Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna z parawanem, z prysznicem, panel prysznicowy we wannie, kabina

Izabela Wawrzeń

Recommended Posts

chcę kupić wanne narożną z parawanem z jednej strony ale widze, że jest problem byłam w 3 marketach budowlanych i znalazłam jedną z plastikowym parawanem dość obskurnym ,pan z działu poinformował mnie ,że takie wanny ze szklanym parawanem kiepsko się sprzedają bo kosztują około 4 tyś ,czy ktoś może też szuka lub kupił taką wanne ?

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam wanien razem z prysznicem, widzilem 2 takie wanny w praktikerze ale szczerze jakos ich wykonania pozostawiala wiele do zyczenia, czy moze ktos doradzic ewentualnie podac jakies linki do stronek.

W Leroy jedna widziałam i nawet mnie zaskoczyła niska cena. Nie pamiętam kwoty i tez nie przyglądałam się jej za bardzo.

Szukam wanien razem z prysznicem, widzilem 2 takie wanny w praktikerze ale szczerze jakos ich wykonania pozostawiala wiele do zyczenia, czy moze ktos doradzic ewentualnie podac jakies linki do stronek.

Jeżeli jakość z Praktikera Ciebie powala to może udaj się do lepszego salonu. Nie wiem skad piszesz więc nie podam przykładowych nazw. Zawsze najlepiej iść do dobrego salonu popatrzeć i popytać, poznać temat a potem można już szukać tańszych rozwiązań - chociażby w sieci.

• 2 weeks później...

Chciałabym zainstalować w łaziennce wannę połączoną z kabiną z panelem pysznicowym. Coś takiego:

http://www.dladomu.com/files/TOSKANIA.jpg

Zastanawiam sie tylko na ile jest to wygodne rozwiązanie. Czy ta część prysznicowa nie przecieka? Jak sprawują się te hydromasaże w panelu? Może ktoś posiada podobne cudo i zechce podzielić się uwagami. Prosze również o podanie modelu, który macie u siebie.

dopisuję się do zapytania :)

koniecznie chciałabym wannę i kabinę, ale za nic w tej mojej łazience się nie zmieści :( pozostaje wersja 2w1

a może ktoś jest szczęśliwym posiadaczem czegoś podobnego, ale w opcji kiedy cała kabina jest dość duża, zabudowana i w środku ma wannę - coś w tym stylu

http://images33.fotosik.pl/300/2422082e594b7baa.jpg

Jeśli chodzi o te konstrukcje, koniecznie obejrzyj ją przed zakupem - samo dotkniecie rączek i otworzenie drzwi już zniechęca do zakupu. Niech sprzedawca uruchomi ten lub podobny model - polej wodą ze słuchawki prysznicowej po ściankach bocznych i przednich - mnóstwo wycieków gwarantowane. Wanna z tych modelach jest wykonana z ABSu, podobnie jak tylny panel - z dobrego akrylu sanitarnego nie da się formowac pewnych ostrych krawędzi, więc można na pierwszy rzut oka poznać co to za materiał.

W związku z powyższym jeszcze raz powtórzę - nie kupowac bez obejrzenia i uruchamiania - to chińszczyzna i trzeba podjąć decyzję po samodzielnym obejrzeniu danego towaru, bez zapewnien ze strony sprzedawcy o bardzo wysokiej jakości wykonania.

To tyle na temat przedstawionego zdjęcia.

Kabiny z wanną sprawdzają się o ile są dobrze wykonane i stabilne. Jeśli dany model z wanną powiedzimy 170x85x220cm (hydromasaż w wannie oraz kabinie, wszelkiego rodzaju dodatkowe wyposażenie) waży 100 - 130kg, omijać szerokim łukiem - z pewnością użyto cienkiego szkła i mnóstwa ABSu co nie wróży nic dobrego - taka wanna będzie działala jak tuba wprowadzając do wnętrza mnóstwo odgłosów zupełnie zbędnych - w kąpieli chcemy się relaksować a nie słuchać buczenia pracujących pomp.

Pozdrawiam,

Grzesiek

wielkie dzięki za uwagi!

ten model to chyba faktycznie chińszczyzna :-? oglądałam go w castoramie (obawiam się, że tam nie byłoby możliwości sprawdzenia jej w praktyce, no chyba, że cichaczem przyniosę tam kilka wiaderek wody i zacznę próbować jak nikt nie będzie patrzył :lol: :wink: )

ale, ale! sprawa, jak to zwykle bywa, rozbija się o kasę - porządne modele, wykonane z dobrych materiałów to koszt naprawdę duuuży, w przypadku tej chińszczyzny nie jest jeszcze tak tragicznie, a co do ciężaru - dzięki za informacje, bo nawet nie wiedziałam, że te lepsze z założenia będą ważyć więcej!

powiem szczerze, że mam zabitego niezłego klina, bo za nic nie zmieszczę osobno kabiny i wanny, a kolei wanna z parawanem jakoś nie bardzo mi się podoba...

pozdrawiam!

beata

• 4 months później...

Dobry wieczór

Mam nielada dylemat. Wymieniam wannę i chciałbym również mieć prysznic. Zastanawiałem się nad parawanem , ale po obejrzeniu ich w sklepie stwierdziłem że nie są warte pieniędzy , które za nie żądają. Kotara foliowa czy inne tego typu też raczej odpadają. Co myślicie o kupieniu kabiny prysznicowej za 100-200 PLN rozmontowaniu jej , i połaczeniu zamiast w kwadrat to na prosto i zamontowaniu jako suwanych drzwi na brzegu wanny?

Miałbym wtedy prysznic ok 70 cm szeroki i ok 170 długi. A może są takie suwane drzwi a ja o tym nie wiem i kombinuję?

Acha jeszcze jedno , wanna stoi przy oknie(oczywiście będzie podczas kąpieli zasłonięte roletą , ale czy nic się oknu nie stanie- okno plastikowe)

Może ktoś z Was miał już podobne doświadczenia i zechciałby się nimi podzielić?

Z góry dziękuję

Iacek, większość kabin ma na krawędziach specjalne profile (alu albo pvc), które dają sztywność, szczelność i jednocześnie wymuszają kąt złożenia poszczególnych tafli/szyb. Przy Twoim pomyśle musiałbyś z tych profili zrezygnować - jak więc chciałbyś łączyć poszczególne tafle ze sobą?