Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sielanko-mania nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z dobrych wiadomości - elektryk działa ! Hydraulik przesunął się na przyszły tydzień - może to i dobrze, dwie ekipy równocześnie - mogłyby wchodzić sobie w drogę, a tak to luzik. Czekam na potwierdzenie montażu okien - po cichu marzę by nastąpiło to do połowy września.

Mamy lokalnego elektryka - wg opinii dobry. no ... mam nadzieję, że dobry. Od razu zaliczyłam wtopę myląc położenie gniazdek w kuchni i teraz są 3 do przesunięcia. A myślałam, że wszystko zostało tak dobrze ustalone.... cóż myślałam a wyszło jak zwykle. Z bramą garażową dalej myślimy - tzn mąż myśli, może jednak będzie wiśniewski. Jak już coś zamówimy to napiszę.

Dużo się dzieje, hydraulik - pruje ściany, elektryk ryje jak krecik, a jeszcze tynkarz stoi w obwodzie i tylko okien nie będzie w tym tygodniu - chyba dobrze, bo łapię zadyszkę (będą w ostatnim tygodniu września). Cieszyć się czy płakać? Może to wszystko dzieje się za szybko? Jeden z panów pociesza, że po tynkach i wylewkach będzie fajnie - można będzie realizować własne fantazję - cha, cha cha - fantazje :)

Mam nie lada zagwozdkę z bramą garażową - co sądzicie o bramie z firmy KRISPOL, typ MISTRAL z napędem SOMFY? Czy znajdzie się dobra dusza, która szepnie coś na ten temat?

Witam

Ja mam taka bramę z tym napędem (ale napędu jeszcze nie używamy) Moim zdaniem b.dobry stosunek jakości do ceny i jak na razie jesteśmy zadowoleni z wyboru. Sporo znajomych ma też Krispola i sobie chwalą a Wiśniowskiego odradził nam kolega, który nomen omen Wiśniowskim handluje. stwierdził, cytuje: "że znajomym badziewia nie będzie wciskał"

No to mnie zasmuciłaś - tutli_putli - mąż właśnie zamówił wiśniewskiego - bramę przemysłową. Cóż będzie co ma być, ta budowa to jedno pasmo wyborów, po czasie okaże się czy były słuszne.

Póki co elektrycy dalej pracują - musimy spotkać się z szefem na przegląd wykonanej instalacji, ewentualnie jeszcze ją rozbudujemy.

Zastanawiam się nad odgromieniem domu : nie wiem czy puszczać odgromnik po wszystkich kalenicach (estetyka nieco ucierpi) czy też montować jedynie cewkę - tak doradza elektryk. Jak macie u siebie? Do mnie bardziej przemawia stara metoda pomimo uszczuplenia urody dachu, w końcu nie będę stała i gapiła się na dach bez przerwy (tak mam teraz - dach wyszedł cudny) a bezpieczeństwo - najważniejsze.

Agusiazet - zdjęcia już porobione i będą, tylko muszę znaleźć trochę czasu na ich umieszczenie. Póki jest fajna pogoda to siedzimy do wieczora na budowie, robimy odwodnienie działki i chcemy ją zagospodarować przed nastaniem zimy - przynajmniej tą część za domem gdzie będzie część wypoczynkowa, ogród i sad. Mamy tak wąską działkę (po 3 ustawowe metry do granicy), że jak zagospodaruje się najbliższe otoczenie domu - obwódką to właściwie na część ogrodową nie będzie mógł dostać się tam żaden sprzęt typu - traktor, koparka itp. A jak wracamy z działki to trzeba ogarnąć mieszkanie, zająć się dziećmi i na internet nie mam już ani czasu ani ochoty a w pracy nie mam na to czasu, i tak to na ten moment wygląda. Ale zdjęcia będą - obiecuję :).

Ja myślę, że nie ma się co przejmować :) ja Ci napisałam co usłyszałam od kolegi a ręki sobie za to uciąć nie dam. Będzie dobrze - tak jak piszesz budowa to jeden ciągły kompromis i nie da się też uniknąć i tych mniej trafnych decyzji. Czasami też coś co wydawało się taką mniej trafną decyzją bywa strzałem w dziesiątkę i już mamy równowagę zachowaną. :)

oj, masz rację... tuczy, tuczy. wczoraj mąż pojechał i obfotagrafował wszystko, muszę to teraz powrzucał na fm. Ale jest już fajnie... w tym tygodniu ma nastąpić długo oczekiwana chwila montażu okien i parapetów.

Mam problem ze znalezieniem drzwi do pomieszczenia gospodarczego - problemem jest kolor - w winchesterze nie ma za bardzo wyboru - jedyną firmę, którą znalazłam jest KMT, a cena ... cóż, na razie szukam dalej.

Brama ostatecznie zamówiona, zaliczka wpłacona, montaż - druga połowa października - wg. mnie raczej początek listopada byłby własciwszy. Ale ten czas zasuwa.... normalnie nie wyrabiamy na zakrętach, a jeszcze tyle prac, które musimy zrobić przed tynkami : ścianki w łazienkach (3), luksfery w garażu, drzwi do kotłowni/pomieszczenia gospodarczego. O zakończeniu prac związanych z odwodnieniem nie wspominam - mąż stara się, ale czas niestety nie jest z gumy, jeszcze trochę przed nim.