HAL9000 07.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam! Jak w temacie, mam kilka pytań odnośnie więźby. Czy ma znaczenie rodzaj drewna, z którego jest zrobiona? Różne tartaki oferują różne rodzaje drewna na więźbę, a ja nie mam wielkiego pojęcia jakie to ma znaczenie na jakość wykonanej więźby. Czy ma również znaczenie kiedy drzewo zostało ścięte - czy np dobrze jest teraz zakupić i żeby sobie poczekała do chwili kiedy dach będzie montowany? W jednym z tartaków powiedziano mi również, że drewno na więźbę nie musi być suszone, że teraz się tego nie praktykuje bo sposób w jaki jest montowana powoduje, że nie dochodzi do odkształceń - czy tak jest w istocie? Mój wykonawca załatwia mi wszystko za wyjątkiem więźby stąd moje pytania. Dach będzie w sumie prosty bo dwuspadowy o kącie 20 stopni - ocieplenie będzie na stropie a nie między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 07.02.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Specyfikacja konstrukcyjnego materiału budowlanego jakim jest więźba na dach to informacje ogólnodostępne i jasno opisane np. tu http://www.e-dach.pl/a/2204,wiezba-dachowa-kupujemy-drewno Jaki gatunek, klasa oraz wilgotność jest opisane w dokumentacji którą posiadasz a co kupisz to i tak będzie twoja.Powinno być względnie przesuszone 20% wilgotności bez okorków, sinizny, widocznych uszkodzeń i ubytków ale to teoria i wiem że ciężko inwestorowi zakupić tak przygotowany materiał za rynkowo rozsądną cenę. Proponuję poszukać wykonawcy który wykona zlecenie z materiałów odpowiednio przygotowanych i mających wszystkie potrzebne deklaracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 08.02.2012 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ale to ostatnie jak sam napisałeś nie jest łatwo... Na moje zapytania ofertowe szybko odpowiadają te tartaki, które ceny mają oględnie mówiąc europejskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Na moje zapytania ofertowe szybko odpowiadają te tartaki, które ceny mają oględnie mówiąc europejskie Jeśli chcesz to przygotować w miarę porządnie i masz miejsce na suszenie (składowanie), to kup drewno wcześniej, ułóż w stos na "przekładkach" najlepiej tylko pod samym zadaszeniem (wolny przepływ powietrza). Po wysuszeniu (kilka miesięcy) załatw impregnację (droższą ciśnieniową lub tańszą pędzlem) i oddaj cieślom. Czy drewno kupisz w tańszym tartaku czy w tym "europejskim", to i tak zawsze będzie to takie mokre drewno "prosto z lasu" . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 14.02.2012 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jeśli chcesz to przygotować w miarę porządnie i masz miejsce na suszenie (składowanie), to kup drewno wcześniej, ułóż w stos na "przekładkach" najlepiej tylko pod samym zadaszeniem (wolny przepływ powietrza). Po wysuszeniu (kilka miesięcy) załatw impregnację (droższą ciśnieniową lub tańszą pędzlem) i oddaj cieślom. Czy drewno kupisz w tańszym tartaku czy w tym "europejskim", to i tak zawsze będzie to takie mokre drewno "prosto z lasu" . Pozdrawiam To właśnie jest problem, nie mam za bardzo miejsca na suszenie. Boję się też, że przez niewłaściwe składowanie może się odkształcić i będzie kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 29.02.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 My rozłożyliśmy na działce - poprzekładane cegłami - na górze leżała jakaś stara wykładzina - z tydzień albo dwa lało (też na cegłach - by był przewiew), potem ją zdjęliśmy. To już w jakimś stopniu drewno osuszy. kontrłaty leżały cały czas w garażu, ale poprzekładane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 07.03.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A propos impregnacji - mała uwaga. Czasem sprzedają drewno już impregnowane. Niestety bywa, że w ten sposób dostawca chce ukryć wady drewna albo tzw. pakiet oszczędnościowy - z zewnątrz wygląda bardzo ładnie i kolorowo. Trzeba poprosić o przecięcie belki - wtedy widać jak głęboko sięga impregnat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walczykk 08.03.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 A propos impregnacji - mała uwaga. Czasem sprzedają drewno już impregnowane. Niestety bywa, że w ten sposób dostawca chce ukryć wady drewna albo tzw. pakiet oszczędnościowy - z zewnątrz wygląda bardzo ładnie i kolorowo. Trzeba poprosić o przecięcie belki - wtedy widać jak głęboko sięga impregnat. bardzo cenna uwaga, dużo racji w tym co mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 08.03.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 dlatego my kupujemy nieimpregnowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 08.03.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Hal9000 a sprawdziłeś jak wyjdzie cena więźby prefabrykowanej ? W przypadku prostych dachów różnice nie są tak duże a dostajesz drewno spełniające wszelkie normy, najczęściej czterostronnie strugane i impregnowane. No i oczywiście gwarancję. Plusem jest też to,że od razu wiesz ile będzie kosztować całość a w przypadku więźby ciesielskiej wycena jest na oko. Czasem na końcu można się mocno zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Niestety kolor drewna nie świadczy o jego zabezpieczniu bo na ogół impregenty są bezbarwne z barwniki dodawane są dla tzw. gawiedzi ( barwnik nie zabezpiecza drewana ), ja wobec wątpliwości co do jakości impregnacji ( miała być ciśnieniowa ale nie wiem czy przed impregnacja drewno było odpowiednia wysuszone - wątpię ) zastosowałem Fire BioPpoż i jest OK> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 10.03.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Niestety kolor drewna nie świadczy o jego zabezpieczniu bo na ogół impregenty są bezbarwne z barwniki dodawane są dla tzw. gawiedzi ( barwnik nie zabezpiecza drewana ).... Masz całkowita rację co do barwników ale i bezbarwny impregnat zmienia nawet nieznacznie kolor drewna i na przekroju będzie widać jak głęboko sięga. Nawet przy impregnacji wysokociśnieniowej ta różnica będzie widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Obawiam sie że nie masz racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 10.03.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam! Jak w temacie, mam kilka pytań odnośnie więźby. Czy ma znaczenie rodzaj drewna, z którego jest zrobiona? Rodzaj drewna i wilgotność narzucona jest w projekcie i tylko takie drewno może być wbudowane. Wbudowanie materiału parametrami niespełniających wymogów projektowych zwalnia z całkowitej odpowiedzialności projektanta w przypadku katastrofy. Różne tartaki oferują różne rodzaje drewna na więźbę, a ja nie mam wielkiego pojęcia jakie to ma znaczenie na jakość wykonanej więźby... Tartak ma dostarczyć drewno o zamówionych parametrach: klasa drewna, wilgotność, dopuszczalne odchyłki, ilość sęków etc etc etc... Nie spełnią wymogów zamówienia = nie ma zapłaty za zamówiony materiał. W "polskich" warunkach najbezpieczniej jest zamówić więźbę prefabrykowaną, którą wykonują ludzie znający się na rzeczy i drewno spełnia wszystkie wymogi normowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Tylko cena więźby prefabrykowanej też jest naj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 11.03.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Tylko cena więźby prefabrykowanej też jest naj. Tym razem to ja pozwolę się nie zgodzić . To są dwie różniące się od siebie technologie wykonania i nie można ich tak bezpośrednio porównywać. To jest przykładowa wycena: Dom z poddaszem nieużytkowym Rzut domu: 8×12 m Obciążenie wiatrem: I strefa Obciążenie śniegiem: I strefa Powierzchnia połaci dachu: 145 m2 Kąt nachylenia dachu: 30° Ciężar pokrycia dachówką ceramiczną lub cementową: 75 kg/m2 Wysokość wiązarów: 250 cm Rozstaw wiązarów: 90 cm Koszt wykonania dachu (z VAT): Elementy Kwota [zł] Wiązary typu fink 9051 Materiały montażowe (stężenia) 2327 Montaż 3317 Koszt więźby dachowej (z VAT) Rodzaj więźby Kwota [zł] Gotowa (prefabrykowana) więźba z montażem 12 639* Tradycyjna więźba bez montażu ze stropem gęstożebrowym 27 060** *wycenę więźby prefabrykowanej wykonała firma TARTAK WITKOWSCY; ** koszt więźby gotowej na podstawie biuletynu SEKOCENBUD Dom z poddaszem użytkowym Rzut domu: 8×12 m Obciążenie wiatrem: I strefa Obciążenie śniegiem: I strefa Powierzchnia połaci dachu: 155 m2 Kąt nachylenia dachu: 35° Ciężar pokrycia dachówką ceramiczną lub cementową: 75 kg/m2 Wysokość wiązarów: 310 cm Rozstaw wiązarów: 90 cm Koszt wykonania dachu (z VAT) Elementy Kwota [zł] Wiązary typu attykowego 11957 Materiały montażowe (stężenia) 2023 Montaż 3317 Koszt więźby dachowej (z VAT) Rodzaj więźby Kwota [zł] Gotowa (prefabrykowana) więźba z montażem 17 297* Tradycyjna więźba bez montażu ze stropem gęstożebrowym 29 057** *wycenę więźby prefabrykowanej wykonała firma TARTAK WITKOWSCY; ** koszt więźby gotowej na podstawie biuletynu SEKOCENBUD No i są jeszcze dwie istotne rzeczy - montaż więźby prefabrykowanej trwa 1-2 dni, grupa ciesielska pracuje 1-2 tygodnie - dokładność wykonania prefabrykowanej jest bardzo wysoka co przekłada się na równy dach, z cieślami bywa różnie o czym boleśnie przekonał się mój kolega. Ale oczywiście nie generalizujmy - każde rozwiązanie będzie miało swoich zwolenników i przeciwników. myślę, że za jakiś czas będę mógł przedstawić dokładne różnice w kosztach - czekam tylko koniec projektu dachu aby przesłać go do wycen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 A jaki jest koszt więźby trdycyjnej bez stropu gęstożebrowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 11.03.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Trudno mi powiedzieć. Tak jak pisałem będę mógł się podzielić konkretnymi liczbami jak dostanę wyceny - ponieważ projektujemy parterówkę to stropu gęstożebrowego i tak nie będę robił więc i porównanie wyjdzie bardziej prawdopodobne. A tak poza tym spotkałem się już z różnymi szacunkami. Z faktów mogę podać jeden przykład - mojego kolegi. Dach o powierzchni 240 m kw, kąt nachylenia 37 stopni, dwuspadowy - drewno na więźbę suszone, nieimpregnowane wyniosło go około 9000, łączniki i ine bajery ok. 1500 robocizny nie mógł mi podać bo była liczona razem z całym dachem. Wnioskuję z tego, że przy prostych dachach (wiele powtarzalnych elementów) cena prefabrykowanej może być zbliżona do zwykłej lub niewiele droższa. Widziałem gdzieś na innym forum post, którego autor pisał o różnicy 30-40% ale na szczęście zamieścił informację jaki to projekt więc rzuciłem na niego okiem - przy takim stopniu komplikacji dachu taka różnica jest prawdopodobna.Reasumując każdy przypadek jest indywidualny i trudno o jakiś generalny wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Przepraszam jak nie wiesz to po jaką ch..re porównujesz ceny więżby tradycyjnej i prefabrykowanej doliczając do tej pierwszej cenę stopu gęstożebrowego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 12.03.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Przepraszam jak nie wiesz to po jaką ch..re porównujesz ceny więżby tradycyjnej i prefabrykowanej doliczając do tej pierwszej cenę stopu gęstożebrowego ???? Tak na początek to proponuję trochę mniej emocji. Może wydawać się to dziwne, że doliczany jest strop ale wynika to z tego, że jak zapewne wiesz w przypadku więźby prefabrykowanej dolny pas wiązara stanowi element stropowy więc nie jest konieczne wylewanie stropu betonowego. Poza tym nawet opierając się na tej przykładowej wycenie, można od wyliczeń odjąć orientacyjny koszt stropu gęstożebrowego (7-11 tys.) co daje porównywalna cenę obu więźb. W swoim poście wyraźnie napisałem, że są to wyliczenia orientacyjne i każdy przypadek może być inny, dlatego nie upieram się przy żadnym z rozwiązań ani nie twierdzę, że jeden jast naj a drugi nie naj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts