Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZĘBIEC, KP 15 ,sterownik perfekt

rodo2

Recommended Posts

Witam,mam problem z osiągnięciem temperatury żądanej,a jak czasem się uda to trwa to cały dzień i na dodatek jest dużo spieków i popiołu.Proszę o podpowiedzi ewentualnych zmian.Mam dom 130m,ocieplony trochę podłogówki.

Moje ustawienia:

Ilość powietrza 30%

minimalny obrót dmuchawy 25%

maksymalny obrót dmuchawy 50%

czas podawania 10 s

minimalna przerwa 40 s

maksymalna przerwa 180 s

czas nadzoru 15 min

Witam,mam problem z osiągnięciem temperatury żądanej,a jak czasem się uda to trwa to cały dzień i na dodatek jest dużo spieków i popiołu.Proszę o podpowiedzi ewentualnych zmian.Mam dom 130m,ocieplony trochę podłogówki.

Moje ustawienia:

Ilość powietrza 30%

maksymalny obrót dmuchawy 50%

czas podawania 10 s

minimalna przerwa 40 s

maksymalna przerwa 180 s

czas nadzoru 15 min

zmniejsz do minimum minimalny obrot dmuchawy- daje zbyt dużo powietrza stąd spieki oraz ciężko mu osiągnąć zadaną- zabiera ciepło w komin.

masz termometr na czopuchu??? jeśłi nie to czy jest gorący że nie da się dotknąć, a może ciepły lub letni???

Czopuch nie jest gorący,raczej prawidłowy ciepły,martwi mnie jeszcze jedno,zauważyłem,że jak włączę pompkę to piec wtedy ma problem z osiągnięciem temperatury żądanej,przecież w instalacji nie ma dużo wody aby ja ta pompka przez mieszanie wychładzała.

kocioł musi mieć z czego regulować mocą i siłą nadmuchu

ograniczenia które mu zadałeś skutecznie go blokują

"rozwiń" zakres pracy dmuchawy powiedzmy w zakresie 10-80% wtedy kocioł będzie mógł płynniej dobierać jej moc do dawek paliwa inaczej nie będzie jej mial wystarczająco dużo aby ogrzać właściwie pomieszczenia.

teoretyczne dla ustawień 10/40 powinienieś mieć maksymalny nadmuch w okolicy 100% na początek a potem obniżyć go do niższego poziomu jesli wystąpi spiekanie lub zapadanie kopca. sterownik moduluje mocą i do tego potrzebuje również dużego zakresu mocy nadmuchu a u Ciebie jest to mocno ograniczone

Witam,piec osiągnął temperaturę żądaną.

Moje ustawienia:

Ilość powietrza 85%

maksymalny obrót dmuchawy 35%

czas podawania 9 s

minimalna przerwa 40 s

maksymalna przerwa 180 s

czas nadzoru 15 min

Tylko mam problem z niedopalonym węglem .nie ma spieków,ale powinienem sobie z tym poradzić.

Mam pytanie czy pali ktoś z was w tym piecu pelletem?Czy można? Jak to wychodzi w stosunku do groszku?