Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sielanko-mania nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A później do prac przystąpił magik od C.O. i tak wygladają efekty jego pracy :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=156787&d=1356687382

kaloryfer w garażu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=156784&d=1356687291

rozdzielnia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=156785&d=1356687323

tych rur, rureczek, pompek, zegarów itp jest dużo, a nawet bardzo dużo. Dla mnie czarna magia, ale ma działać....... i..... działa

Na deser zdjęcie potwierdzające wyrażoną powyżej prawdę. Ogień we własnym piecu :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=156786&d=1356687354

Dobrze, że pogoda się poprawiła, to nie trzeba aż tak dokładać do pieca. Jego pojemność jest duża, potrafi zjeść solidną porcję i drewna i wegla :)

Temperatura w domu na poziomie 11 stopni - jak się pali oczywiście.

Jest super.

Niestety męża dopadła grypa i prace wstrzymane do odwołania. Szkoda.

W 2013 przyspieszymy.

W nowym roku praca wre. Wczoraj mój drogi M uporządkował i wyrównał działeczkę przed domkiem - efekt przeszedł moje oczekiwania. Cud , miód i orzeszki :) Zrobiło się tak jasno, oczami wyobraźni zobaczyłam soczystą zieloną trawkę i przecudnej urody krzewy, drzewa, kwiaty, piękny chodnik i wjazd, ogrodzenie, brama. Pieśń przyszłości. Chcę tego już.

Wspólnie zaplanowaliśmy układ płytek/luster/punktów świetlnych w łazienkach, obniżenia sufitów, rozrysowaliśmy, pomierzyli ....wszystko... tak nam się przynajmniej na ten moment wydaje.

A dzisiaj mąż szaleje przy układaniu płytek, kontynuując prace rozpoczęte w grudniu. Dużo jeszcze przed nim, ale powolutku do przodu. W planach na jutro wypad do Krakowa w poszukiwaniu inspiracji i okazji :)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Sąsiedzi czekają na wiosnę :)

A tak poważnie to cały czas pracujemy nad osuszeniem domku - grzejemy i wietrzymy, wietrzymy i grzejemy - temperatura przekroczyła 20*C (w salonie 23*C). Ściany ładnie schną i mam nadzieję, że niebawem wejdą panowie i ostro wezmą się do roboty, a tej jest niemało - gładzie, podwieszane sufity, płytki w łazienkach, kuchni, wiatrołapie.

Na razie mój drogi M ociepla ścianę między garażem i domem, kończy prace w kotłowni i równocześnie walczy z płytkami w pralni. Działa równocześnie na trzech frontach ! Jest wielki ! Jak tak dalej pójdzie to chyba zmieni zawód i będzie fliziarzem. A co tam, z głodu nie umrzemy - ma fach w ręku ;)

• 2 weeks później...

Grzejemy by dosuszyć mury/tynki. Za moment wchodzą panowie i zaczną szpachlowanie, wolałabym, żeby wszystko było "w miarę" osuszone. Mury jednowarstwowe więc faktycznie ciepło ucieka ale wilgoć również :) Okna są pootwierane w dzień, przez noc temperatura wzrasta, rano powtórka i tak na okrągło. Szkoda, że nie ma mrozu, wtedy powietrze jest bardziej ostre. Piec mamy 24 KW z firmy SAS.

A przeprowadzka, jak Bóg da - w czerwcu/lipcu. Chociaż jak pomyślę ile jeszcze przed nami, to włos się jeży na głowie. Ile pracy, pieniędzy...

• 2 weeks później...