Mayki 09.02.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Witam, mam taki problem. Chcę połączyć dwa mieszkania w pionie w starej kamienicy. U mnie różnica poziomów to jakieś 360 cm łącznie z grubością stropu, a od podłogi do sufitu 330 cm. Myślałem o schodach kręconych, tylko wtedy aby zwiększyć otwór trzeba by podłożyć pod belki dwuteownik i skrócić jedną belkę nośną. Z moich obliczeń wyszło mi że schody miałyby 21 stopni po 17 cm wysokości. Zależy mi na małych schodach bo to przejście z pokoju, który nie jest za duży 16m2. W załączniku kilka obrazów jak to wygląda. Najlepszym wyjsciem dla mnie byłoby zrobienie schodów w taki sposób abym nie musiał ciąć belki nośnej tylko zmieścic się pomiędzy tymi belkami czyli otwór w podłodze 100 x 200 cm. Tak jak na obrazkach. Jak rozwiązać ten problem, jakie schody były by najlepszym rozwiazaniem ? Obrazki przedstawiają szkielet stropu drewnianego bez nabitych desek podłogowych i sufitowych. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Mayki zapomniałem dopisać pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 09.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Bez cięcia belki się nie obejdzie . Gdy powiększysz otwór do rozmiaru 2,8 m x 2 m wejdą ci schody drewniane policzkowe gietę o rzucie na planie łuku . Takie schody są bardzo efektowne i wygodne . Schody kręcone zabiegowe zajmą mniej miejsca 2 m x 2 m , lecz nie są wygodne . Tak czy owak będziesz musiał ciąć tą belkę moim zdaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mayki 10.02.2012 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Kuna, dzięki za odpowiedz. Zrobiłem taki wstępny projekt przy otworze 170x160cm. Ale widze ze całą konstrukcję warto jeszcze obrócić o jakieś 25 stopni w lewo . Schody raczej niewygodne - belka do przestawienia. Będe kombinował dalej. Na obrazkach strop podparty dwuteownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 11.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Mayki uważam , że sobie poradzisz . Jeżeli nie będziesz mocno obciążał stropu to ten dwuteownik nie jest konieczny . Wystarczy podeprzeć tą belkę do ucięcia i po ucięciu połączyć ją poprzecznie nową belką z dwoma sąsiednimi belkami . Myślę , że takie rozwiązanie będzie bardziej estetyczne . Te twoje schody są naprawdę małe . Kojarzą mi sie z tajnym przejściem w zamku . Wystarczy je u góry obudować szafą , na dole podobnie . Patrząc na wizualizację już mam klaustrofobię -)) . Możesz napisać jakiego programu używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mayki 12.02.2012 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Zrobiłem tak jak poradziłeś - czy o to chodziło? Jednak dla pewności wolę dać ten dwuteownik dlatego że być może w przyszłości schody pociągnę jeszcze wyżej na poddasze, a kamienica ma ponad 100 lat, więc to tak dla spokojnego snu . Udało mi się uzyskać otwór 230 x 160. Mogę jeszcze przesunąć ściankę działową i uzyskać 230 x 200. Czy przy takiej dziurze można coś sensownego zrobić? Zgadzam się te kręcone co zrobiłem, to porażka i brak możliwości wniesienia jakiegoś większego mebla . Soft na jakim pracuje to Rhinoceros. Na programie pracuję już 7 lat i projektuje w nim różne rzeczy - małe i duże, a schody - nie znam się na tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 12.02.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Schody można zrobić nie wycinając belki pozostając przy otworze 100x200 lub lepiej 100x230 cm. Schody będą miały trzy zabiegi.Pierwszy zabieg od drzwi na dole równolegle do otworu /belek/ w stropie,drugi zabieg po ścianie prostopadle do otworu /belek/ i trzeci zabieg w otwór.Robiłem schody w pomieszczeniu 380x220 gdzie drzwi otwierały się do środka pomieszczenia i na wysokość 300 cm, wyszły dwa zabiegi.W tym samym budynku ruszyłem podporę belek stropowych i był problem.Gdyby były wymiary ścian mógłbym to rozrysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 12.02.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Uważam,że nie należy wycinać belki i pozostać przy otworze 100x200 a najlepiej 100x230 między belkami. Należy zrobić schody zabiegowe - trzy zabiegi.Nie znam wymiarów pomieszczenia ale bazując na otworze 100x 230 zrobiłem szkic i wychodzi.Robiłem schody w pomieszczeniu 230x380 wysokość 300 cm i drzwi otwierane do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mayki 13.02.2012 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 W pomieszczeniu na dole na ścianie z przejściem będzie kominek. Rozmiary pomieszczenia to 5 x 3,5 m. na górze trochę szerzej 5,2 x 3,7 m. różnica wynika z tego że dolne mury sa grubsze jak te wyżej. Wysokość do pomieszczenia razem z grubością stropu to 3,6m. Grubość stropu 30 cm. Jak ktoś z Was zasugeruje jakiś projekt, to spróbuję go wyrysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 14.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jak będzie kominek to tylko schody młynarskie nazywane też "kacze schody", zajmują mało miejsca a montowane są w domkach letniskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mayki 16.02.2012 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Spróbuję coś wykombinować przy otworze 230 x 180. Kacze schody raczej odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts