kastol20 07.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam, Zwrcam sie o was o porade i pomoc.Mianowicie posiadam lokal o metrażu ok 130m2 w którym mam 28 świetlówek ( tzw długie ok 120cm) Osram L36W840, świecą sie one około 8-9 godzin dziennie przez 5 dniu w tydoniu i po 5 godzin w soboty.Dodatkowe urządzenia elektryczne to w zasadzie ewentualnie jakiś czajnik i podłączone na bierząca i pracujace kasa fiskalna oraz rejestrator od monitoringu. Obecnie koszty miesięczne za energie elektyczna wynosza ok 270-300zł. Zasntawiam sie na zmiane świetlówek ( zakładam ze i obudowy tez bedzie trzeba wymienic) i wstawieniu czegos innego. Znajomy mi podpowiadał zeby zamontować jakies świetlówki energooszczędne ( ale czy takie występują??) lub jak twierdzil obecnie najtansze żródlo światła na rynku tj ledy. Ze wzgledy ze nie jestem fachowcem w tej dziedzinie zwracam sie do was w jaki sposob i co nalezaloby zmienic aby mozliwie jak najbardziej ( mniejsza o cene) zastosowac energooszczedne oświetlnie?Miło byloby gdyby ktoś orientował sie w przybliżonych kosztach takiej wymiany oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Świetlówki mają dość dobrą sprawność.można je zmienić na LEDy, są gotowe świetlówki LED, które wystarczy wstawić w miejsce istniejących, przykład pierwszy z brzegu: http://www.lightmarket.pl/menu-20-SWIETLOWKI_LED-12373849182954.html Ale: na 28 sztuk takich świetlówek wydasz masę pieniędzy, czas zwrotu tego interesu może być dość długi, nie wiem, czy jest sens. Zwłaszcza, że spore jest ryzyko tego, że po wydani owej masy kasy, zamontowaniu nowych świetlówek i pierwszym włączeniu światła, będziesz je jeszcze szybciej wywalał i spowrotem wstawiał stare, bo kolor światła nie taki, za ciemno, albo jeszcze coś innego. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.02.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 a ja tak sie zastanawiam, czy 28szt na 130 m2 to nie za dużo? moze spójrz dokładnie gdzie i iile światła konkretnie potrzeba w lokalu, powykręcaj (poprzekręcaj) na próbę część świetlówek i może okaże się, że jakaś znaczna część jest zbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.02.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Napisz ile kilowatów zużywasz. Kwota końcowa nie zawsze wszystko mówi. Może się okazać, że poniżej 200 zł nie zejdziesz nigdy, nawet z ledami. A dla 70 zł nie zwrócą się pewnie nigdy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastol20 09.02.2012 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 ilosc swietlwoek ktore mam obecnie jest optymalna, jesli juz musialbym zmieniejszyc do gora o dwie sztuki,czy jakos na fakturze za energie bedzie widniala informacja ile kilowatów zużyłem? bo nie wiem w jaki sposob moge to sprwadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 09.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Sprawdź dzienne zużycie zapisz po otwarciu lokalu i chwilę przed zamknięciem.To będzie wiarygodne a c onajważniejsze masz to na biżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastol20 12.02.2012 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 zrobie takie wyliczenia w tym tygodniu, ale powiedzcie bo szukalem troche w sieci i z tego co widze to sa standardowe swietlowki np takie jak mam ja, swietlówki led bardzo drogie czy cos jeszcze energooszcednego w formie swietlowki a nie tak drogiego jak led wystepuje jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts