aksamitka 03.03.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 i tu się mylisz, nie mam kuchenki gazowej a jednak coś tam się na szafkach osadza ( nie mam teraz okapu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.03.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) i nie masz też WM ile rozwiązań - tylu zwolenników czy przeciwników - nie namawiam, każdy robi jak uważa mam okap teraz i w zasadzie przy małym gotowaniu się go nie używa - tylko przy większym i intensywnym - mam gaz i WG i jest taki tłusty że szok więc tak czy inaczej masz czy nie masz okapu/pochłaniacza nie wyeliminujesz tego - wychodząc z takich wniosków - nie inwestuję w to urządzenie Edytowane 3 Marca 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 04.03.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) WM teraz nie mam bo nie mieszkam w domu, ale może ja nie umiem gotować , albo gotuje same tłuste rosoły a Ty tylko wodę , nigdy nie wyeliminujesz na 100% ale po co ma sie osadzac w WM jak moze w filtrach okapu, który można umyć w zmywarce? każdemu wg uznania, a koszt 600zl jakoś przeboleje koniec OT Edytowane 4 Marca 2012 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 05.03.2012 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Nie myślałam, że sprawa okapu wywoła taką polemikę. Każdy robi co uważa za słuszne. Dla mnie brak okapu przy WM był zupełną nowością, do tej pory z czymś podobnym nie spotkałam się nawet na FM. Generalnie brak okapu wydał mi się fajną sprawą, chociaż nie analizowałam sprawy dogłębnie, co zrobię - w tym momencie nie wiem. Tylko krowa nie zmienia poglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 07.03.2012 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ciągle nie zamówiliśmy dachówki. Holenderka z Tondachu wygląda pięknie, ale opinie o producencie są delikatnie mówiąc rozbieżne. Nie chcemy ładować pieniędzy w coś co po kilku latach będzie wymagało wymiany, a gwarancja to podobno fikcja. Kurcze co robić...? Prawdopodobnie będziemy szukać i pytać dalej. A im głębiej w las tym więcej drzew. Czy macie jakieś informacje o promocjach na dobre dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 11.03.2012 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ostatecznie zaufaliśmy Tondachowi. Dachówka zamówiona. Zastanawiamy się jeszcze nad kominem systemowym w poniedziałek otrzymamy wycenę i albo kupujemy albo tradycyjnie budujemy z cegły. Dzisiaj jedziemy jeszcze do kierownika budowy po dokumenty potrzebne do zgłoszenia budowy. Jutro chcielibyśmy odebrać ostateczną decyzję zgłosić budowę do Nadzoru Budowlanego. Zapowiada się pracowity tydzień. Ku pamięci:1. Pozwolenie + dziennik budowy2. zgłoszenie rozpoczęcia robót3. wycena systemów kominowych - decyzja zakup lub nie4. spotkanie z wykonawcą - ustalenie terminu rozpoczęcia robót5. zakup więźby dachowej6. Umowa z energetyką7. Umowa z GZK ( woda, ścieki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 15.03.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Powolutku do przodu. Kominy zakupione - 3 spalinowe , 5 wentylacyjnych. Blaszak zamówiony. Geodeta wstępnie umówiony, ekipa też. Umowa dotycząca wody i ścieków - podpisana, prąd ma być w przeciągu 6 miesięcy - czy rzeczywiście - okaże się. No dzieje się, dzieje. Bardzo się cieszę i już nie mogę się doczekać rozpoczęcia prac, takich konkretnych.Cały czas myślę o tym co koniecznie trzeba zrobić, żeby o niczym nie zapomnieć. Żeby to wszystko ogarnąć i dopilnować. Nasz wykonawca zaproponował nam ciekawe rozwiązanie wykonania chudziaka - zamiast "normalnego" betonu powiedzmy B-15, proponuje suchy beton , który następnie jest utwardzany/ubijany wibratorem. Czy ktoś z was ma takie doświadczenia. My do tej pory z czymś podobnym się nie mieliśmy doczynienia -ale trudno się dziwić budujemy pierwszy raz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 15.03.2012 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Wracając do komina to będzie tylko jeden tylko tak rozbudowany 3+5. Ale okazuje się, że i tak nie będzie jakiś ogromny jakieś 1,8-2 x 0,5 m, z cegły byłby dużo większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 20.03.2012 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Blaszak już stoi na działce, panowie przywieźli go bladym świtem i ustawili błyskawicznie. Teraz trzeba jeszcze ustawić "kibelek", od sierpnia czeka w gotowości na transport. Ekipa wchodzi prawdopodobnie 31 marca - taki mały urodzinowy prezent od męża . Tymczasem wzięłam się za malowanie pokoju dziewczynek - w ramach wiosennych porządków, zmiana kolorystyki i wystroju powinna się im spodobać, wracają od babci w niedzielę, będą miały niespodziankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 29.03.2012 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 28-03-2012Ważna dataGeodeta wytyczył naszą sielanko-manię. Dwie godziny pracy i gotowe. W sobotę wbijamy pierwszą łopatę o ile oczywiście pogoda dopisze:) Niestety zapowiadają załamanie, może tym razem nie sprawdzą się prognozy, oby. Jak już będzie fundament - niech pada, odejdzie podlewanie. Chyba na razie nie bardzo wierzę, że to już. Tyle czekaliśmy na ten moment, a teraz jakoś tak dziwnie. Po pracy jadę na działkę zobaczyć te wszystkie deski, poziomy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 05.04.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Totalny zwrot głowy. Udało sie. W sobote 31-03-2012 wystartowaliśmy, co prawda pogoda była delikatnie mówiac kiepska, ale nie przeszkodziło to w pracach ziemnych. Początkowo mieliśmy tylko ściagnąć humus i robić wykop pod ławy, ale ostatecznie mąż zdecydował o wymianie ziemi pod całym domem. Tak wiec w sobote powstała wielka dziura, którą od wtorku zasypywaliśmy i zageszczali piachem i pospółką. Niektórzy dziwili się po co wchodzić w dodatkowe koszta. Cóż jak się człowiek zdecydował budować w pobliżu drogi wojewódzkiej i w dodatku na glinie to nie ma wyjścia, jak budować to raz a dobrze.Tak więc cały czas trwają prace przy wykopie, równocześnie panowie kręcą wieńce, zagęszczają wymieniony grunt i robią cementową podsypkę pod ławy. Mam nadzieje, że dzisiaj zostaną zalane ławy a na fundamenty przyjdzie czas we wtorek po świetach. Myślami cały czas jestem na naszej działce, niestety dziewczynki się rozchorowały i zostałyśmy uziemione. Jako temat zastępczy realizujemy się przy malowaniu pisanek, dzieciaki mają frajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 06.04.2012 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A teraz krótka fotorelacjahttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110291&d=1333727983/działka przed rozpoczęciem prac.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 06.04.2012 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 wytyczenie domkuhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110286&d=1333727983pierwsze wykopyhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110288&d=1333727983wymiana gruntu pod domkiemhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110287&d=1333727983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.04.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) to dobra decyzja - zazwyczaj dom jest posadowiony znacznie wyżej niż poziom gruntu więc później i tak nawozi się ziemie - jeśli ta wybrana do czegokolwiek się nadaje to tym lepiej dla Was , jeśli jest kiepska ściągniecie na koniec prac humus dookoła domu, w jego miejsce dacie ziemię z wykopanego obecnie dołu - a na wierzch z powrotem humus - całość to koszt tylko pracy koparki max 4-5 h ja u siebie i tak muszę nawieźć coś - więc zgarnę humus na bok - nawiozę najtańszego piachu i przykryję go cienką warstwa ziemi co by mi choćby nawet trawnik nie wysychał Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 06.04.2012 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 cementowa podsypka pod ławyhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110290&d=1333727983ustawione akrohttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110289&d=1333727983zalane ławyhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110284&d=1333727983zalane ławy 2http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110285&d=1333727983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 06.04.2012 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Na koniec przedstawiam najważniejszy aktualnie obiekt, bez którego nie może obyć się zadna budowa. Powstał w zeszłym roku i cieprliwie czekał aż okaże się potrzebny http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110292&d=1333727983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 06.04.2012 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witaj Konrad Jesteś szybszy niż błyskawica Wybrana ziemia bedzie z całą pewnoscią wykorzystana - I klasa ziemi, natomiast ponizej humusu to glina i jej już właściwie powoli się pozbywamy - chętnych nie brakuje. Bardzo się cieszę, że udało się wylać przed świetami przynajmniej ławy, we wtorek pójdą fundamenty i czeka nas miesięczna przerwa technologiczna, a póżniej izolacja i zawożenie piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 25.04.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Fundamenty wylane i pomalowane dwukrotnie- zyskały śliczną czarną sukienkę. W ocenie mojego męża nieco za "lekką", nasi fachowcy będą musieli pomalować je jeszcze raz.A póki co rozglądam się za XPS do ocieplenia. Czas najwyższy dokonać zakupu, na lokalnych składach tylko na zamówienie, przez alle.... też trzeba czekać 7-14 dni na dostawę. Po długim weekendzie kontynuujemy prace - zasypywanie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 17.05.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Po dłuższej nieobecności, znowu jestem. Czas najwyższy zaktualizować zaistniałe zmiany na placu boju, bo pomimo ciszy na forum na budowie cały czas coś się działo. Może tempo prac nie jest imponujące, ale najważniejsze, zeby było zrobione porządnie.A teraz to co przemawia najbardziej do czytelnika - dokumentacja fotograficzna. W pierwszej kolejności szalowanie fundamentów - tuż po świętach Wielanocnych - jak ten czas płynie!http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116366&d=1337277052 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 17.05.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Szalowanie trwało dużej niż wstępnie zakładaliśmy, natomiast samo zalewanie - przyjemność. Na fundamenty poszło nam łącznie ponad 65 m3 betonu. Wszystko poszło szybko, sprawnie, sama radość.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116365&d=1337277049 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts