bluenet 08.02.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie istnieje następujący zapis:§ 12.3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 mod granicy z sąsiednią działka budowlana lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki. Interesuje mnie interpretacja podpunktu drugiego. Mianowicie jaki rozmiar działki upoważnia do starania się o możliwość przybliżenia budynku do granicy działki? Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem uzyskania zgody na przybliżenie bryły budynku do granicy działki na odległość mniejszą niż 3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem uzyskania zgody na przybliżenie bryły budynku do granicy działki na odległość mniejszą niż 3m? Tak, miałem ten problem. W Wydziale Architektury Starostwa Powiatowego nie znalazłem nikogo, kto byłby gotów wziąć taką zgodę na "własną głowę". Tę indolencję urzędniczą przecięła dopiero zgoda Ministerstwa Infrastruktury w odpowiedzi na moją prośbę o odstępstwo. Tę zgodę otrzymałem po ok. 3 tygodniach od wysłania pisma (oczywiście za pośrednictwem w/w Wydz. Architektury, bo tak stanowią przepisy). Pozdrawiam Edytowane 8 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 08.02.2012 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedź. Jaki powód podałeś w piśmie do MI. Jakie wymiary ma Twoja działka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.02.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Chodziło o możliwość rozbudowy istniejącego budynku, który poza tym stał "ukośnie" do granicy działki.Szerokość działki - 20 m, długość - 50.W najwęższym miejscu było 0,5 m (odległości granicy od istn. budynku) a w najszerszym - ok. 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.02.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie istnieje następujący zapis: § 12. 3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działka budowlana lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo 2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki. Interesuje mnie interpretacja podpunktu drugiego. Mianowicie jaki rozmiar działki upoważnia do starania się o możliwość przybliżenia budynku do granicy działki? Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem uzyskania zgody na przybliżenie bryły budynku do granicy działki na odległość mniejszą niż 3m? Dotyczy działki o szerokości 16 metrów i mniej. Ale zgodę na przybliżenie się do granicy może też wydać ministerstwo (poprzez gminę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 09.02.2012 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ale zgodę na przybliżenie się do granicy może też wydać ministerstwo (poprzez gminę) Mnie bardziej interesuje pozwolenie na przybliżenie dopiero powstającego domu do działki na której nie ma jeszcze budynku. Czy jeżeli działka ma więcej niż 16 m MI przychyla się do wniosków? Ma ktoś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mnie bardziej interesuje pozwolenie na przybliżenie dopiero powstającego domu do działki na której nie ma jeszcze budynku. Czy jeżeli działka ma więcej niż 16 m MI przychyla się do wniosków? Potrzebne wysoce przekonywujące uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mnie bardziej interesuje pozwolenie na przybliżenie dopiero powstającego domu do działki na której nie ma jeszcze budynku. Czy jeżeli działka ma więcej niż 16 m MI przychyla się do wniosków? Ma ktoś doświadczenie? Przychyli albo nie przychyli. Nikt nie odpowie Ci na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 13.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 sobieradek - mógłbyś zaprezentować albo przesłać na e-mail ( [email protected] ) wzór takiego pisma do Ministerstwa? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 sobieradek - mógłbyś zaprezentować albo przesłać na e-mail ( [email protected] ) wzór takiego pisma do Ministerstwa? Sprawdzę i jeśli jeszcze nie "wyciąłem" z komputera, to przyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts