Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba - kilka pytań

HAL9000

Recommended Posts

Nic takiego nie napisałem, tak jak nie twierdzę że jestem alfą i omegą. Myślę, ze czas skończyć tą bezproduktywną polemikę. Tak jak pisałem każdy przypadek jest inny więc bezsensowne jest generalizowanie. Podałem pewien przykład - czy ktoś go zechce wykorzystać czy nie to jego sprawa. Jeśli masz inne zdanie to Twoje prawo jak i każdego użytkownika forum. Ale wydaje mi się, że sarkastyczne wypowiedzi nie poparte konkretnymi kontrargumentami nic do dyskusji nie wnoszą poza negatywnymi emocjami :roll:

P.S. Podstawową zasadą netykiety jest pisanie zaimków osobowych z dużej litery - nawet na forum.

Edytowane przez syper

Oczywiscie,że pas dolny wiazara może stanowic konstrukcję stropu eliminując drogi i cięższy strop betonowy. Takie rozwiazanie mozna zastosować w domach z poddaszem mieszkalnym ( użytkowym ) jak i nieużytkowym.

Jeśli chcesz to przygotować w miarę porządnie i masz miejsce na suszenie (składowanie), to kup drewno wcześniej, ułóż w stos na "przekładkach" najlepiej tylko pod samym zadaszeniem (wolny przepływ powietrza). Po wysuszeniu (kilka miesięcy) załatw impregnację (droższą ciśnieniową lub tańszą pędzlem) i oddaj cieślom. Czy drewno kupisz w tańszym tartaku czy w tym "europejskim", to i tak zawsze będzie to takie mokre drewno "prosto z lasu" ;).

Pozdrawiam

Dokładnie:)

Jest pewna róznica między elementem konstrukcji stropu a pełnym stropem ( także , a przede wszystkim cenowa ). Jeżeli kolega syper poczuł się urażony że nie napisałem CIEBIE jak należy to sorki.

Nie poczułem się urażony - po prostu lubię zasady ot taka moja wrodzona upierdliwość ;) ale tym nie mniej za przeprosiny dziękuję :D

• 1 month później...

Witam my jesteśmy na etapie składania ofert na wycenę więźby .

Pierwszą wycenę jaką dostaliśmy to

więźba dachowa - 900zł

impregnacja więźby -50zł

impregnowanie łat dachowych 4x6 -2,20 zł

impregnowanie kontrłataty dachowej 2,5x6 - 1,10 zł

całość 9688 zł

Dach dwuspadowy o powierzchni 205 m2 kąt 42 stopnie

To na razie pierwsza wycena jaką otrzymaliśmy czekamy na kolejne, nie wiem czy to dużo zobaczymy :confused:

Witam my jesteśmy na etapie składania ofert na wycenę więźby .

Pierwszą wycenę jaką dostaliśmy to

więźba dachowa - 900zł

impregnacja więźby -50zł

impregnowanie łat dachowych 4x6 -2,20 zł

impregnowanie kontrłataty dachowej 2,5x6 - 1,10 zł

całość 9688 zł

Dach dwuspadowy o powierzchni 205 m2 kąt 42 stopnie

To na razie pierwsza wycena jaką otrzymaliśmy czekamy na kolejne, nie wiem czy to dużo zobaczymy :confused:

Rozumiem, że to oferta całościowa tzn. materiały plus robocizna ? Drewno dostarczają sami ?

Jak oferta całościowa? To tylko materiał. W wypowiedzi "askuda" nastąpiło pewne przekłamanie. To nie impregnowanie łat tylko 1 mb impregnowanej łaty kosztuje 2,20; a kontrłaty 1,10; a 1 m3 więźby 900,-. Impregnacja 1 m3 więźby 50,-. Pozdrawiam.

Drewno powinno być sezonowane i odpowiednio wysuszone (wilgotność 18-20 % ). Najlepiej aby było zaimpregnowane ciśnieniowo a przynajmniej zanurzeniowo. Drewna dobrej klasy (potwierdzonej certyfikatem) używają do produkcji więźb prefabrykowanych no i dają gwarancję na taką więźbę. Wyślij rzuty dachu do tych ludzików http://www.burkietowicz.pl/ niech Ci wycenią, a nóż widelec będzie dobra cena - czego Ci oczywiście życzę :rolleyes:

czekamy zwłaszcza na jedną z tartaku gdzie mają drewno zimowe które jest ponoć lepsze niż świeże tegoroczne :wiggle:

Nie bardzo rozumiem dlaczego to zimowe miałoby być lepsze. Drewno suszone naturalnie aby osiągnąć właściwą wilgotność musi być sezonowane co najmniej 2-3 sezony. Natomiast suszone komorowo nie ma znaczenia czy jest świeże czy zimowe - suszy się je do odpowiedniej wilgotności. Nie daj się czasem naciągnać na bajki - zapewne to zimowe jest też droższe :no:

Zresztą tu masz wszystko napisane http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/drewno-na-wiezbe,17_2176.html

Edytowane przez syper