Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna z parawanem, z prysznicem, panel prysznicowy we wannie, kabina

Izabela Wawrzeń

Recommended Posts

Witam.

Opisze mój pomysł. Moja łazienka (w bloku) ma jedynie 5,3 m2. Dla komfortu poruszania się po łazience optymalnie było by wstawić kabinę i już, ale domownicy lubią czasami poleżeć w pianie (solo lub w parach), dlatego wybór padł na wanne z możliwością adaptacji jej na codzienny szybki prysznic. Pomijając wanny za bajońskie kwoty ściśle zaprojektowane by spełniać taką rolę, poszukiwaliśmy dużej wanny, żeby można było "wyciągnąć nogi" :D leżąc wygodnie, a że mam 190 cm, wybór padł na wannę RIHO Ottawa 180x80 (długość - ja to nazywam dna wanny: 127 cm)

Jej kształt, tj. jeden krótki bok prawie "pionowy" dosunięty do ściany / łazienka ma akurat wnękę 2,03 x 0,85 na wanne - plus parawan szklany i prysznic jak się patrzy. Drugi koniec wanny zapewnił by komfortowe leżenie z mojito :lol: w ręku. Wanna ma korek spustowy na środku, więc odpada problem "wchodzenia korka tu i tam" przy użytku dwóch osób :) Druga osoba nie poleży tak wygodnie, ale to ma być kompromis, bo np. model Lusso (także firmy Riho) ma dwa piękne miejsca do leżenia, ale model Ottawa ma lepsze zastosowanie jako szybki prysznic (w pakiecie ze szklanym parawanem). Tak mi się wydaje. Dlatego zwracam się do Was, jestem amatorem z wyobraźnią jeśli chodzi o aranżację łazienki, więc doświadczenie forumowiczów może coś fajnego podpowiedzieć.

Może ktoś z Was spotkał się z takim zastosowaniem tej wanny lub ma inne ciekawe propozycje.....

Jeśli chodzi o kształty omawianych wanien to http://www.riho.pl

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałbym się jeszcze podzielić jednym spostrzeżeniem, mianowicie odnoszę wrażenie, że w modelu Ottawa Riho, jej kształ jest raczej dostosowany do baterii wannowej umieszczonej na jej krótszym boku, tam gdzie jest prawie "pionowa" ścianka, bo na dłuższej krawędzi bez odpływu jest dodatkowe przetłoczenie co powodowało by, iż kran baterii musiał by być niestandardowo długi by ładnie nalewać wodę. Natomiast w modelu Lusso, bataria raczej pasuje na jej dłuższym boku naprzeciwko odpływu, tak będzie u mnie w łazience właśnie.

Zatem jest to (jeśli moje spotrzeżenie jest słuszne) argument za modelem Lusso.

Proszę o recenzje moich myślowych fantazji :)

Też się zastanawialam nad tymi modelami RIHO. Ostatecznie jednak wygrała wanna Aquaform Linea. Sprawiedliwie sie w niej siedzi bo jest prosta, z dwóch stron identycznie scięta, odpływ i bateria na środku a szeroka obudowa z gk pozwala na odlożenie tam nawet tacy z pieczonym indykiem... (gdyby zaszła konieczność). I parawan mieli do kompletu pasujący:)

• 2 months później...

Odkurzę trochę temat.

Poszukuję szklanego dwuczęściowego parawanu. W pierwszej kolejności wybór padł na Koło Niven, ale jakoś ciężko go ostatnio dostać. W jednym ze sklepów miałem propozycję, by kupić parawan Dolphi, który rzekomo jakościowo jest bardzo zbliżony do Koła, a jest prawie 1000 zł tańszy.

Więc w tej chwili mam dylemat:

- Dolphi Torrenta (najtańszy, ale nie jestem co do niego pewien)

- Koło Niven (cena średnia, ale ciężko go teraz dostać)

- Huppe 2003 (najdroższy, ale czy warto dopłacić?)

Niestety ni widziałem żadnego z tych konkretnych parawanów na żywo, bo o dziwo nie tak łatwo znaleźć tego typu ustrojstwa w stacjonarnym sklepie :/

Dlatego też piszę tutaj z prośbą o komentarze co do jakości wymienionych przeze mnie parawanów.

Pozdrawiam!

My mamy parawan Huppe ale taki http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=2032294 Mogę go polecić :D

Przez chwilę się nad nim zastanawiałem, ale zależy mi, aby można go było złożyć do jednej części - a wówczas wypadałoby, by części były równe.

W tym jak rozumiem można manipulować tym dużym skrzydłem? A jaką szerokość ma mniej więcej pierwsza część?

ja 'na żywo' parawany widziałam w sklepach Praktikera. i z pewnością wybiorę któryś stamtąd, bo były nawet tańsze niż te, które znalazłam gdzieś w necie.

a nie uśmiecha mi się płacić paru tysięcy za kawałek szyby :roll:

A widziałaś tam któryś z wymienianych przeze mnie? Ew. jakieś porządnie wykonane z hartowanego szkła? Pytam, bom ciekawy, może będę musiał się tam wybrać.

Ja ostatnio odwiedziłem Leroy Merlin i parawany, które tam zobaczyłem wyglądały zdecydowanie zniechęcająco.

• 5 months później...

Też mi się wydaje, że instalowanie dwóch wanno-pryszniców to zbędne koszty.

Zresztą większość moich znajomych czy rodziny, która ma domki jednorodzinne w jednej łazience ma wanne, a w drugiej prysznic.

Tak jest najlepiej i najtaniej. I ja bym wprowadziła takie rozwiązanie.

• 3 weeks później...
Czy ktoś posiada taka prysznico-wannę? Do tej pory miałam prysznic, w drugiej łazience wannę, ale po przeprowadzce będę mieć 1 łazienkę i na pewno nie zmieści się tam i prysznic, i wanna. A jako, że chcę mieć obie te rzeczy to pomyślałam o takiej kabinie całej. Tylko nie wiem tak naprawdę jak to się sprawdza w rzeczywistości? Ostatecznie kupię samą wannę ze ścianką, żeby nie chlapać po całej łazience. Aczkolwiek te 2 w 1 mnie kusi:)

testowałam takie rozwiązanie u swojej przyjaciółki - podczas odwiedzin i w kilku hotelach

jest ok, koniecznie z parawanem szklanym, składanym, jest co prawda trochę droższy, ale warto

jest jedno małe ale. Gdy brałam kąpiel z parawanem, ma się poczucie nieco zamkniętej przestrzeni, bo parawan do końca się nie zamyka

jesli natomiast chcesz mieć i wannę i prysznic to jest super rozwiązanie, nie cierpię na przykład domów, gdzie jest tylko wanna - wykąpanie się w niej zajmuje wieki -z założenia kąpiel trwa dlugo, a branie prysznica kucając - żeby tylko nie pochlapać okolic wanny, jest bardzo uciążliwe

ja sama mam tylko brodzik, bo u mnie łazienka jest za mała na wannę - 1,4 m szerokości wnęki to nic, nawet nóg bym nie rozprostowała, więc u mnie wanna jest bez sensu

generalnie opcjom 2w1 mówię tak