc i trochę rozjaśnić temat.

Mam wybudowany wolno stojący garaż o wymiarach 12 x 6m i wysokości 4m odsunięty od granicy działki 1,5 m.

Garaż budowany na początku lat 90'. Budowany z pustaków z solidnymi fundamentami.

Planuje na wiosnę zdjęcie dachu i zrobienie dobudówki mieszkalnej lub pomieszczeń gospodarczych. Dobudówka miała by być w systemie kanadyjskim, aby była lekka.

I teraz pytanie:

Od czego mam zacząć pytam o formalności, projektant czy urząd czy gdzie? Czy muszę to zgłaszać w urzędzie i czy muszę uzyskać zgodę sąsiada ( ściana sąsiadująca z granicą działki ma być bez okien) ewentualnie czy sąsiad może się nie zgodzić na budowę ?

Dziękuje za odpowiedzi.

to wszystko zależy...

na początek: w Twoim wypadku jest to nadbudowa a nie przebudowa

Najpierw idź do urzędu i dowiedz się czy działkę obejmuje Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego.

Jeśli tak, sprawdź czy twoje zamierzenia są zgodne z tym planem.

Jeśli nie, musisz wystąpić o Warunki Zabudowy.

Radzę zapoznać się też z tymi przepisami:

radzę się zapoznać z tymi przepisami:

http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_1_usytuowanie_budynku

Jeśli spełniasz inne wymagania, to jest to możliwe:

§ 12. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:

3) rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych,