escad 07.02.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam, Posiadam domek jednorodzinny w granicach 120m kwadratowych. Domek jest poniemiecki, nie mam pojęcia ile dokładnie ma lat. Od samego początku po wojnie mieszkała tam moja rodzina, a więc cały czas był w użytku. Od 5 lat stoi pusty, ale cały czas jest wietrzony i ogrzewany zimą. - dach był wymieniany 10 lat temu- piec i ogrzewanie nowiuteńkie - elektryka zrobiona- połowa domu zrobiona : na dole - łazienka, pokój, kotłowniau góry - dwa pokoje - połowa okien wymienionych Druga/ nie zrobiona część domuNA DOLE:trzeba zrobić cały przedpokój plus wymiana schodów, podnieść strop w kuchni, wymienić podłogę która jest drewnianacałą kuchnię ogólnieNA GÓRZE właściwie jeden pokój i oczywiście przedpokój Dodatkowo rzecz jasna dom na zewnątrz Budynek jest z cegły, nie ma wilgoci.. Mam pytanie ile wyniósłby mnie remont tej połowy ? Czy lepiej jest zburzyć dom czy zainwestować w ten ? I jeśli tak o jakich kosztach mowa ? Dodam, że domek ten mam wykupiony na własność więc koszta utrzymania są niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escad 07.02.2012 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dodam jeszcze że nie mam pojęcia czy nie trzeba by było zburzyć ścian z tej strony, podejrzewam że tak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 07.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Witaj, Z tym burzeniem, to przegięcie- nie to forum... Koszty jest bardzo trudno obliczyć nie znając stanu rzeczywistego i założeń stanu docelowego. To samo pomieszczenie można wykończyć na tysiące sposobów, a ceny za zastosowane materiały i zakres prac mogą kilkukrotnie wzrosnąć. Tylko na Boga nie burz tego domu... Edytowane 7 Lutego 2012 przez carver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escad 07.02.2012 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Chodzi mi o remont tych pomieszczeń o których napisałam oczywiście bez mebli itp. Tylko tak żeby były regipsy, podniesiony sufit (wymienione stare belki na suficie) całkowity koszt wymiany podłogi, zalanie betonem, nowe schody, przedpokój na dole i górze i ewentualnie zburzenie tej niezrobionej części domu. Także wszystko bez wykończenia bo te koszta jestem w stanie sama obliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 07.02.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Weź pod uwagę choćby sprawę wymiany schodów. Czy jakąś część ich konstrukcji można wykorzystać i wymienić tylko stopnie i podstopnice? Z jakiego materiału? Drewno, beton, stal, marmur, granit? To tylko przykład jak trudno jest obliczyć takie koszty. Obawiam się, że nikt "w ciemno" nie będzie mógł tego zrobić. Równie dobrze można powiedzieć, że 20 tysięcy będzie w sam raz. Wymierz pomieszczenia, podlicz jakie ilości materiałów będą potrzebne, dodaj robociznę, ewentualnie to, co da się zrobić samodzielnie obniży te koszty. Wrzuć fotki, bo tak to fusy z kawy i kabała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escad 07.02.2012 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Fachowców mam także te koszta odchodzą całkowicie.. Tylko mniej więcej chciałabym wiedzieć ile muszę mieć na wstępie pieniążków by całą część domu doprowadzić do normalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 07.02.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Teraz już go nie zburzysz, bo Cię tu zlinczują... Fajny domek, wart czasu i pieniędzy, ma w sobie to "coś". Najlepszy kosztorys wykonasz sobie sama. Zmierz każde pomieszczenie- ile metrów płyt GK będzie potrzebne na ściany (na co będą kładzione- ruszt, klej). Jaka jest powierzchnia podłóg do wymiany, z jakiego drewna będą te nowe, w jaki sposób montowane. Rozbij sobie wszystko na małe etapy, jeśli zależy ci na ograniczeniu kosztów, to i tak nie musisz wszystkiego robić jednocześnie. Wiadomo, że trzeba zaplanować kolejność robót, bo trudno będzie zrobić betonowy strop pod nową podłogą Jak już będziesz miała konkretne wymiary i materiały, to łatwiej będzie podliczyć koszty nawet tu na forum. To troszkę jak szycie na miarę, krawiec też musi wykonać obmiar klienta, żeby nogawki nie sięgały kolan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 07.02.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No i bez tych fotek tu się nie pokazuj Niniejszym Twój "Dziennik Remontu" uważam za otwarty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 08.02.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jaki PAN???Ani majątku, ani tytułu szlacheckiego... Tu się po nicku wali per TY! Ten ganek na fotce to skarb. Trzeba pewnie będzie pobawić się w PKZ, ale efekt całości może być lepszy niż w latach jego młodości. Takie domy są tylko dla wybranych. Zwykły, od fundamentów postawi każdy, ale takiego z duszą się nie da. Ciesz się niepowtarzalnością swojego domku, bo jest czym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 08.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Broń cię panie boże burzyć. Bo to jest piękne. Poza tym: ściany zdrowe, dach zdrowy, podłogi suche. Czyli rozwalasz to co już jest, zdrowe i dobre. Rozbiórka - koszty, wywóz gruzu - koszty, postawienie nowego wraz z materiałami - koszty. Przelicz sama co się bardziej opłaca. Następnie robisz remont, inne koszty projektowe i zgłoszenie budowlane. Budujesz- architekt, konstruktor, geodeta, nie daj boże konserwator zabytków itd. koszty, koszty, koszty... Życzę powodzenia w remoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 08.02.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam się tylko:) Będę trzymać kciuki bo domek przepiękny a ganek to skarb!! Będę zaglądać i czekam na więcej zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts