elmek 07.02.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam,Zwrócił się do mnie projektant wynajęty przez ZE o zgodę na wejście na grunt (posadowienia słupa linii napowietrznej w granicy działki) wraz ustanowieniem służebności gruntowej na rzecz ZE. Oczywiście nie zgodziłem się, bo takie rzeczy według mojej wiedzy zaprojektowane powinny być w pasie drogowym, a nie w prywatnych działkach.I teraz pytanie: co jeśli się nie zgodzę? I od czego zależy czy projekt sieci ma być zrealizowany linią napowietrzną czy kablem podziemnym? Szczerze mówiąc wolałbym kabel podziemny i skrzynkę przy granicy działki, a nie słupy w dwóch narożnikach działki. Dodam, że projekt jest juz zrobiony, bo widziałem go w gminie, ale projektant nie otrzymał ode mnie tej zgody. Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 16.03.2012 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam, Witam, Zwrócił się do mnie projektant wynajęty przez ZE o zgodę na wejście na grunt (posadowienia słupa linii napowietrznej w granicy działki) wraz ustanowieniem służebności gruntowej na rzecz ZE. Oczywiście nie zgodziłem się, bo takie rzeczy według mojej wiedzy zaprojektowane powinny być w pasie drogowym, a nie w prywatnych działkach. I teraz pytanie: co jeśli się nie zgodzę? I od czego zależy czy projekt sieci ma być zrealizowany linią napowietrzną czy kablem podziemnym? Szczerze mówiąc wolałbym kabel podziemny i skrzynkę przy granicy działki, a nie słupy w dwóch narożnikach działki. Dodam, że projekt jest juz zrobiony, bo widziałem go w gminie, ale projektant nie otrzymał ode mnie tej zgody. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam. To ze zaprojektowano tam linie napowietrzną - to jest pobożne życzenie zakladu energetycznego. Mozesz sie na to nie zgodzić i kazac przeprojektować linie na kablową, tak aby w twojej działce był tylko kabel. I to ty określasz, jak ten kabel ułożyć - czy na ukos, czy np. 50cm od płotu.Jak nie wyraziłes zgody, to nic zrobic na twoim terenie nie mogą. Czesto spotykam się w praktyce z czyms takim, ze projektanci chodzą po zgody i wmawiaja ludziom, ze jak sie nie zgodza, to im gmina pas ziemi zabierze, albo, ze stara linia będzie za rok wylaczona i zostanie dom bez prądu. To sa bzdury. Jesli chca wybudować cos na twojej ziemi, to ty dyktujesz warunki i mowisz, na jakich zasadach, którędy, w jaki spósb, i czy zgadzasz sie za darmo, czy za opłatą (jednorazwoą lub stałą comiesięczną).Autor projektu (ktory jak piszesz jest juz zrobiony) popełnił poważny błąd. Powinien najpierw zrobić szkic, uzgodnić z tobą czy proponowane rozwiązania akceptujesz i dopiero potem wykonac projekt i go oddac inwestorowi. Jesli projekt jest gotowy w gminie, proponuje wysłac pismo w tej sprawie do gminy i do inwestora (prawdopodbnie jest nim zaklad energetyczny). W piśmie napisz jakiej działki dotyczy projekt oraz, ze nie wyrazasz zgody na przeprowadzenie linii napowietrznej przez swoja dzialkę. W pismie mozesz zaawrzeć informacje, na jakie rozwiązanie się zgadzasz (np. linia kablowa) , jeżeli na jakies wyrazasz zgodę. jak sie na nic nie zgadzasz, projektant będzie musiał poprawic projekt tak, aby ominąc twoja działkę lub sie z tobą dogadac. Przy dużych inwestycjach zdarza sie, ze w urzedzie niedopatrzą, żę brakuje zgody wlasciciela terenu jednej z działek, wydadza pozwolenie na budowe i mas spore szanse zostać z linią, nawet jak nie wyraziłes zgody. Ewentualnie będzies sie z inwestorem sądzić przez jakies długie lata o odszkodowanie. Jak linia zostanie podlacozna a do niej odbiorcy, praktycznie mozesz zapomnieeć o jej zdemontowaniu. Jak juz sie na cos zgodzisz, wydajesz automatycznie zgode na służebność. Przysla ci za kilka miesiecy w tej sprawie notariusza. Potem juz do niczego wlasciciela linii nie zmusisz, bedzies zmusial ew. sam to przerabiać, przeprojektowywać itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmek 28.03.2012 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź. Sąsiad dostał aneks do umowy i linie napowietrzną prowadzić będą drugą stroną ulicy, u potem kablem do granicy jego działki. Więc o tyle dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts