Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usytuowanie budynku względem granicy działki.

Recommended Posts

W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie istnieje następujący zapis:

§ 12.

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m

od granicy z sąsiednią działka budowlana lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

Interesuje mnie interpretacja podpunktu drugiego. Mianowicie jaki rozmiar działki upoważnia do starania się o możliwość przybliżenia budynku do granicy działki? Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem uzyskania zgody na przybliżenie bryły budynku do granicy działki na odległość mniejszą niż 3m?

Gość Konto usunięte_12*
Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem uzyskania zgody na przybliżenie bryły budynku do granicy działki na odległość mniejszą niż 3m?

Tak, miałem ten problem. W Wydziale Architektury Starostwa Powiatowego nie znalazłem nikogo, kto byłby gotów wziąć taką zgodę na "własną głowę". Tę indolencję urzędniczą przecięła dopiero zgoda Ministerstwa Infrastruktury w odpowiedzi na moją prośbę o odstępstwo. Tę zgodę otrzymałem po ok. 3 tygodniach od wysłania pisma (oczywiście za pośrednictwem w/w Wydz. Architektury, bo tak stanowią przepisy).

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Chodziło o możliwość rozbudowy istniejącego budynku, który poza tym stał "ukośnie" do granicy działki.

Szerokość działki - 20 m, długość - 50.

W najwęższym miejscu było 0,5 m (odległości granicy od istn. budynku) a w najszerszym - ok. 2 m.

W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie istnieje następujący zapis:

§ 12.

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m

od granicy z sąsiednią działka budowlana lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

Interesuje mnie interpretacja podpunktu drugiego. Mianowicie jaki rozmiar działki upoważnia do starania się o możliwość przybliżenia budynku do granicy działki? Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem uzyskania zgody na przybliżenie bryły budynku do granicy działki na odległość mniejszą niż 3m?

Dotyczy działki o szerokości 16 metrów i mniej.

Ale zgodę na przybliżenie się do granicy może też wydać ministerstwo (poprzez gminę)

Ale zgodę na przybliżenie się do granicy może też wydać ministerstwo (poprzez gminę)

Mnie bardziej interesuje pozwolenie na przybliżenie dopiero powstającego domu do działki na której nie ma jeszcze budynku. Czy jeżeli działka ma więcej niż 16 m MI przychyla się do wniosków? Ma ktoś doświadczenie?

Gość Konto usunięte_12*
Mnie bardziej interesuje pozwolenie na przybliżenie dopiero powstającego domu do działki na której nie ma jeszcze budynku. Czy jeżeli działka ma więcej niż 16 m MI przychyla się do wniosków?

Potrzebne wysoce przekonywujące uzasadnienie :D

Mnie bardziej interesuje pozwolenie na przybliżenie dopiero powstającego domu do działki na której nie ma jeszcze budynku. Czy jeżeli działka ma więcej niż 16 m MI przychyla się do wniosków? Ma ktoś doświadczenie?

Przychyli albo nie przychyli. Nikt nie odpowie Ci na to pytanie.