Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec CO - stal 1.4404 - jaka grubośc wkładu

PliP

Recommended Posts

Przede mną jak i przed wieloma użytkownikami domów z czasem staje problem komina.

Prawdą jest iż lepiej jest zapobiegać niż później naprawiać.

Dlatego też zacząłem rozglądać się za wkładem kominowym do Pieca CO opalanego węglem oraz drewnem.

Dostałem oferty na wkłady kominowe ze stali 1.4404.

Grubość tych wkładów to 0,8mm lub 1,0mm.

Różnica w grubości wynosi 0,2mm. Różnica w cenie dla 8 metrowego komina to około 400zł.

Dlatego tez mam pytanie. Jaka grubość ścianek wkładu i dlaczego?

Przede mną jak i przed wieloma użytkownikami domów z czasem staje problem komina.

Prawdą jest iż lepiej jest zapobiegać niż później naprawiać.

Dlatego też zacząłem rozglądać się za wkładem kominowym do Pieca CO opalanego węglem oraz drewnem.

Dostałem oferty na wkłady kominowe ze stali 1.4404.

Grubość tych wkładów to 0,8mm lub 1,0mm.

Różnica w grubości wynosi 0,2mm. Różnica w cenie dla 8 metrowego komina to około 400zł.

Dlatego tez mam pytanie. Jaka grubość ścianek wkładu i dlaczego?

Kol. Żadna z tych grubości nie nadaje się do pieca CO na WĘGIEL.Do drewna wystarczy 0,6mm.

Dlaczego ?- Mendelejew(przy węglu) zeżre każdą stal, jak nie wcześniej to później.

Jeżeli już to ceramika. Pzdr Rik.

Kol. Żadna z tych grubości nie nadaje się do pieca CO na WĘGIEL.Do drewna wystarczy 0,6mm.

Dlaczego ?- Mendelejew(przy węglu) zeżre każdą stal, jak nie wcześniej to później.

Jeżeli już to ceramika. Pzdr Rik.

Trafiłeś w dziesiątkę ! Rik., jestem z Ciebie dumny ...:D