Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmm pomysl oryginalny, ale za 200-300zł kupisz już najtańszy "parawan" z własną szyną montowany na wanne..sa jeszcze takie drzwiczki pseudo harmonijkowe (składane z 5 części) mocowane do ściany i jak chcesz to rozkładasz na wanne...mają u dołu uszczelkę więc nie cieknie.

Rozumiem, że zależy Ci na kasie i wanna za ok 2-3tys z "wbudowaną kabiną" nie wchodzi w grę...choć rozwiązanie najładniejsze i najmniej nzawodne jak chodzi o uszczelnienie...

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bigbeat

Myślałem poprostu rozdzielić ten łącznik 90 stopni a szyny zostawić i to jakoś przyczepić do brzegu wanny. Nie wiem tylko jak.

witu102

Masz linka do takiego rozsuwanego parawanu z własną szyną?

Nie chcę tych podwieszanych na ścianę , uważam że nie zdają egzaminu.

Wannę już mam i musi niestety być tylko ta (brzeg ma ponad 8 cm i tam chcę wsadzić luksfery - taka żoninowa fanaberia)

Bigbeat

Myślałem poprostu rozdzielić ten łącznik 90 stopni a szyny zostawić i to jakoś przyczepić do brzegu wanny. Nie wiem tylko jak.

witu102

Masz linka do takiego rozsuwanego parawanu z własną szyną?

Nie chcę tych podwieszanych na ścianę , uważam że nie zdają egzaminu.

Wannę już mam i musi niestety być tylko ta (brzeg ma ponad 8 cm i tam chcę wsadzić luksfery - taka żoninowa fanaberia)

Nawet, jak uda Ci się "wyprostować" listwę, po której będą jeździły drzwi, to jak chcesz uszczelnić miejsca, gdzie tafle będą zachodziły na siebie (bo jak rozumiem, każda z nich będzie przesuwana oddzielnie).

No i jak zrobisz w listwie kilka torów "jazdy" - po jednym dla każdej tafli?

Myślę, że jak nawet Ci się to uda, to ilość pracy, którą włożysz, żeby w miarę ładnie to wyglądało i przy tym było funkcjinalne, będzie potworna.

Moim zdaniem nie warto się pieprzyć - ale Twoje ZOO, Twoje małpy ;)

Bigbeat

Miłabyś może jakieś alternatywne rozwiązanie powyższego problemu?

Próbuję wywąchać coś po różnych firmach z branży ale mają tylko harmonijkowe parawany na ścianę, albo drzwi , które w moim przypadku nie wchoszą w grę.

Proszę o jakieś propozycje. Roboty a jakże w bród ale inego pomysłu na razie brak....

Iacek

widzę że masz taki sam dylemat jak ja kilka lat temu :lol: :lol: :lol:

To co mi się podobało to było strasznie drogie, po głębokiej analizie zrobiłem zwykłą kotarkę za kilka zł, wymieniam jak mi się znudzi i po problemie :wink:

Nie wiem czy przerabianie taniej kabiny ma sens, ale to jest indywidualna sprawa.

Zdradzę Ci może tylko moje rozwiązanie jakie zastosowałem u siebie, mam dwie baterie:

jedna na ścianie tylko do prysznica, jest to bateria prysznicowa, druga na innej ścianie z dłuższą wylewką do wanny :wink:

Takie rozwiązanie zdaje egzamin polecam.

Zezo

Najbardziej pasowałyby do mojej mikro łazienki rozsuwane drzwi . Wyobraźmy sobie takie od prysznica kwadratowego , tylko połówka. Plastikowe bo nie mam za dużo kasy na takie ze szkła hartowanego.

Co do kotary, użytkowałem takie cuś jak bylem w jakimś hotelu na zachodzie.

Masakra , nie chcę tego znać - bez urazy może u Ciebie to funkcjonuje i jest ok.

Swoją drogą , widziałeś gdzieś takie drzwi o jakich pisałem?

No nic

Trzeba będzie pokombinować.

Swoją drogą jak myślicie dlaczego to cholerstwo takie drogie?

Nawet 1500 za dwa kawałki plastiku, prowadnice uszczelki.

Potrafiłbym zrozumieć ten za 500-600.

Serdeczne dzięki za porady i życzę stosunkowo udanego wieczoru :lol:

Hej

Fajny pomysł , ale znalazłem również cos pod tytułem roleta prysznicowa. Teraz mam dylemat , jak będe na czasie przeanalizuje wszystkie za i przeciw zrobię co trza i sfotografuję

Dzięki za porady

Wto, 18 Listopad 2008 19:32

Witam

Odnośnie tych rolet znalazłem linkę

http://www.roleta-prysznicowa.com/

lub na allegro

http://allegro.pl/item485079906_praktyczna_roleta_prysznicowa_do_kazdej_lazienki.html

Jeszcze nie kupiłem , ale lada dzień to zrobię.

Pomysl fajny z tym, ze nie mam przekonania do siedliska dla wolgoci, plesni, grzybow czy co tam jeszcze.

Ze niby jak.... biore prysznic i co? I zwijam do gory i po sprawie?

Cos to nie halo.

a co z mokra zwinieta kurtyna, cala wilgoc w niej zostaje, zaczyna z czasem smierdziec (to oczywiste) a w dodatku pewnie i sznurek jej w tym towarzyszy... generalnie to szukalbym innego rozwiazania.

Wlasciwie to nie trzeba daleko szukac bo magpie101 je przedstawila.

Moja siostra tez ma taka szklana scianke i tez sobie chwali.

[edit] 21.11.2008

Znalazlem firme ktora robi m.in. takie prysznicowe rzeczy (parawany szklane) :)

http://www.kabinyprysznicowe.pl/szkolka.htm

a dlaczego twoim zdaniem parawany sa niewarte swojej ceny? Ja kupilam niedrogi parawan z firmy Aquaform i żałuję że nie wziełam dwuskrzydlowego ;)

Moim zdaniem taki przesuwny, który miałby prowadnice na dole jest niepraktyczny - raz że brud się zbiera dwa jak tu wejść do wanny czy usiąść na brzegu??? Każde rozwiązanie ma jakieś minusy,a parawany wcale zle nie są...

http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=parawan+nawannowy

• 3 months później...

Witam.

Jako że z moim mężczyzną mamy odmienne zdania co do sposobu kąpieli (ja wieczorne wylegiwanie się w wannie, on poranny szybki prysznic), a niestety łazienka jedna i do tego mała, postanowiliśmy zamontować wanne z takim parawanem, tzn boczną szybką...

no i właśnie chciałam się dowiedzieć czy ktoś takową posiada... czy sprawdza się, czy też jest to raczej nietrafiona inwestycja...?

byłabym wdzięczna równiez za jakieś zdjęcia :lol:

pozdrawiam

ja mam. postaram się jutro wrzucić foty.

nie chciałam w dolnej łazience robić prysznica, bo mało miejsca. w górnej postanowiliśmy zrobić wannę z parawanem, ale zrezygnowaliśmy z takiej gotowej z kabiną, bo to wielkie krowy, a kabina pod skos nie wchodzi. no i pół łazienki zajmuje takie wannisko. kupiliśmy szklany parawan i płytkarz nam domontował do ściany.

ja rzadko korzystam z prysznica, kiedy mogę wyleżeć się w wannie. ale mąż narzeka, że trochę mało miejsca manewru. no i trochę ciekło na początku, ale wystarczy przesunąć nieco uszczelkę i połączenie parawan-płytka jest szczelne.

zdjęcia wrzucę jutro.