Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pizza stone


piu

Recommended Posts

A gdyby tak kupić kamień u kamieniarza? Taki "surowy" bez impregnatów? Nada się? Jak tak to najlepiej jaki typ (gres, granit?) i jakiej grubości? Nie robię w domu pizzy głównie dlatego, że efekt z piekarnika mnie nie powala, ale może z kamieniem będzie inaczej? .

Po pierwsze gres nie jest kamieniem, po drugie kamień do pizzy , żeby poczuć różnice w smaku powinien mieć możliwości sporej absorpcji wody i jednocześnie ciepła. A więc kamień powinien być w miarę porowaty ale jednocześnie gęsty aby skórka była chrupiąca a wnętrze dopieczone

Ani granit a tym bardziej gres takich wspólnych właściwości specjalnych nie ma.

Lepszy efekt uzyskasz więc w piekarniku na perforowanym papierze do pieczenia ułożonym na ruszcie niż na gresie.Ważna tu jest temperatur . Nie zrobisz dobrej pizzy ułożonej na nieprzepuszczalnej dla pary blasze w temp. 180st.C. Pogadajcie z piekarzami i kucharzami. Temperatura wysoka nawet w oryginale do niemal 400st ale czas pieczenia krótki, wówczas będzie jak we Włoszech, gdzie opalają drewnem lub węglem drzewnym.

Piekarnik, nawet z kamieniem, będzie namiastką. Fakt lepiej z kamieniem zwłaszcza , że większość piekarników osiąga max 250st.

Edytowane przez 2112wojtek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałam dziś w prezencie wspaniałe blaszki perforowane pizzy z Aldika, made in Germany, średnica zdaje się 37 cm, więc duże, kosztują kilkanaście złotych za sztukę i są właśnie w promocji :) Polecam :) A do chleba garnek rzymski, tak że kamień najwyżej w przyszłości, gdy zacznę szukać nowych wrażeń kulinarnych ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowałam dziś te specjalne blaszki perforowane do pizzy i muszę przyznać, że to fajny pomysł :yes:

Przy zwykłych foremkach musiałabym pizzę dłużej piec, by dopiec ciasto od spodu, a w tym przypadku nie trzeba. Można nałożyć dużo dodatków, a i tak się wypiecze i wyrośnie nawet takie cieniuteńkie ciasto, jak moje. Bułki także na tym będę piekła, tak że na pewno je wykorzystam i mogę polecić. Śmiesznie dopieka się od spodu...

 

 

019.jpg

 

014.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowałam dziś te specjalne blaszki perforowane do pizzy i muszę przyznać, że to fajny pomysł :yes:

Przy zwykłych foremkach musiałabym pizzę dłużej piec, by dopiec ciasto od spodu, a w tym przypadku nie trzeba. Można nałożyć dużo dodatków, a i tak się wypiecze i wyrośnie nawet takie cieniuteńkie ciasto, jak moje. Bułki także na tym będę piekła, tak że na pewno je wykorzystam i mogę polecić. Śmiesznie dopieka się od spodu...

 

 

[ATTACH=CONFIG]102270[/ATTACH]

 

[ATTACH=CONFIG]102269[/ATTACH]

 

szczerze z reka na sercu, to na zdjeciach jest najwyklejsza makabra kulinarna. lawa gastronomiczna .....tego nie mozna nazwac pizza! mialem obawe , ze wycieknie mi na klawiature z ekranu!!!!.

 

 

a ciasto, szkoda nawet klepania w klawiature....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piu-nie przejmuj się tym co pisze mój przedmówca.Chciałam dodać szanowny ale nie przeszło mi przez klawiaturę.

Kolekcjoner banów na tym forum odradza sie co chwilę pod innym nickiem i musi, no poprostu musi co jakiś czas plunąć jadem

inaczej doznaje samozatrucia.:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piu-nie przejmuj się tym co pisze mój przedmówca.Chciałam dodać szanowny ale nie przeszło mi przez klawiaturę.

Kolekcjoner banów na tym forum odradza sie co chwilę pod innym nickiem i musi, no poprostu musi co jakiś czas plunąć jadem

inaczej doznaje samozatrucia.:)

Po pierwsze nie do końca chyba zorientowana jesteś w temacie ich wzajemnej znajomości i tych banów , a po drugie, co ma do rzeczy Twój uprzejmy donos z tym całym dossier domka, do zdania jakie ma o takiej pizzy?

Z policji jesteś czy książkę piszesz?

Ma prawo nazwać nawet bardziej dosadnie niż "lawa".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piu-nie przejmuj się tym co pisze mój przedmówca.Chciałam dodać szanowny ale nie przeszło mi przez klawiaturę.

Kolekcjoner banów na tym forum odradza sie co chwilę pod innym nickiem i musi, no poprostu musi co jakiś czas plunąć jadem

inaczej doznaje samozatrucia.:)

 

 

Rozumiem, ze jest to dla ciebie perfekt pizza. Godna polecenia internautom.

 

 

propaguje sie dobre informacjie , a nie wprowadzajace celowo kogos w blad. Jak widac po zdjeciach, proponuje uzyc zwykly papier.

 

ps.Jada sie dobrze lub nijak, i nie ma tutaj kompromisow!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twój uprzejmy donos z tym całym dossier

Z policji jesteś czy książkę piszesz?

.

A Ty? Może poświeć mi jeszcze lampą po oczach.

 

Ma prawo nazwać nawet bardziej dosadnie niż "lawa".

 

 

ps.Jada sie dobrze lub nijak, i nie ma tutaj kompromisow!

 

Ma prawo nazwać to jak chce i często nazywa.Uważam ,że jeśli ktoś dzieli się swoimi doświadczeniami , podaje przepis,robi zdjęcie to należy to docenić.Można z tego przepisu skorzystać lub nie ,ale publiczne wyśmiewanie powoduje ,że w niektórych wątkach kulinarnych przeciętny forumowicz boi się już wychylić z czymkolwiek żeby nie narazić się na kpiny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

noira

 

faktycznie? ale numer, nie wiedziałam :)

 

agatah

 

Dziękuję, super!! Szkoda, że wyprzedany, najbliższy stacjonarny sklep mam we Frankfurcie, to zajrzę, a jak nie, to w tej samej cenie z łopatką w zestawie są kamienie na allegro, choć mnie kusi także ten kamień od kamieniarza, bo czytałam, że to wydatek ok. 30 zł za granitową płytę na wymiar.

 

niemodna

 

To brzmi bardzo ciekawie! Jaka to musi być płytka? Ja mam tylko gresową i ceramiczną w zapasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kupić jedną płytkę z innego materiału, jeśli trzeba. Nie wiem tylko, jakie materiały nie reagują w kontakcie z żywnością w temp. 250 stopni. Możesz napisać coś więcej?

 

Przepraszam że dopiero teraz, ale brak czasu na forum.. nie wiem jaka to płytka, ja tego nie rozróżniam... ale generalnie taka podłogowa - na początek była jeszcze wygrzewana w piekarniku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma prawo nazwać to jak chce i często nazywa.Uważam ,że jeśli ktoś dzieli się swoimi doświadczeniami , podaje przepis,robi zdjęcie to należy to docenić.

Oczywiście- bezwzględnie należy docenić tak ogromne poświęcenie i trud! Zgodnie z pryncypiami Makarenki.

Odpowiedni system motywacji sprzyja wszak rozwojowi intelektualnemu.

Weź głęboki oddech , zjedz pizzę i zostaw domka w spokoju, bez względu czy podobają Ci się Jego metody czy nie :):)

Miało być o kamieniach do pizzy a nie pocieszanie biedulki.Sama da sobie radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weź głęboki oddech , zjedz pizzę i zostaw domka w spokoju, bez względu czy podobają Ci się Jego metody czy nie :):

 

Poodychałam,coś zjadłam ,nad resztą się zastanowię...A narazie poradzę Tobie:

 

Weż głęboki oddech,zjedz pizzę i zostaw galkę wspokoju,bez względu na to czy podobają Ci się jej poglądy czy nie:cool:

 

 

PACZ PAN- to działa w obie strony:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie najmniejszego sensu promowanie dziadostwa. tego typu blachy przeznaczone sa do podgrzewania zimnej pizzy, lub mrozonki.to jedno!

 

 

dwa. jak ktos sie juz upiera, to niech kupi sobie emaliowane zeliwo na pizze. to bylo dwa!

zaczyna na palniku, konczy w piekarniku.

 

oczywiscie mozna bawic sie w dziadostwo,wolny wybor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że dopiero teraz, ale brak czasu na forum.. nie wiem jaka to płytka, ja tego nie rozróżniam... ale generalnie taka podłogowa - na początek była jeszcze wygrzewana w piekarniku.

 

 

Super, na pewno wypróbuję, mimo że mam już blaszki :)

 

 

galka

 

jak mam takie antytrollowe okulary - zakładam i pewnych postów wcale nie widzę :lol2: Najlepsza metoda na trolle, to nie karmić ich, same zdechną, jak niekarmiony zakwas w lodówce :rotfl:

 

 

 

Jeśli macie wypróbowane przepisy na pizzę i nie tylko, zapraszam tutaj :

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196680-tematycznie-apetycznie/page2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świetnie się na tych blachach do pizzy piecze także chleb. Bochenek od razu rośnie i dobrze dopieka się od spodu ...

 

033.jpg

 

009.jpg

 

025.jpg

 

Nie trzeba jak przy kamieniu nagrzewać piekarnika ze 30-40 mionut, a efekt chyba ten sam.

Edytowane przez piu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...
  • 4 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...