surgi22 12.03.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Rozumiem że w/g ciebie dolny pas wiązara zastepuje pełny strop gęstozebrowy ( pozazdrościc wyobraźni ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 12.03.2012 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Nic takiego nie napisałem, tak jak nie twierdzę że jestem alfą i omegą. Myślę, ze czas skończyć tą bezproduktywną polemikę. Tak jak pisałem każdy przypadek jest inny więc bezsensowne jest generalizowanie. Podałem pewien przykład - czy ktoś go zechce wykorzystać czy nie to jego sprawa. Jeśli masz inne zdanie to Twoje prawo jak i każdego użytkownika forum. Ale wydaje mi się, że sarkastyczne wypowiedzi nie poparte konkretnymi kontrargumentami nic do dyskusji nie wnoszą poza negatywnymi emocjami P.S. Podstawową zasadą netykiety jest pisanie zaimków osobowych z dużej litery - nawet na forum. Edytowane 12 Marca 2012 przez syper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arem 13.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Oczywiscie,że pas dolny wiazara może stanowic konstrukcję stropu eliminując drogi i cięższy strop betonowy. Takie rozwiazanie mozna zastosować w domach z poddaszem mieszkalnym ( użytkowym ) jak i nieużytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jest pewna róznica między elementem konstrukcji stropu a pełnym stropem ( także , a przede wszystkim cenowa ). Jeżeli kolega syper poczuł się urażony że nie napisałem CIEBIE jak należy to sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 14.03.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Jeśli chcesz to przygotować w miarę porządnie i masz miejsce na suszenie (składowanie), to kup drewno wcześniej, ułóż w stos na "przekładkach" najlepiej tylko pod samym zadaszeniem (wolny przepływ powietrza). Po wysuszeniu (kilka miesięcy) załatw impregnację (droższą ciśnieniową lub tańszą pędzlem) i oddaj cieślom. Czy drewno kupisz w tańszym tartaku czy w tym "europejskim", to i tak zawsze będzie to takie mokre drewno "prosto z lasu" . Pozdrawiam Dokładnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arem 14.03.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Dokładnie:) W tartakach jest też dostępne drewno konstrukcujne np: klasy C24 sprowadzone ze Skandynawii, strugane z zaokrąglonymi końcami, suszone komorowo do wilgotności 18 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 14.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Jest pewna róznica między elementem konstrukcji stropu a pełnym stropem ( także , a przede wszystkim cenowa ). Jeżeli kolega syper poczuł się urażony że nie napisałem CIEBIE jak należy to sorki. Nie poczułem się urażony - po prostu lubię zasady ot taka moja wrodzona upierdliwość ale tym nie mniej za przeprosiny dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 19.04.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam my jesteśmy na etapie składania ofert na wycenę więźby . Pierwszą wycenę jaką dostaliśmy to więźba dachowa - 900zł impregnacja więźby -50zł impregnowanie łat dachowych 4x6 -2,20 zł impregnowanie kontrłataty dachowej 2,5x6 - 1,10 zł całość 9688 zł Dach dwuspadowy o powierzchni 205 m2 kąt 42 stopnie To na razie pierwsza wycena jaką otrzymaliśmy czekamy na kolejne, nie wiem czy to dużo zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 19.04.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam my jesteśmy na etapie składania ofert na wycenę więźby . Pierwszą wycenę jaką dostaliśmy to więźba dachowa - 900zł impregnacja więźby -50zł impregnowanie łat dachowych 4x6 -2,20 zł impregnowanie kontrłataty dachowej 2,5x6 - 1,10 zł całość 9688 zł Dach dwuspadowy o powierzchni 205 m2 kąt 42 stopnie To na razie pierwsza wycena jaką otrzymaliśmy czekamy na kolejne, nie wiem czy to dużo zobaczymy Rozumiem, że to oferta całościowa tzn. materiały plus robocizna ? Drewno dostarczają sami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Jak oferta całościowa? To tylko materiał. W wypowiedzi "askuda" nastąpiło pewne przekłamanie. To nie impregnowanie łat tylko 1 mb impregnowanej łaty kosztuje 2,20; a kontrłaty 1,10; a 1 m3 więźby 900,-. Impregnacja 1 m3 więźby 50,-. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 20.04.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) sorki za niedokładny opis a wycena dotyczy tylko materiału:) za transport oddzielnie trzeba zapłacić Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez aksuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 20.04.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 A myślałem, że cuda się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 20.04.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 mam nadzieję ,że jednak cuda się zdarzają i kolejne wyceny będą troszkę lepsze , czekamy zwłaszcza na jedną z tartaku gdzie mają drewno zimowe które jest ponoć lepsze niż świeże tegoroczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 20.04.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Drewno powinno być sezonowane i odpowiednio wysuszone (wilgotność 18-20 % ). Najlepiej aby było zaimpregnowane ciśnieniowo a przynajmniej zanurzeniowo. Drewna dobrej klasy (potwierdzonej certyfikatem) używają do produkcji więźb prefabrykowanych no i dają gwarancję na taką więźbę. Wyślij rzuty dachu do tych ludzików http://www.burkietowicz.pl/ niech Ci wycenią, a nóż widelec będzie dobra cena - czego Ci oczywiście życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 20.04.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) czekamy zwłaszcza na jedną z tartaku gdzie mają drewno zimowe które jest ponoć lepsze niż świeże tegoroczne Nie bardzo rozumiem dlaczego to zimowe miałoby być lepsze. Drewno suszone naturalnie aby osiągnąć właściwą wilgotność musi być sezonowane co najmniej 2-3 sezony. Natomiast suszone komorowo nie ma znaczenia czy jest świeże czy zimowe - suszy się je do odpowiedniej wilgotności. Nie daj się czasem naciągnać na bajki - zapewne to zimowe jest też droższe Zresztą tu masz wszystko napisane http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/drewno-na-wiezbe,17_2176.html Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez syper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 20.04.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 dzięki za info jak dostane wycenę to ja przedstawię na forum i zobaczymy a co do tego drewna zimowego to tam mi w tartaku mówili:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts