Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sielanko-mania nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

Widziałam je na Targach Budowlanych, powiem Ci, ja bym się bała tych marchewek, buraczków czy wina tym bardziej jeśli odradzają robić z tego zlew. Zapytaj czy możesz dostać próbkę materiału i popróbuj, przetestuj. Ja nie chciałam tych zwykłych laminowanych czy jakkolwiek się nazywają. Granit jest znów zimny , ciężki i drogi. Zostało ze kupiliśmy blaty drewniane, i będą olejowane, są przepiękne i po prostu zakochaliśmy się w nich.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I właśnie w tych buraczkach i marchewkach może być pies pogrzebany :) spróbujemy z tą próbką.

Też myślałam, o olejowanym blacie drewnianym, głównie pod kątem spójności z podłogą, która będzie właśnie z olejowanej deski. Na korzyść corianu przemawia brak łączeń. Cena na minus.

Blat który kupiliśmy jest kwadratowy i nie frezowany. Twierdzą mi że uda się go bardzo ładnie dociągnąć na śrubach tym bardziej ze mój blat roboczy układa się w liter L.

Jakie drewno wybraliście na podłogę? Wiecie już jaki olej ? Tak mało ludzi robi podłogi drewniane a wśród nich jeszcze mniej olejowane, bardzo ciekawa jestem przyjętego przez was rozwiązania. My zaczynamy podłogę układać za ok 2-3 tygodnie, będą to deski modrzewiowe na legarach, w sypialni dajemy olej a w salonie bijemy się z myślami wolimy olej ale z drugiej strony boję się szpilek i butów naszych gości i nie wiem czy nie zdecydujemy się na lakier.

Wiem, że deska olejowana jest mało popularna i nie znam nikogo osobiście, kto by użytkował takie cudo. My zdecydowaliśmy się na deskę dębową w wersji olejo-woskowanej z kilku powodów - łatwo ją odnowić, jest naturalna, ciepła, piękna. Będziemy ją kłaść na ogrzewanie podłogowe, dlatego to deska 3 warstwową (7 mm dębiny), fazowana i szczotkowana, klejoną klejem elastycznym. Deskę zamawiamy w Krakowie wraz z montażem. Montaż dopiero w czerwcu - prawdopodobnie. A jak będzie z użytkowaniem ...... czas pokaże, czy podjęliśmy słuszną decyzję.

Nie umiem ci doradzić co z tym salonem i lakierem, do tej pory większość lakierowała i było dobrze, wiadomo, że lakier utwardza i zabezpiecza - problemem jest renowacja - cyklinowanie. A lakier nie ma co urywać z czasem się ściera, rysuje, jednym słowem niszczy.

Co do blatu, u nas też będzie układ w elkę. Decyzji jeszcze nie podjęłam, analizuję.

Edytowane przez mgk

Hej, hej

pracujemy :) pełną parą pracujemy !

Ja to powoli zatracam kontakt z rzeczywistością, cały czas krążymy pomiędzy sklepami, salonami i wybieramy, wybieramy, wybieramy. Podpisujemy umowy i zaklepujemy terminy. Pytanie czy wykonawcy zdążą, czy wszystko będzie przebiegało zgodnie z zaplanowanymi przez nas harmonogramami, czy wszystko się uda. Czy zdążymy..(...).. ale z drugiej strony luzik.... co będzie to będzie.... nic nas nie goni.... mamy gdzie mieszkać.

Zrealizowane i zaplanowane punkty programu:

1. zamówione drzwi wejściowe i wewnętrzne. Montaż zewnętrznych za 2-3 tygodnie, wewnętrznych drugi tydzień czerwca

2. podłogi - zamawiamy dzisiaj - montaż - koniec maja

3. kuchnia - montaż połowa czerwca

4. meble do wiatrołapu i sypialni - montaż połowa czerwca

5. łazienki - płytki zamówione, armatura wybrana, ceramika też

6. gładzie, podwieszane sufity, układanie płytek - od dzisiaj do.... bólu, myślę, że do połowy maja będzie po wszystkim :)

7. wentylacja + rekuperator - zamówiony odbiór i montaż - środa po świętach

8. wylewki na stropie - kwiecień

9. ocieplenie i tynk domu - maj/czerwiec

10. taras + schody - maj/czerwiec

11. kostka przed domem - maj/czerwiec

12. ogrodzenie front - ? kwiecień-maj

Przeprowadzka - jak wszystkie pozostałe punkty programu zostaną zrealizowane.

Zagospodarowanie terenów zielonych wokół domu ominięte celowo. Jak skończy się ta "urokliwa" pora roku zaczniemy zagospodarowanie terenu, nasadzenia krzewów, drzewek owocowych i trawki na koniec. Tatuś już pracuje nad małą szklarenką - folią właściwie. Szkielet praktycznie gotowy - cudeńko będzie miało 3x6 metrów, tak, że zapowiadają się własne warzywka i owocki. Super. Nic tak dobrze nie robi jak praca w ogrodzie, szczególnie po 8 godzinach przed monitorem. Nie mogę się doczekać.

Hej

Projekt kuchni - wersja ostateczna już tuż tuż. Mam nadzieję, że dzisiaj będę mogła ją wrzucić :)

Cały czas mam jakieś detale do poprawienia i tak projekt ewoluuje. Czas jednak najwyższy zakończyć ten temat i wziąć się za inne rzeczy - pieczenie bab, mazurków, makowców i serników w końcu nadchodzą święta - jakoś zupełnie tego nie czuję.

A tak na marginesie - domek bieleje i robi się coraz piękniejszy. Panowie robią gładzie a nam na twarzach zakwita budyniowy uśmiech. :)

• 2 weeks później...

Wreszcie mogę wstawić projekt kuchni, jescze nie w pełni dopieszczony, ale już bliżej jak dalej :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=181520&d=1365153963

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=181521&d=1365153963

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=181520&d=1365153963

Cała kuchnia utrzymana w tonacji szaro-białej. Fronty - mdf lakierowane

A teraz co w tej zabudowie się znajduje od lewej dół:

szuflady, szyflady, le-mans, szafa pod zlewem, zmywarka, słupek/szuflady, sbs tyle :)

góra same szafki, bez szaleństw i mega wypaśnych rozwiązań - standard, wszędzie zawiasy bluma, spowalniacze, kliki.

Tyle projekt, teraz czas na realizację. Boooożesz jak to wszystko wyjdzie.

I jeszcze jedno na czerwony sufit proszę nie patrzeć ;)

PROSZĘ O KONSTRUKTYWNE KOMENTARZE

Edytowane przez mgk

Teraz zastanawiam się co dać pomiędzy blatem a szafkami górnymi, coraz bliżej mi do białego lacobelu.

No i dylemat ze sprzętem AGD,

indukacja - czy biała/szarobiała byłaby dobrym rozwiązaniem? znalazłam taką Teka IQS 643 moc 7,4 KW czy pozostać przy czarnej?

Okap podszafkowy też z TEKI model GFH 55

zlewozmywak podwieszany stalowy TEKA BE 400 x 400 lub granitowy - no właśnie, który będzie lepszy?

No właśnie jak biała indukcja to biały zlew, jak czarna to czarny, czy stalowy też może być? Same problemy.

SBS, piekarnik i mikrofala - dobrze byłoby wybrać z jednej serii i od jednego producenta - mam dylemat samsung, teka, inny- jaki?

zmywarka - Simens, AEG, Miele?

Im dalej w las tym więcej drzew - HELP

Edytowane przez mgk

kuchnia śliczna ale mam kilka pytań

szafka na płytą ma być tak nisko ? z tego co wiem to zalecają ok 80cm . Okap wysuwany bo chyba o tym myślisz, wystaje z pod szafki na ok 3-5 cm. Jak nie zrobisz wysuwanego to będziesz miała problem z szafkami, nawet przy indukcji z garów paruje a z kiełbaski woni.

Nie uważasz, że masz mało miejsca miedzy zlewem a płytą?

Nie wszystkie indukcje maja jasną szybę, a szkoda, znam to ze swojego podwórka.

Ważne żeby sprzęty spełniały dobrze nasze oczekiwania, zawsze można w tych samych kolorach (stal, czarny itp) dobrać różnych producentów. Indukcja jest prawie idealnie czarna wiec dobrze komponuje się z szkłem w piekarnikach i mikrofalach.

Macie fajną dużą kuchnię :)

Mnie się kuchnia podoba. Jedyny dylemat to w którą stronę otwierają się drzwi? Jeśli do środka, to faktycznie zderzenie z lodówka, a raczej jej drzwiami lub osobą otwierająca lodówkę możliwe. I dodałabym kolorowe akcenty na ścianach, aby trochę zmącić tą szaro białą kolorystykę:)