Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wymianą pieca gazowego....

bajros

Recommended Posts

Witam,

pacjent: mieszkanie w kamienicy 1927r,na parterze, powyżej jeszcze 2 mieszkania.

Piec gazowy obecnie w piwnicy, pod łazienką. Piec z otwartą komora spalania, nawiew powietrza, bez wentylacji grawitacyjnej (wiem, niezgodnie z prawem, ale taki stan zastałem).

Planuję wymienić piec na taki z zamkniętą komora spalania, kondensacyjny. I tu pojawia się problem.

Na 3 mieszkania mamy 6 kominów. 3 zajęte na spaliny z każdego mieszkania. 3 pozostałe jako grawitacja dla kuchni i łazienek w 3 mieszkaniach (I-obsługuje 3 kuchnie,II-obsługuje 2 łazienki-w tym moją, III - łazienkę sąsiadki na 2 piętrze).

Chcę piec zostawić w piwnicy (niemożliwe wg. kominiarza) lub przenieść do łazienki. Kominiarz dziś stwierdził, że nawet przeniesienie do łazienki nie jest możliwe, ponieważ powinienem mieć wentylację grawitacyjną, ale tylko przypisaną do mojego mieszkania (a dzielę"kratkę" z sąsiadką).

Czy jest jakaś możliwość, a może przepis prawny, który pozwoli mi na montaż pieca w łazience - muszę piec zmienić, na lepszy, bezpieczniejszy, a Kominiarz robi mi problemy ;(

Czy ktoś z Was ma wiedzę na taki temat, może doświadczenia, a może wykonuje takie instalacje w Opolu (wciąż szukam wykonawcy ;)

Czy jest jakaś możliwość, a może przepis prawny, który pozwoli mi na montaż pieca w łazience - muszę piec zmienić, na lepszy, bezpieczniejszy, a Kominiarz robi mi problemy ;(

Nie ma takiego przepisu. Robiąc modernizację musisz spełnić dzisiejsze wymagania. Czyli albo dobudować komin albo zastosować ogrzewanie prądem.