misztal 07.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam wszystkich. Na wstępie chciałbym się z wszystkimi przywitać gdyż jest to mój pierwszy post.Mam nadzieje że któryś z forumowiczów będzie mógł mi pomóc i trochę rozjaśnić temat. Mam wybudowany wolno stojący garaż o wymiarach 12 x 6m i wysokości 4m odsunięty od granicy działki 1,5 m.Garaż budowany na początku lat 90'. Budowany z pustaków z solidnymi fundamentami.Planuje na wiosnę zdjęcie dachu i zrobienie dobudówki mieszkalnej lub pomieszczeń gospodarczych. Dobudówka miała by być w systemie kanadyjskim, aby była lekka. I teraz pytanie:Od czego mam zacząć pytam o formalności, projektant czy urząd czy gdzie? Czy muszę to zgłaszać w urzędzie i czy muszę uzyskać zgodę sąsiada ( ściana sąsiadująca z granicą działki ma być bez okien) ewentualnie czy sąsiad może się nie zgodzić na budowę ? Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.02.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 to wszystko zależy...na początek: w Twoim wypadku jest to nadbudowa a nie przebudowa Najpierw idź do urzędu i dowiedz się czy działkę obejmuje Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego.Jeśli tak, sprawdź czy twoje zamierzenia są zgodne z tym planem.Jeśli nie, musisz wystąpić o Warunki Zabudowy. Radzę zapoznać się też z tymi przepisami:radzę się zapoznać z tymi przepisami:http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_1_usytuowanie_budynku Jeśli spełniasz inne wymagania, to jest to możliwe: § 12. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 3) rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts