Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pizza stone


piu

Recommended Posts

Witam

 

Rozmiłowałam się od paru tygodni w pieczeniu domowej pizzy i chlebów i czas najwyższy, by zakupić lepszy sprzęt.

Zastanawiam się nad zakupem kamienia. Nie wiem jaki - szamotowy, czy może zamówić u kamieniarza granitowy na wymiar piekarnika?

A może same blachy do pieczenia pizzy z perforowanym dnem ( są piękne włoskie z silikonowymi uchwytami albo tańsze firmy Pyrex, chińskich teflonów nie biorę pod uwagę).

 

Jakie są wasze doświadczenia? Na czym wypieka się najlepsza pizza? Gdzie i za ile kupowaliście kamienie?

Dziękuję z góry za wszystkie porady :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie kamień szamotowy. Prostokątny, nie okrągły.

Na prostokątnym jestem w stanie upiec 2 bochenki chleba, na okrągłym niestety nie.

Tylko pamiętaj, ze kamień żeby spełnił swoją rolę, musi się długo nagrzewać.

 

Jeśli nie mam czasu rozgrzewać kamienia, to piekę na blasze rozgrzewanej w piekarniku. Żadne perforowane blaszki, IMO szkoda pieniędzy ;)

 

Teraz używam kamienia z Tchibo. Widzę, że teraz jest w świetnej cenie http://www.tchibo.pl/Kamien-szamotowy-do-wypieku-pizzy-p200006316.html. W komplecie z łopatą :yes:

 

W Duce też bywają kamienie, ale sporo z nich pęka, więc odpuściłabym i kupiła w Tchibo.:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

noira

 

faktycznie? ale numer, nie wiedziałam :)

 

agatah

 

Dziękuję, super!! Szkoda, że wyprzedany, najbliższy stacjonarny sklep mam we Frankfurcie, to zajrzę, a jak nie, to w tej samej cenie z łopatką w zestawie są kamienie na allegro, choć mnie kusi także ten kamień od kamieniarza, bo czytałam, że to wydatek ok. 30 zł za granitową płytę na wymiar.

 

niemodna

 

To brzmi bardzo ciekawie! Jaka to musi być płytka? Ja mam tylko gresową i ceramiczną w zapasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kupić jedną płytkę z innego materiału, jeśli trzeba. Nie wiem tylko, jakie materiały nie reagują w kontakcie z żywnością w temp. 250 stopni. Możesz napisać coś więcej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie tego się obawiam, że jeśli nie kupię oryginalnego kamienia, to mogę sobie niechcący zafundować coś niezdrowego. Na razie także piekę w blaszkach i keksówce, ale nie mam odpowiednich - są za małe, za wąskie, okrągłej wcale nie mam, więc tak czy siak czekają mnie zakupy :)

 

No i "gut". Zasada jest prosta, jak "srac" to w kiblu, a nie na dywanie.

"Wiec trza sie zakupic!"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie używam kamienia. Moja pizza wychodzi dobra, wszyscy się zachwycają (tak skromnie powiem :)) A piekę tak: nagrzewam piekarnik na 230 -250 st. wkładam pizzę na blachę z piekarnika (zawsze robię dużą a ta blacha jest największa), blachę z pizzą wkładam do piekarnika na sam dół (kładę na "dnie piekarnika) żeby się ładnie przypiekła od dołu i była lekko chrupiąca. Piekarnik rozgrzewam z dołu i góry, po wsadzeniu pizzy obniżam temp do 200 st. i piekę ok 12-15 min.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie używam kamienia. Moja pizza wychodzi dobra, wszyscy się zachwycają (tak skromnie powiem :)) A piekę tak: nagrzewam piekarnik na 230 -250 st. wkładam pizzę na blachę z piekarnika (zawsze robię dużą a ta blacha jest największa), blachę z pizzą wkładam do piekarnika na sam dół (kładę na "dnie piekarnika) żeby się ładnie przypiekła od dołu i była lekko chrupiąca. Piekarnik rozgrzewam z dołu i góry, po wsadzeniu pizzy obniżam temp do 200 st. i piekę ok 12-15 min.

 

Uwierz mi, że pizza pieczona na kamieniu to zupełnie inna bajka.

Taka jak opisujesz może smakować, bo na pewno jest smaczna. Ale jak się zacznie wypiekać pizzę i chleb na kamieniu, to dopiero wtedy czujesz ten smak.

Pizza włożona do piekarnika na nierozgrzanej blasze to taka trochę "buła", a nie pizza. Wybacz takie określenie, ale to raczej taki placek drożdżowy z dodatkami. IMO lepiej wkładać pizzę na rozgrzaną blachę, wtedy jest pewna namiastka pizzy pieczonej na kamieniu. No i temperatura, ma ogromne znaczenie. Im wyższa tym lepsza. W 200 stopniach nie uzyska się tego smaku, który jest osiągalny przy 250+ stopni ;)

 

 

Dziewyczny a może być 3 cm granit, jaki pozostał po wycięciu otworu na zlew? czy zbyt gruby? no i czy patent z kamieniem sprawdza się w każdej kuchence?

 

Na pewno nie zbyt gruby, tylko pozostaje pytanie, co tam się z niego wydzieli w wysokiej temperaturze...

Kamień jest dobry do każdego piekarnika. Ważne żeby osiągal jak najwyższą temperaturę. Minimum to 250 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwierz mi, że pizza pieczona na kamieniu to zupełnie inna bajka.

Taka jak opisujesz może smakować, bo na pewno jest smaczna. Ale jak się zacznie wypiekać pizzę i chleb na kamieniu, to dopiero wtedy czujesz ten smak.

Pizza włożona do piekarnika na nierozgrzanej blasze to taka trochę "buła", a nie pizza. Wybacz takie określenie, ale to raczej taki placek drożdżowy z dodatkami. IMO lepiej wkładać pizzę na rozgrzaną blachę, wtedy jest pewna namiastka pizzy pieczonej na kamieniu. No i temperatura, ma ogromne znaczenie. Im wyższa tym lepsza. W 200 stopniach nie uzyska się tego smaku, który jest osiągalny przy 250+ stopni ;)

 

 

 

 

Na pewno nie zbyt gruby, tylko pozostaje pytanie, co tam się z niego wydzieli w wysokiej temperaturze...

Kamień jest dobry do każdego piekarnika. Ważne żeby osiągal jak najwyższą temperaturę. Minimum to 250 stopni.

 

No pewnie Ty wiesz najlepiej jak smakuje pizza przeze mnie upieczona. Zapewniam Cię, że nie jest to drożdzowa buła nasiąknieta ketchupem.

Moim zdaniem ważne jest ciasto, no i spsoób pieczenia. Ja ze swojego doświadczenia wiem, ze nie jest istotny kamień, a na nim też piekłam . Moim zdaniem szkoda prądu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monika

 

Twoja pizza jest na pewno pyszna i o niebo lepsza od kupnej, bo dajesz do niej świeżutkie składniki, niemniej jednak w dobrych pizzeriach pieką tylko w kamiennych piecach, więc coś w tym musi być :) Ja tę różnicę czuję, w dopieczeniu spodu pizzy, czego nie da się uzyskać na blaszce żadnym sposobem. Pomijając już to, że większość blach trzeba posmarować olejem, by ciasto się nie przykleiło.

Mimo wszystko spróbuję jednak na blachach perforowanych ( kupię te włoskie albo tanie firmy Fackelman po 16 zł szt.), bo gdy wczoraj wrzucałam z koszyka uformowany chleb na rozgrzaną blachę, obsypałam piekarnik mąką i miałam mnóstwo dodatkowego sprzątania. Z kamieniem też by tak było.To nie dla mnie, wybieram foremki, ale kamień z płytki sobie zrobię, za darmo, na próbę :)

 

http://images.okazje.info.pl/p/inne/2565/fackelmann-forma-do-pieczenia-pizzy-32-cm.jpg

 

wypróbuję i podzielę się uwagami, czy te dziurki robią jakąś różnicę :)

 

Dziękuję ślicznie za wszystkie pomysły :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwykla fizyka - stabilnosc temperaturowa. Nagrzany kamien ma cholernie duza pojemnosc cieplna (jak to kilka kg szamotu) - w normalnym piekarniku otwarcie drzwiczek to spadek temperatury o kilkanasciestopni jak nic. A poza tym to jednak cieplo znacznie lepiej przenosi sie przez przewodzenie (kamien), niz konwekcje.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdyby tak kupić kamień u kamieniarza? Taki "surowy" bez impregnatów? Nada się? Jak tak to najlepiej jaki typ (gres, granit?) i jakiej grubości? Nie robię w domu pizzy głównie dlatego, że efekt z piekarnika mnie nie powala, ale może z kamieniem będzie inaczej? Chleb piekę od lat w automacie, ale chętnie spróbuję z kamienia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...