Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam taki problem. Chcę połączyć dwa mieszkania w pionie w starej kamienicy. U mnie różnica poziomów to jakieś 360 cm łącznie z grubością stropu, a od podłogi do sufitu 330 cm. Myślałem o schodach kręconych, tylko wtedy aby zwiększyć otwór trzeba by podłożyć pod belki dwuteownik i skrócić jedną belkę nośną. Z moich obliczeń wyszło mi że schody miałyby 21 stopni po 17 cm wysokości. Zależy mi na małych schodach bo to przejście z pokoju, który nie jest za duży 16m2. W załączniku kilka obrazów jak to wygląda.

Najlepszym wyjsciem dla mnie byłoby zrobienie schodów w taki sposób abym nie musiał ciąć belki nośnej tylko zmieścic się pomiędzy tymi belkami czyli otwór w podłodze 100 x 200 cm. Tak jak na obrazkach.

Jak rozwiązać ten problem, jakie schody były by najlepszym rozwiazaniem ?

Obrazki przedstawiają szkielet stropu drewnianego bez nabitych desek podłogowych i sufitowych.

Schody_01.jpg

Schody_02.jpg

Schody_03.jpg

Edytowane przez Mayki
zapomniałem dopisać pytania
Bez cięcia belki się nie obejdzie . Gdy powiększysz otwór do rozmiaru 2,8 m x 2 m wejdą ci schody drewniane policzkowe gietę o rzucie na planie łuku . Takie schody są bardzo efektowne i wygodne . Schody kręcone zabiegowe zajmą mniej miejsca 2 m x 2 m , lecz nie są wygodne . Tak czy owak będziesz musiał ciąć tą belkę moim zdaniem .

Kuna, dzięki za odpowiedz. Zrobiłem taki wstępny projekt przy otworze 170x160cm. Ale widze ze całą konstrukcję warto jeszcze obrócić o jakieś 25 stopni w lewo . Schody raczej niewygodne - belka do przestawienia. Będe kombinował dalej.

Na obrazkach strop podparty dwuteownikiem.

Schody_04.jpg

Schody_05.jpg

Schody_06.jpg

Schody_07.jpg

Mayki uważam , że sobie poradzisz . Jeżeli nie będziesz mocno obciążał stropu to ten dwuteownik nie jest konieczny . Wystarczy podeprzeć tą belkę do ucięcia i po ucięciu połączyć ją poprzecznie nową belką z dwoma sąsiednimi belkami . Myślę , że takie rozwiązanie będzie bardziej estetyczne . Te twoje schody są naprawdę małe . Kojarzą mi sie z tajnym przejściem w zamku . Wystarczy je u góry obudować szafą , na dole podobnie . Patrząc na wizualizację już mam klaustrofobię -:))) .

Możesz napisać jakiego programu używasz ?

Zrobiłem tak jak poradziłeś - czy o to chodziło? Jednak dla pewności wolę dać ten dwuteownik dlatego że być może w przyszłości schody pociągnę jeszcze wyżej na poddasze, a kamienica ma ponad 100 lat, więc to tak dla spokojnego snu :).

Udało mi się uzyskać otwór 230 x 160. Mogę jeszcze przesunąć ściankę działową i uzyskać 230 x 200. Czy przy takiej dziurze można coś sensownego zrobić?

Zgadzam się te kręcone co zrobiłem, to porażka i brak możliwości wniesienia jakiegoś większego mebla :).

Soft na jakim pracuje to Rhinoceros. Na programie pracuję już 7 lat i projektuje w nim różne rzeczy - małe i duże, a schody - nie znam się na tym :).

Schody_08.jpg

Schody_09.jpg

Schody_10.jpg

Schody_11.jpg

Schody można zrobić nie wycinając belki pozostając przy otworze 100x200 lub lepiej 100x230 cm. Schody będą miały trzy zabiegi.Pierwszy zabieg od drzwi na dole równolegle do otworu /belek/ w stropie,drugi zabieg po ścianie prostopadle do otworu /belek/ i trzeci zabieg w otwór.Robiłem schody w pomieszczeniu 380x220 gdzie drzwi otwierały się do środka pomieszczenia i na wysokość 300 cm, wyszły dwa zabiegi.W tym samym budynku ruszyłem podporę belek stropowych i był problem.Gdyby były wymiary ścian mógłbym to rozrysować.
Uważam,że nie należy wycinać belki i pozostać przy otworze 100x200 a najlepiej 100x230 między belkami. Należy zrobić schody zabiegowe - trzy zabiegi.Nie znam wymiarów pomieszczenia ale bazując na otworze 100x 230 zrobiłem szkic i wychodzi.Robiłem schody w pomieszczeniu 230x380 wysokość 300 cm i drzwi otwierane do środka.
W pomieszczeniu na dole na ścianie z przejściem będzie kominek. Rozmiary pomieszczenia to 5 x 3,5 m. na górze trochę szerzej 5,2 x 3,7 m. różnica wynika z tego że dolne mury sa grubsze jak te wyżej. Wysokość do pomieszczenia razem z grubością stropu to 3,6m. Grubość stropu 30 cm. Jak ktoś z Was zasugeruje jakiś projekt, to spróbuję go wyrysować.

Schody_12.jpg

Schody_13.jpg