rodo2 07.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam,mam problem z osiągnięciem temperatury żądanej,a jak czasem się uda to trwa to cały dzień i na dodatek jest dużo spieków i popiołu.Proszę o podpowiedzi ewentualnych zmian.Mam dom 130m,ocieplony trochę podłogówki. Moje ustawienia: Ilość powietrza 30%minimalny obrót dmuchawy 25%maksymalny obrót dmuchawy 50%czas podawania 10 sminimalna przerwa 40 smaksymalna przerwa 180 sczas nadzoru 15 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodo2 08.02.2012 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Widzę,że nikt nie chce mi pomóc.Pewnie zaraz ktoś napisze,abym poszukał sobie na forum,tak szukałem,ale konkretów nie znalazłem,a zima straszna i w domu zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 08.02.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Napisz jaka dmuchawa i palnik. Mam co prawda inny kocioł, ale sterownik ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodo2 08.02.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Palenisko retortowe,wentylator boczny , tu jest link,http://www.fuego.pl/go/_info/?id=930&partner_id=81818181&code=a7cf6cbb008a295a9a82d732f893dea1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.02.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Może spróbuj podawać małe dawki węgla w krótszych odstępach czasu Podawanie 5 - 6 sek. przerwa 20 sek. Do tego dobierz powietrze. Powinno mniej się spiekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam,mam problem z osiągnięciem temperatury żądanej,a jak czasem się uda to trwa to cały dzień i na dodatek jest dużo spieków i popiołu.Proszę o podpowiedzi ewentualnych zmian.Mam dom 130m,ocieplony trochę podłogówki. Moje ustawienia: Ilość powietrza 30% minimalny obrót dmuchawy 25% maksymalny obrót dmuchawy 50% czas podawania 10 s minimalna przerwa 40 s maksymalna przerwa 180 s czas nadzoru 15 min zmniejsz do minimum minimalny obrot dmuchawy- daje zbyt dużo powietrza stąd spieki oraz ciężko mu osiągnąć zadaną- zabiera ciepło w komin. masz termometr na czopuchu??? jeśłi nie to czy jest gorący że nie da się dotknąć, a może ciepły lub letni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodo2 09.02.2012 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Czopuch nie jest gorący,raczej prawidłowy ciepły,martwi mnie jeszcze jedno,zauważyłem,że jak włączę pompkę to piec wtedy ma problem z osiągnięciem temperatury żądanej,przecież w instalacji nie ma dużo wody aby ja ta pompka przez mieszanie wychładzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.02.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 kocioł musi mieć z czego regulować mocą i siłą nadmuchuograniczenia które mu zadałeś skutecznie go blokują"rozwiń" zakres pracy dmuchawy powiedzmy w zakresie 10-80% wtedy kocioł będzie mógł płynniej dobierać jej moc do dawek paliwa inaczej nie będzie jej mial wystarczająco dużo aby ogrzać właściwie pomieszczenia.teoretyczne dla ustawień 10/40 powinienieś mieć maksymalny nadmuch w okolicy 100% na początek a potem obniżyć go do niższego poziomu jesli wystąpi spiekanie lub zapadanie kopca. sterownik moduluje mocą i do tego potrzebuje również dużego zakresu mocy nadmuchu a u Ciebie jest to mocno ograniczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodo2 12.02.2012 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam,piec osiągnął temperaturę żądaną. Moje ustawienia: Ilość powietrza 85%minimalny obrót dmuchawy 25%maksymalny obrót dmuchawy 35%czas podawania 9 sminimalna przerwa 40 smaksymalna przerwa 180 sczas nadzoru 15 min Tylko mam problem z niedopalonym węglem .nie ma spieków,ale powinienem sobie z tym poradzić. Mam pytanie czy pali ktoś z was w tym piecu pelletem?Czy można? Jak to wychodzi w stosunku do groszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts