mgk 08.02.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) Witam wszystkich budujących swoje domki. My właśnie rozpoczynamy przygodę z budową naszego domku. Właściwie to przygotowania do tego rozpoczęliśmy nieco wcześniej , bo działeczkę kupiliśmy w grudniu 2010 roku, a cały 2011 to przepychanki z urzędami i uzyskiwanie niezbędnych dokumentów. Te nasze doświadczenia do odnalezienia na stronie: http://forum.muratordom.pl/blog.php?138977-Sielanko-Mania-historia-pewnej-budowy Dzisiaj wpadłam na pomysł przeniesienia się ze struktury blogu do dziennika budowy, mam nadzieję, że będzie co zapisywać. Edytowane 27 Maja 2013 przez mgk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 08.02.2012 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Kilka informacji o tym co udało się zrobić. Przede wszystkim mamy "namalowany" nasz domek - projekt indywidualny, jak wskazuje tytuł dziennika bazowaliśmy na dwóch projektach "Mani" i "sielance", dostosowaliśmy je do naszych potrzeb i śmiem twierdzić, że będzie to idealny dom, skrojony na miarę naszych oczekiwań. Okres jego powstawania należał do najdłuższego i najbardziej burzliwych. Kolega, który rysował domek, miał pewne obsuwy czasowe a i nam co jakiś czas zmieniały się upodobania i domek rozrastał się i rozrastał i rozrastał. Gdyby nie granice działki to pewnie urósł by jeszcze bardziej. Początkowo miał mieć 120 m powierzchni użytkowej teraz ma coś koło 190. Boże dzięki za wąską działkę, bo nie wiadomo co byśmy jeszcze wymyślili. Ostatecznie parterówka będzie miała 21.5 m długości(front) i 11,5 m szerokości, do granicy działek zostało po 3 m ustawowej odległości. Na okoliczność nieodległej budowy zakupiliśmy pustaki - maxy całe i połówki z Hadykówki, akremany na strop, stal potrzebną do fundamentów, nadproży i stropu. Teraz wybieramy dachówkę - prawdopodobnie holenderka angobowa z Tondachu, więżba z zaprzyjaźnionego tartaku. Ekipa do SSO właściwie już wybrana, umowa jeszcze nie podpisana więc wszystko może się zdarzyć, nie zapeszamy. Firma lokalna z dobrymi opiniami, generalnie polecana. Budowę chcielibyśmy rozpocząć jak tylko warunki atmosferyczne pozwolą i jak już będziemy mieć prawomocne PnB, wcześniej nie zamierzamy wbijać nawet łopaty!!!Poza tym szukam już okien, wybór jaki jest wszyscy wiemy, a rozpiętości cenowe zabijają. Wymarzone okna muszą mieścić się w założonych granicach: profil min 82 mm (VEKA, SCHUKO), pakiet 3-szybowy, ciepła ramka, okucia (winkhausa), kolor obustronny - złoty dąb, winchester. ciepły montaż. Mamy wyceny z MS, Hekaplastu, Jezierskiego, oknoplast milczy (oczywiście wyceny z różnych salonów firmowych w/w firm). Wiem, że trochę te wyceny przedwczesne, ale chcę wiedzieć jakie rozwiązania proponuje dana firma i na jakie koszty musimy się przygotować. Najdroższa będzie nasza suwanka, okno-drzwi na 360 cm, poza tym luzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 18.02.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Wreszcie jakaś dobra informacja. Mąż był w starostwie i okazało się, że w poniedziałek będzie decyzja:) Jest więc szansa , że zanim zacznie się wiosna będziemy mieć prawomocną decyzję i będziemy mogli rozpocząć budowę. Nareszcie. Na papierologię straciliśmy 13 miesięcy od stycznia 2011 do lutego/marca 2012. A ja sądziłam, że uporamy się z tymw przeciągu 3-4 miesięcy, święta naiwności. Nauczka na przyszłość - nie planuj niczego bo i tak nie wyjdzie zgodnie z założeniami, a już zwłaszcza czasowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 18.02.2012 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Próba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.02.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 witam sąsiadów będę podglądał Wasze zmagania z tematem budowy czyżby próba dotyczyła wklejania fotek ?? okna - myślę że możecie spróbować wyceny tam gdzie ja zamawiałem - a czy zamówicie .... macie jeszcze czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 22.02.2012 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Witam Sąsiada Zapraszam do zaglądania, komentowania i pomagania. Okienka obejrzymy w realu i podyskutujemy odnośnie terminów realizacji - o ile się nie mylę był z tym poślizg. Teoretycznie jeszcze jest czas, ale jak to w życiu bywa trzeba być na wszystko przygotowanym. Co do próby to dotyczyła stopki, wklejać zdjęć nadal nie umiem:sad: - na forum było łatwiej, ale wszystko przede mną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 22.02.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 witam wrzuc proszę rzuty domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 ....wklejać zdjęć nadal nie umiem:sad: - na forum było łatwiej, ale wszystko przede mną . fotki wrzucasz na jakiś serwis ze zdjęciami lub do swojego profila na FM do albumu i aby wkleić fotkę piszesz w poście adres fotki <!--url{0}--> strony .pl / nazwa zdjecia .jpg na FM w albumie pod każda fotka taki string jest już podany - robisz ctrl +c ----> ctrl + v i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 23.02.2012 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witaj Aksamitka próbuję wkleić zdjęcia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=102583&d=1329980465 / rzut .jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 23.02.2012 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 jeszcze razhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=102583&d=1329980465 / rzut .jpg [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 23.02.2012 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 R&K - dzięki za pomoc. Trochę mało czytelny ten obrazek, ale pdf chyba nie ma szansy umieścić Forum to bezcenne doświadczenie!!! Normalnie ludzi trudno namówić do pomocy, na forum nawet nie trzeba prosić:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 23.02.2012 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Skoro się tak rozpędziłam to dorzucam jeszcze front i tył mojej sielanko-mani, boki nieciekawe, właściwie bez okien - w garażu luksfery - do granicy 3 m i nic więcej nie można zrobić. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=102582&d=1329980452/front.jpg http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=102584&d=1329980475/ tył .jpg [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 23.02.2012 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Na projekcie ten domek wydaje się być taki malutki, tymczasem ma 21 m szerokości, 11,5 długości i ledwie wpisał się w działkę. Sam domek bez garażu 15 x 11,5 m a w nim 3 sypialnie (16; 18,5 ; 18 m2) salon 33 m2, kuchnia 14,7 m2, łazienki (10 ; 3,25m2) spiżarka + pralnia 8,7, wiatrołap 4,66m2.Układ pomieszczeń - dla nas idealny, czy faktycznie okaże się w praktyce. No i masteroom będzie:lol:Chciałabym, już wiosnę!!! PnB już mamy, czekamy na uprawomocnienie. A później projekt trafi do Boba i jak tylko warunki pozwolą STARTUJEMY.Od wczoraj mąż zwozi piasek do zasypywania fundamentów. Cały czas coś się dzieje. super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 01.03.2012 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Pokrycie dachowe właściwie wybrane - padło na holenderkę - angoba czerwona (mężowi się podoba)z Tondachu. O wycenę poprosiliśmy 3 firmy. Myślę, że będzie fajnie wyglądał taki kolor na dachu, ściany śmietankowe/waniliowe i okna złoty dąb albo orzech (jeszcze się waham). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperadomn 01.03.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam i życzę powodzenia. Domek troszkę przypomina mi nasz poprzedni wybór z10 - baaaaaaaardzo podobny. Jeszcze raz powodzonka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 02.03.2012 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witaj desperadomn dzięki za odwiedziny, zapraszam częściej. Wczoraj byliśmy na budowie u Konrada - chcieliśmy zobaczyć WM w realu (dziękujemy za zaproszenie) i porozmawiać z Piczmenem. Do WM jesteśmy przekonani na 100% - dodatkowo okazało się, że mając WM nie potrzebujemy w kuchni okapu nad kuchenką indukcyjną !!!! Fajnie można ciąć koszty.Domek Konrada suuuuuuuuuuuuuuuper zaizolowany - ocieplony, a prace prowadzone na wielu polach równocześnie gwarantują powodzenie przyjętych założeń. Życzyłabym sobie takiej organizacji prac na naszej budowie - wszystko przed nami. Szkoda, że mieliśmy tak mało czasu na spotkanie, bo można byłoby gadać i gadać i gadać. Na razie tematów budowlanych nigdy za mało, wszystko jest ważne, ciekawe i może okazać się bezcenne. Liczę na kolejne spotkanie z Konradem, za wczoraj dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.03.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 my tez bedziemy miec WM, jednak okap zostawiam, chodzi tu bardziej o tlusta parę, ktora osiada się na meblach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.03.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 aksamitka - to co nam źle kojarzy się to efekt spalania się gazu w połączeniu z oparami kuchennymi + wentylacja grawitacyjna która kiepsko wyciąga to wszystkoprzy gotowaniu na płycie elektrycznej / indukcyjnej nie zauważa się takiego zjawiska nawet przy WG, a WM poprawia jeszcze bardziej komfort gotowania i przebywania w kuchni - ja z założenia nie chciałem dziurawić domu - a po przeanalizowaniu kilkunastu przypadków z FM utwierdziłem się ze brak okapu/wyciągu nad płytą jest dobrym słusznym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.03.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 byc może, ale przecież z tlustego rosołku paruje i gdzieś to osciaśc musi ja tam wole żeby w okapie niż w rurach WM ostatnio ktoś tu pokazywał kuchnie bez okapu i mial WM, ale chyba nadal jest to rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.03.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 paruje woda a nie tłuszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts