ArtMedia 25.05.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2002 Witam serdecznie. Czy ktoś z Was orientuje się czy wyczystka kanału spalinowego od kotła gazowego może znajdować się w przylegającym do kotłowni garażu? To samo z odprowadzeniem skroplin i w sumie z kanałem spalinowym i wentylacyjnym, ale te doprowadzę sobie rurą "spiro". Kocioł miałby znajdowac się tuż obok za ścianą, tak więc długość rur nie przekroczyłaby pewnie 0,5 - 1 m.Tylko co na to przepisy i kominiarze? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 25.05.2002 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2002 Instalowania w garażu wyczystek zabrania Prawo Budowlane, a konkretnie rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie -(par.281.1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.05.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2002 Jak postawiałem kominy, a jeszcze przed dachówką, to zawołałem kominiarza i odpytałem czy mogę dać wyczystkę od kominka na stryszku (niewysoki) czy wyłaz na dach oraz czy może być pod piecem w kotłowni. Wszystko mi przyklepał. Polecam take rozpoznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 26.05.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2002 Frankai, wyczystka jest do wybierania sadzy po czyszczeniu komina i musi być na dole szybu kominowego. Na górze są instalowane tylko otwory rewizyjne (których nawet przepisy nie wymagają) dla wygody kominiarzy - żeby nie musieli chodzić po dachu. Swoją drogą architekci mogliby pamiętać projektując budynki o przepisach prawa budowlanego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.05.2002 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Ja mam dokładnie ten sam problem z kominem od kominka, komin do pieca gazowego w moim przypadku nie stanowi problemu.W przypadku kominków chyba wszyscy stają przed podobnym problemem. Jak zamontować wyczystkę komina po tej samej stronie co kominek. Przecież ustawienie i zabudowanie kominka skutecznie uniemożliwi dostęp do wyczystki. U mnie wyczystka jest zaplanowana po drugiej stronie ściany pod biegiem schodów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 27.05.2002 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Krzysztof, jeśli sąsiednie pomieszczenie może mieć wyczystkę, nie ma sprawy. Wyczystka może być też kondygnację niżej (jak ktoś ma piwnicę oczywiście), moze być też w formie szuflady wbudowana w obudowę poniżej paleniska, np. we wnęce na drewno pod paleniskiem - oczywiście podłoga "pod" i przed kominkiem musi być niepalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts